7 råd til hvordan du skåner miljøet gennem julen

Hver jul smides utallige juletræer og tonsvis af gavepapir ud efter kun kort af være blevet brugt – for ikke at nævne det enorme madspild, der ligeledes finder sted i juledagene. Det er ikke godt for miljøet. Vi har derfor samlet 7 gode råd til en bæredygtig jul.

Gør noget aktivt for miljøet

Dét at tage nogle aktive valg for miljøet i juledagene er ikke ensbetydende med at den traditionelle jul, som du kender den, bliver ødelagt – tværtimod. Med en bæredygtig jul giver du dig selv og din familie det bedste i de vigtige juledage.

Her er 7 gode råd til at gøre en forskel for miljøet i juledagene:

1. Gå efter et miljøvenligt juletræ

I fire ud af fem danske hjem står nordmannsgranen som juletræ. Grunden til at de fleste vælger nordmannsgranen er, at træet er flot, da det bevarer de fleste af sine tykke dybgrønne nåle i juleugerne.

Problemet er bare, at nordmannsgranen ikke er særlig god for miljøet, da der oftest bruges store mængder af kunstgødning og sprøjtegift for at få træet til at se ud, som det gør.

Vælg i stedet et økologisk træ eller en rødgran, der ikke kræver nær så meget sprøjtning.

Du kan se listen over, hvor man kan købe økologiske træer her.

Du kan også vælge at leje eller købe et juletræ i potte. På denne måde lever træet videre år efter år, og du kan plante træet i din have efterfølgende, hvis du ønsker. 

2. Køb økologisk mad

Hvis vegetarmad ikke er noget for dig, eller hvis du gerne vil bevare en traditionel jul med and og flæskesteg så gå efter økologi, når du skal handle ind til julemiddagen. Det er lidt dyrere, men du sikrer, at dyrene har haft det godt, og at miljøet er blevet skånet.

3. Køb julegaver i antik- og genbrugsbutikker

Gå på udkig efter en speciel gave til dem du holder af i antik- og genbrugsbutikker. Her kan du finde et hav af lækre ting i god stand og kvalitet, der i langt høj grad kan regnes for at være en personlig gave til jul.

4. Pak dine gaver ind i miljøvenligt gavepapir

Ved at pakke dine julegaver ind i genbrugspapir, bidrager du til at genanvende naturens materialer. Hvis du derudover er bevidst om at sende dit gavepapir til genbrug efter juledagene, bidrager du også til at bevare genbrugscyklussen af papir.

5. Drop kortet på gaven

Hvad angår kortet på dine julegaver, er det bedste, du kan gøre, at lade vær med at sætte et på gaven. Vær i stedet lidt kreativ og skriv det du vil sige direkte på gaven. Du kan også nemt og gratis sende et e-kort på nettet. 

6. Sorter affaldet fra julen 

I juledagene er det en rigtig god ide at gøre lidt ekstra ud af affaldssorteringen. Sørg for at du har adskilte skraldespande til henholdvis glas, metal, plastik, pap, papir og pant. Køb derudover nogle nedbrydelige affaldsposer til alt bioaffald efter julemiddagene.

Når du skal skaffe dig af med affaldet, kan du undersøge reglerne for affaldssortering for din kommune her.

7. Genbrug så meget som muligt

Sidst, men ikke mindst, kan du skåne miljøet ved at genbruge så meget som muligt fra den foregående jul. Smid for eksempel ikke hele juledekorationen ud – bevar pyntet til næste jul. Bevar også bånd og eventuelt gavepapir, der ikke fejler noget.   

Mest læste artikler