Mesterkokken: Sådan får du sprøde svær og 3 andre uundværlige tips til julemaden

Få tricket bag at lave de bedste sprøde svær og brunede kartofler samt to andre velbevarede julehemmeligheder af topkokken Rasmus Bredahl.

Når julen nærmer sig, og diverse måltider skal planlægges, kan disse 4 juletips være nyttige for alle os, der ikke bare tryller en middag frem med bind for øjnene.

Sprøde svær, brune kartofler osv kommer ikke af sig selv, men er resultatet af et par simple processer, som du får tips til af topkok og madkonsulent Rasmus Bredahl her.

Sprøde svær

“Hemmeligheden bag sprøde svær på flæskestegen er, at man skal skære længere ned. Slagteren snitter ofte kun i overfladen og ikke helt igennem sværen, og så kan fedtet ikke komme op, og sværen bliver ikke sprød. Du skal skære dybere, men ikke helt ned til kødet. Glem alt om at putte stegen i vand og lignende. Tør stegen af, snit igennem, krydr med salt, peber og laurbær – og så i ovnen. Hvis du gerne vil have sværene til at poppe, så skru op for grillen til sidst. Men så skal du være over den – ellers brænder den på.”

Brune kartofler

“Jeg bruger aspargeskartofler, de smuldrer mindre. Køb aldrig kartofler på glas! Jeg smelter sukker langsomt på panden, og når det er lysebrunt, får det en klat smør, og så river jeg appelsinskal ned i. Så rister jeg det som en appelsinkaramel – det giver et lille juletvist. Det kan dele vandene omkring bordet, at der er kommet appelsin i – men så har man da noget at tale om.

Confit af andelår

“Det kan være svært at lave en hel and, for bryst og lår skal have forskellig tilberedningstid. Jeg bruger julekrydderierne og blander dem sammen med groft salt og putter appelsinskal i. Så lægger jeg andelåret i blandingen natten over og koger det i andefedt, som man også kan købe. Fedtet skal dække lårene. Sæt komfuret på tre og lad det stå og simre i to en halv time. Det må ikke bulderkoge. Det er en gammel fransk konserveringsmetode, som giver fantastisk kød!”

Snaps

“Lav en bornholmsk syp. For mennesker som mig, der ikke er vilde med snaps, er det et godt alternativ. Tag en flaske snaps, og varm 450 gram honning. Pisk det hele sammen, og lad det stå i et par uger på køl. Du kan eventuelt putte lidt appelsinsaft i. Vi har givet det som firmagave i flere år, og det er vildt populært.”

Læs flere tips til sanselig mad i Rasmus Bredahl og Nikolaj Buchardts bog ‘Neurogastronomi – hemmeligheden bag det perfekte måltid’.

Denne artikel er oprindeligt udgivet i idenyts søstermagasin VoresVilla i november 2017.

Mest læste artikler