Risengrød skal koges under dynen – Det geniale kogekone-trick

I gamle dage brugte husmødrene en høkasse til at koge risengrøden færdig. I dag lægger vi den under dynen. Her er opskriften på risengrøden, der aldrig brænder på.

Selvom husmødrene brugte væsentlig mere tid foran komfuret i gamle dage, kunne de ikke afsætte flere timer til at stå og røre i risengrøden og holde øje med, at den ikke brændte på. Så de fandt på et trick, der har overlevet frem til i dag – høkassen.

Sådan undgik oldemor, at risengrøden brændte på

En af kogekonerne fik den lyse idé at pakke den opvarmede gryde med mælk og ris ned i en kasse med hø og lade grøden passe sig selv i et par timer. Det viste sig at være genialt. På den måde undgik de, at mælken brændte på og ødelagde hele måltidet.

Traditioner omkring risengrød

Vi spiser ekstra meget risengrød op til jul, og juleaften skal der laves risalamande. I mange børnefamilier er det en tradition at spise risengrød i december – med både kanelsukker, smørklat og saftevand.

For mange er det også en hyggelig tradition at stille resten af grøden ud til nissen – gerne med en nisseøl til. Hvis nissen spiser sin grød i løbet af natten, er han glad, og familien får en god jul.

Læs også: Julequiz – 10 spørgsmål og svar på julens traditioner


Risengrød er en dejlig spise, som mange familier sætter pris på at samles om op til jul.

Læs også: 10 ideer til mandelgaven, alle voksne ville elske

Opskrift på risengrød under dynen

Her får du opskriften på risengrøden, der aldrig brænder på (fra badut.dk)

Du skal bruge

  • 300 g grødris
  • en sjat vand
  • ½ l sødmælk
  • 1 l minimælk
  • 1 tsk salt

Du skal derudover bruge en stor, tykbundet gryde og et håndklæde til at pakke den ind i.

Hvordan laver man risengrød under dynen?

  1. Hæld risen i gryden, og tilsæt salt og en sjat vand, der lige dækker risene.
  2. Kog vand og ris under omrøring, til alt vandet næsten er kogt væk. Dermed undgår du, at grøden brænder på.
  3. Tilsæt en halv liter sødmælk, og lad mælken varme op til lige før kogepunktet. Imens kan du sagtens lave noget andet, men bliv i køkkenet, for lige før risengrøden når kogepunktet, skal du i gang med at røre.
  4. I sekundet før risengrøden koger, går du igang med at røre i gryden. Alt i alt skal du røre cirka 5 til 10 minutter.
  5. Rør jævnligt til grøden begynder at tykne lidt. Jo tykkere grøden bliver jo vigtigere er det at røre. Til sidst skal du røre hele tiden.
  6. Når al sødmælken er opsuget, tilsætter du minimælken. Bring igen grøden i kog, og rør undervejs en gang eller to. Husk at skrabe bunden godt. Lige så snart grøden koger, tager du den af varmen, pakker hele gryden med låg ind i et håndklæde og sætter hele arrangementet ind i en seng med masser af varme dyner omkring sig.
  7. Lad grøden stå i et par timer – dog maksimalt tre timer.
  8. Fjern risengrøden fra dynerne ca. 15 minutter før du skal bruge den.  

Velbekomme!

Pinterest Instagram Print

Mest læste artikler