Julekonfekt med succes – gode råd til fremstilling og opbevaring

Julekonfekten skal snart laves, så vi kan nyde de lækre sager i den søde juletid. Vi giver dig en nem opskrift på nougat-marcipan juletræer samt en udførlig guide til at lave det perfekte chokoladeovertræk. Du finder også gode råd til opbevaring af de søde sager.

Twitter Print

Nemme nougat-marcipan juletræer

Her får du opskriften på lækre nougat-marcipan juletræer.

Sådan gør du

  1. Marcipan og nougat skæres med en osteskærer på marcipanblokkens lange led, så du får lange skiver. Marcipanskiverne lægges skiftevis i lag med nougat – der skal være marcipan øverst og underst (husk at nougat anvendes kold direkte fra køleskab).
  2. Den lagvise marcipan/nougat blok skæres ud i trekantede stykker, der ikke er for brede i bunden (så de får form som et trekantet juletræ).
  3. Juletræerne dyppes i smeltet og tempereret mørk chokolade og pyntes eventuelt med kokos, inden chokoladen størkner.

Hjemmelavet julekonfekt kan være en fin idé at bruge som mandelgave til den heldige vinder af den omstridte mandel. Hvis du mangler inspiration til den bedste mandelgave, så læs også: 10 ideer til mandelgaven alle vil elske.

Lav flot chokoladeovertræk til din julekonfekt

Noget der kan drille er chokoladeovertrækket på julekonfekten. Konfekten skal smage godt, men det er også vigtigt, at den ser flot ud, når man har brugt tid på at lave den. 

Når du smelter chokoladen, som er altafgørende for et flot resultat, er det vigtigt, at du tempererer chokoladen rigtigt. Ellers risikerer den at blive grå og plettet. Med den rette temperering får chokoladen også et sprødt knæk.

Sådan smelter du chokolade

Overtræksckokolade i form af eksempelvis chokoladeknapper er nemme at bruge, og med dem, kan projektet nærmest ikke mislykkes. Hvis man gerne vil bruge en lidt bedre chokolade og have mere fokus på smagen, kræver det lidt ekstra, for at resultatet bliver godt.

Følg disse 8 trin, når du smelter chokoladen:

  1. Hæld vand i en gryde, og bring det i kog.
  2. Imens hakker du 2/3 af chokoladen groft og den resterende 1/3 fint.
  3. Når vandet koger tages gryden af og stilles på bordet. 
  4. Sæt en skål eller et fad op i gryden, så der bliver lukket helt af for vanddamp rundt i kanten.
  5. Put den grofthakkede del af chokoladen op i skålen og smelt den under omrøring, ca. 10 minutter.
  6. Tag skålen af gryden, og stil den på bordet.
  7. Tilsæt den finthakkede del af chokoladen og smelt den under omrøring i ca. 10 minutter.
  8. Nu er chokoladen klar til brug. Du skal beregne en størkningstid på ca. to timer ved 12-14 grader.

Opbevar din julekonfekt rigtigt

Når din konfekt er i hus, skal den opbevares rigtigt, så den holder sig pæn og spiselig. Skal konfekten på køl? Tænker du måske. Det behøver den faktisk ikke, da køleskabet er for koldt til optimal opbevaring af julekonfekt.

Det optimale er, at opbevare din lækre konfekt i en tætsluttet dåse ved ca. 12 grader. Hvis ikke du har mulighed for at opbevare din konfekt ved denne temperatur, er en kølig kælder eller grøntsagsskuffen i køleskabet også en fin løsning.

Når du sætter din julekonfekt i køleskabet

Hvis du opbevarer din konfekt i køleskabet er det vigtigt, at den ikke kommer direkte fra et varmt køkken, da konfekten kan blive grå og plettet af det.

Husk at konfekt helst ikke må udsættes for temperaturforskelle på mere end 10 grader.

Når du tager din julekonfekt ud af køleskabet

Når konfekten tages ud af køleskabet, skal dåsen med konfekt helst stå uåbnet ca. en halv time. Så kan den kondens, der kan opstå ved skiftet fra kulden til køkkenvarmen, sætte sig på dåsen i stedet for på konfekten.

Hvor længe kan konfekt holde sig

Konfekt, som er opbevaret korrekt, kan holde sig i ca. 3 uger. Den optimale opbevaring for både marcipan, nougat og chokolade er tørt og køligt – omkring 12 grader og efter åbning i en tætlukket pose. Marcipan bør opbevares i køleskab efter åbning.

Marcipan og nougat kan ofte være nemmere at arbejde med, hvis man opbevarer dem på køl, så det kan man med fordel gøre med disse to råvarer – også inden åbning. Marcipan kan også fryses og kan på den måde holde et par måneder længere.

Se flere konfektopskrifter hos Odense Marcipan.

Twitter Print

Mest læste artikler