Undgå madforgiftning juleaften

Det er ikke så svært at forebygge madforgiftninger, hvis du følger en – renvasket – håndfuld gode råd, når julemaden skal laves. Se fødevarestyrelsens seks råd til en skøn og bakteriefri julemiddag her. 

Jul er ofte ensbetydende med en masse god mad, familiebesøg og lange måltider, hvor der spises og snakkes. 

Er det første gang, du er in charge i køkkenregionerne her op til jul, har du måske en anelse sved på panden: Har du husket rødkålen, sveskerne og mandelgaven? Ved du hvor lang tid anden skal have? Og har du helt styr på, hvordan du undgår at få bakterier i maden? 

Det overdådige julebord kan desværre risikere at byde på andet end lækkerier, hvis du ikke følger god køkkenskik. Derfor får du her en guide til at undgå, at dine gæster går hjem fra en skøn juleaften med en efterfølgende omgang maveonde. 

Det er Fødevarestyrelsen, der har samlet denne seks-retters menu af gode tips til køkken-pli:

6 gode råd i julekøkkenet

1. Ryd op i køleskabet

Hvis det kniber med pladsen i køleskabet til al julemaden, er det en god idé at starte juleforberedelserne med at gøre rent og rydde op i køleskabet. Sorter ud i fx konservesdåser, øl, sodavand og frugt og grøntsager, der ikke behøver at ligge på køl. Hvis køleskabet er overlæsset, bliver køleskabstemperaturen hurtig for høj. 

2. Hold øje med temperaturen i køleskabet

Kød, pålæg, middags- og frokostretter og andre letfordærvelige fødevarer bør altid opbevares i køleskabet ved højst 5 grader. De fleste bakterier kan ikke vokse, når temperaturen er 5 grader eller lavere.

3. Vask hænder

Vask hænder og skærebræt, knive og andre redskaber, når du skifter mellem forskellige råvarer og retter. På den måde kan du undgå at sprede bakterier.

4. Hold råvarer og spiseklar mad adskilt

Når du tilbereder julefrokosten eller julemiddagen, skal du holde råvarerne adskilt fra den færdige mad. Det er især vigtigt at undgå, at der kommer bakterier fra råt kød, fjerkræ, fisk, æg eller fra uskyllet frugt og grønt over på mad, som spises uden at blive varmet op.

5. Varm maden igennem

Ingen julefrokost uden lune retter – men retterne bør have været varmet ordentligt igennem, inden de serveres. Når maden varmes ordentligt igennem, dræbes bakterierne. Hvis rester af lune retter skal spises dagen efter, skal resterne ikke blot lunes lidt, men igen varmes ordentligt igennem, inden de serveres.

6. Sæt rester hurtigt på køl

Både de lune retter og de kolde anretninger som sild og laks må ikke stå for længe på spisebordet. Maden bliver nemlig hurtigt lummervarm, og så vil bakterierne stortrives. Hvis du vil gemme rester fra julefrokosten, bør du ikke servere al maden på én gang. Server i stedet retterne i flere omgange og sæt resterne i køleskab efterhånden som maden er serveret for sidste gang. Skal du have en større julefrokost hjemme, forbereder du sikkert nogle af retterne dagen før. Husk at nedkøle retterne hurtigt. 

Så er du godt begyndt.

Vi kan også tilbyde dig en guide til jul uden stress, der dag for dag guider dig mod en sprød and og hjemmelavet risalamande.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Pinterest Instagram Print

Mest læste artikler