Øl er et godt krydderi i julemaden

Øl hører julefrokosten til, men det er også godt i julefrokostmaden. Få overblik over, hvilke øl, der passer bedst til brug i mad, og få Bryggeriforeningens retningslinier for brug af øl i mad.

Twitter Print

Foto: iStockphotoØl god i fed julemad

Øl kommer virkelig til sin ret i meget af den klassiske mad, der bliver serveret til julefrokosten. Det er ofte de lidt federe retter, der hører julen til, og der kan øl være med til at neutralisere fedmen i maden.

Mørkt øl er ofte bedst

De mørke øl-typer gør sig ofte bedst i julemad – de indeholder mere malt og mere sødme, som ofte passer godt i maden på julefrokostbordet. Det efterhånden store sortiment af juleøl indeholder også mange af de klassiske julekrydderier, som kan være med til at give den helt rette stemning, duft og smag til julemaden.

Sådan bruger du bedst øl i maden

  • Få overblik over bitterheden og sødmen i de enkelte øl.
  • Find øltyper, du kan lide.
  • Sæt ord på de smagsnuancer, du kan finde i øllet.
  • Kombiner en ret med nogle af de råvarer/krydderier, som øllet smager af.
  • Brug øllet flittigt til at marinere i og til at mørne i.
  • Undlad at koge øllet for meget ind (bitterheden koncentreres) – eller sørg for at holde bitterheden i skak med syre og sødme.
  • Smag på retten undervejs, så du kan korrigere og smage til.

    Kilde: Bryggeriforeningen

Øltyper i mad

Pilsner/Classic: En spinkel øl, der ofte kan erstatte vand i opskrifter. God til bagværk, fiskeretter og i lette supper.

Guldøl: En stærk øl, der er god til at tilføre maden sødme og krydderi. God i gryderetter og brød.

Ales: Lyse ales har en god humlebalance og er krydret og frugtig i smagen – velegnet i krydrede gryderetter, fisk og skaldyr. Indian Pale Ale er en ret bitter øl, så den skal du være forsigtig med at bruge i maden. Mørke ales har en sødmefuld og fyldig smag – har en høj alkoholprocent og er derfor velegnede til mange af julens retter.

Porter: En bitter, men sød øl, der er god i mørke og gerne salte retter. Den er også velegnet i retter med chokolade.

Få fem opskrifter til julefrokosten, hvor øl indgår

Twitter Print

Mest læste artikler