Vinduerne skal være tætte – du kan selv tjekke dem

Vinduer er altafgø­rende i et hus. Både hvad gælder lys, udluftning og husets udseende – og vinduerne skal være tætte og i god stand, hvis de ikke skal sætte fugt i huset og belaste varmeregningen. Derfor er det vigtigt, at du holder godt øje med dine vinduer – også selv om de kun er få år gamle.


Tjek først fugt

Det første, du skal kigge på, er, om vinduet er tørt. Fugt er roden til alt ondt, og trærammerne i et vindue skal være hårde og helst helt tørre at røre ved. Hvis træet er fugtigt, blødt og har mørke skjolder, bør alarmklokkerne ringe hos dig.

Trælisterne er de første, der tager skade
Glaslisterne, dvs. de små trælis­ter, der holder ruden på plads, er gerne dem, der først tager skade, så vinduet på sigt skal udskiftes. Det er dog let at udskifte bundglaslisten med fx en aluminiums­liste, der kan lede regnvandet væk fra trærammen og forebygge råd.

Rådne træstykker skal udskiftes
Næste – og lidt alvorligere fase er bundstykkerne i ram­merne og hjørnerne af vindues­fagene. Hvis malingen skaller af, og træet bliver mørkt, skal den løse maling fjernes, vinduet skal tørre og nymales, og eventuelle rådne træstykker skal skiftes. Her kan du spare mange penge, hvis du selv løfter vinduet af hængslerne og tager det med til den nærmeste snedker. Han kan på sit værksted renovere dit vindue for omkring 3-400 kroner plus evt. et standardgebyr.

Råd er en ubehagelig ting
Endelig – hvis du med lethed kan trykke spidsen af en urtekniv mere end 6 millimeter ind i træværket – er der råd i vinduet. Regn med, at hvis 50 procent eller mere er angrebet (afhængig af, hvor meget og hvilke dele), vil en renovering ikke kunne betale sig. Så er det bedst at skifte vinduerne.

Termoruder holder omkring 17 år
Desuden skal du også have ruderne med i din vurdering: Termoruder har en gennemsnitlig levetid på omkring 17 år. Er ruden punkteret, og er rammen medtaget, kan det heller ikke svare sig at reparere. Termoruder koster typisk omkring 1.000 kroner at få skiftet på et vindue.

Den gode vindues-vane
Selv om du har fået helt nye vinduer inden for de sidste år, skal du være opmærksom. Især på vinduerne i badeværelset, der er ekstra udsatte for fugt. Også vinduer, der sidder på nordsiden af huset og vinduer på sydsiden, er udsatte. Vinduer på nordsiden er i husets skyggeside og er i risikozonen for algeangreb, og endelig har husets sydvinduer let ved at udtørre.

Se på næste side, hvordan du kan se vinduets alder. #br

Mal nye vinduer efter et år
Nye vinduer kan med fordel males i samlingerne efter cirka et år – det virker forbyggende. Husk at bruge samme type maling, som vinduet har fået på fabrikken, og brug aldrig plastikmaling på trævinduer. Hvis du vil give dig selv en god vindues-vane, så gå huset og vinduerne efter minimum en gang om året. Har du vinduer, der kun har et enkelt lag glas – altså enkeltlags-ruder, kan du som udgangspunkt regne med, at de er fra før 1950 – altså fra den gode tidsalder.

Datomærkning er ikke et krav
Har du vinduer med termoruder – og kan du ikke finde en egentlig datomærkning – er de som tommelfingerregel fra “de triste 30 år” – og skal formentlig skiftes snart. Nye termoruder bør alle have en tidsdatering i glasset, så du kan se, hvor gamle de er. Men bemærk at den fortsat kun er vejledende. Det er stadig op til den enkelte vinduesproducent, om han vil følge den frivillige ordning og sætte en tydelig datomarkering på dine nye vinduer.

Den gode periode – ca. 1930-1950
Vinduer fra før 1950 er prin­cipielt gode vinduer, fordi de er lavet af spejlskåret ker­netræ, der med den rette pleje giver dem en levetid på flere hundrede år.

De triste 30 år – ca. 1960-2000

Fra ca. 1960 kom der termoruder i mange danske vinduer og de blev massefremstillet på fabrik. Det betød en væsentlig reducering i holdbarheden. Flertallet af vinduer fra denne periode bør skiftes nu.


Den nye tid – ca. 2000-2010
Fra midt i 90’erne blev kvaliteten forbedret. I dag holder vinduer typisk mellem 25-35 år med den rigtige pleje.

Bevar de gamle vinduer

Selv om du har gamle vinduer med enkeltlags-glas skal du ikke fortvivle – tværtimod. Vinduer fra før 1950 er ofte af langt højere kvalitet end de mere moderne vinduer. De er nemlig lavet af langsomtvoksende kernetræ, og med den rigtige forsatsrude eller koblingsramme er de faktisk bedre
isolerende end de moderne termoruder. Så i en del tilfælde kan det betale sig at få vinduerne renoveret hos en snedker.

Garanti på glasset

Hvis du vælger at be­­holde det gamle vindue og kun udskifte ruden med fx nye termoruder, skal du sørge for at vælge en vinduesproducent eller glarmester, der er medlem af Glarmesterlauget. Her findes der nemlig en garanti- og klageordning, der sørger for, at du kan få dækket dine udgifter, hvis der skulle opstå uoverensstemmelser, eller håndværkeren går konkurs, før du er tilfreds.

Pinterest Instagram Print

Mest læste artikler