Det er ikke kun dårligt for pengepungen, men også for klimaet, der bliver voldsomt belastet, når mad ender som affald. Faktisk smider vi hvert år julemad ud for 1,4 milliarder kroner viser tal fra Landbrug og Fødevarer. Derfor er det vigtigt, at der kommer mere fokus på madspild i danskernes julehjem. For heldigvis er der mange løsninger, som du nemt kan bruge til at mindske madspild over juledagene hjemme hos dig selv.
Fem gode råd til at undgå jule-madspild
- Lav madplan for julen, så du ved, hvor mange måltider der skal tilberedes. Husk at planlægge “reste-middage”, hvor ingredienser fra tidligere måltider inkorporeres, så I er sikre på at få spist resterne løbende. Medister kan eksempelvis serveres med forskelligt tilbehør og dermed være spændende igen dagen efter.
- I forbindelse med madplanen kan du lave en liste over indkøb af råvarer. På den måde får du et overblik over de indkøbte ingredienser, så du kan være kreativ og inkorporere eksempelvis hvidkål i flere retter i juledagene.
- Til julefrokosten: Sæt retterne ind i hold, og pak dét, som tages ud, væk med det samme, så maden ikke står flere timer på bordet under frokosten. Hygiejnisk og holdbarhedsmæssigt er det en stor fordel, at maden ikke står på bordet mere end to timer.
- Tænk over, hvor meget I egentlig kan spise. Der findes et hav af lækre juleretter, som kan få mundvandet til at løbe, men tænk over, hvad der er realistisk, og hvor meget I som familie eksempelvis spiser i hverdagen. Lad dig ikke narre af tilbudavisernes storkøbsrabatter.
- Lav doggybags til dine gæster efter julemiddagen. Det kan eksempelvis være kød, salater og lidt til den søde tand, som dine gæster kan bruge til frokosten dagen efter.
Sådan kan du bruge dine rester
And: Brug rester af and eller gås i tarteletter, som pålæg, i omelet, æggekage, æggefad eller i salater. Andekød er velegnet i buffeter og er lækkert at spise koldt. Du kan også fryse resterne eller bruge dem i en gryderet en anden dag.
Flæskesteg: Du kan med fordel bruge rester af flæskesteg som pålæg, i sandwich, pitabrød eller wraps. En rest flæskesteg kan også blive til biksemad eller være fyld i en æggeret
Kalkun: Hvis du har serveret kalkun i julen, kan du nemt bruge resterne til en luksus-tartelet, som pålæg eller i en æggekage. Det er også oplagt at fryse resterne ned og bruge dem i en gryderet på en kold vinterdag.
Risengrød: Det er selvfølgelig oplagt at bruge resterne af risengrøden til en omgang risalamande. Hvis du har lavet store mængder, kan du pifte desserten op med andet tilbehør end den klassiske kirsebærsauce, eksempelvis æblemos eller syltede blommer.
Rødkål: Kogt rødkål kan holde sig på køl i 14 dage i lukket emballage, så her behøver du ikke proppe dig med rødkål flere dage i streg. Det er dog altid oplagt at bruge en rest rødkål til pynt på smørrebrød, eksempelvis en frikadellemad eller en flæskestegsmad.
Kilder: Voresmad.dk, Madspild.net