20 fantastiske julefilm til juledagene

Jul er lig med traditioner for mange mennesker. Det er derfor ikke helt tilfældigt, hvilke julefilm, der bliver sat til at afspille i de danske hjem i juledagene. Vi har samlet en liste over 20 af de allerbedste julefilm, der med garanti vil få dig i julestemning. 

Kom i julestemning

Julen er på trapperne og årstidshyggen spreder sig langsomt i de danske hjem. Duften af hjemmebag og juleknas fylder atmosfæren sammen med melodien af ”Last Christmas” i højttalerne. Hvilken bedre måde at toppe julestemningen på end med en fantastisk julefilm? Her er en liste over 20 danske såvel som udenlandske julefilm for hele familien.

1. Love Actually (2003)

Love Actually er og bliver en af julens allerstørste filmfavoritter. I den hyggelige julekomedie følger vi otte forskellige par og deres kærlighedsliv i måneden op til jul. Filmen er spækket med engelske stjerner, heriblandt Hugh Grant, Emma Thompson, Martin Freeman og Keira Knightley.

2. Alene Hjemme / Home Alone (1990)

I juleklassikeren Alene Hjemme, også kendt under titlen Home Alone, følger vi barnestjernen Macaulay Culkin i hovedrollen som Kevin. Kevin bliver ved en fejl efterladt alene hjemme i juledagene, hvor han må være snedig for at holde julens indbrudstyve væk.

3. Alene Hjemme 2: Glemt i New York / Home Alone 2: Lost in New York (1992)

I Alene Hjemme 2 skal Kevin på juleferie med familien til Florida. Ved en fejl kommer Kevin på det forkerte fly og ender i stedet i New York City. Kevin må endnu en gang klare sig selv – denne gang alene hjemme i en af verdens største byer.

4. Far til Fire i Byen / Julebal i Nisseland (1956)

Kom til julebal i nisseland med Lille Per og resten af familien fra Far til Fire i denne fantastiske, danske juleklassiker fra 1956. I filmen følger vi Lille Per fra han starter i skole til juleaften samme år. Juleklassikeren er den 4. i rækken af Far til Fire-filmene og er både blevet udgivet under titlen Far til Fire i Byen og Til Julebal i Nisseland.

5. Fars Fede Juleferie / National Lampoon’s Christmas Vacation (1989)

Fars Fede Juleferie er den 6. i rækken af de originale National Lampoon film med Chevy Chase i hovedrollen som familiefaren Clark Griswold Jr. I julekomedien bestræber Clark sig på at få den perfekte jul med sin familie – men det er lettere sagt end gjort.  

6. The Holiday (2006)

I den romantiske julefilm The Holiday følger vi de to kvinder Amanda (Cameron Diaz) fra Californien og Iris (Kate Winslet) fra England, der bytter hjem på tværs af landegrænser  i juledagene. Her møder kvinderne henholdsvis Graham (Jude Law) og Miles (Jack Black), der ændrer kvindernes kærlighedsperspektiv. 

7. Polarekspressen / The Polar Express (2004)

Den 3D computeranimerede julefilm Polarekspressen er baseret på børnebogen af samme navn fra 1985 af forfatteren Chris Van Allsburg. I det vaskeægte juleeventyr følger vi en ung dreng (motion-capture af Tom Hanks), der tager på rejse til Nordpolen natten inden juleaften i Polarekspressen. På sin rejse lærer han om tapperhed, venskab og ikke mindst om julen. 

8. The Family Man (2000)

Er du til skæbnefortællinger med et tvist af magi? Så er The Family Man med Nicholas Cage i hovedrollen som Jack Campbell noget for dig. Jack er en sucessfuld investeringsmægler på Wall Street, der en dag vågner op til det familieliv, han kunne have haft. 

9. Et Juleeventyr / A Christmas Carol (2009)

A Christmas Carol er oprindeligt en novelle helt tilbage fra 1843 af Charles Dickens. Juleeventyret er sidenhen blevet skrevet om til utallige teaterstykker og op imod 19 film, der alle fortæller historien om Ebenezer Scrooge.

I denne animerede version fra 2009 følger vi ligeledes den gamle, livsbitre Mr. Scrooge (Jim Carrey), der natten inden jul gennemgår en forvandling, da han bliver konfronteret af de tre juleånder: Fortid, nutid og fremtid. 

10. It’s a Wonderful Life (1946)

I den amerikanske juleklassiker It’s a Wonderful Life bliver en engel sendt ned fra himlen for at vise en frustreret forretningsmand, hvordan livet ville have været, hvis han aldrig havde fandtes. 

I USA bliver filmen betragtet som den mest elskede julefilm nogensinde, da den fanger juleånden til fulde.

11. Nøddebo i Præstegaard (1974)

Nøddebo i Præsegaard fra 1974 er en genfilmatisering af den klassiske danske julefortælling fra 1934 om Nicolaj og hans to brødre, der tager på ferie hos præstefamilien i Nøddebo. Nicolaj har et godt øje til præstens døtre Emmy og Andrea, men det bliver ikke ham, der render af med de to piger. 

12. Tror du på julemanden? / The Santa Clause (1994)

Vil du se et vaskeægte juleeventyr om, hvordan julemanden blev til den han er, så er The Santa Clause den helt rigtige film for dig. Da den fraskilte forretningsmand Scott Calvin (Tim Allen) tager julemandens tøj på, er der ingen vej tilbage. Han er nu den næste julemand i rækken, og skal klare alle julemandens pligter frem til næste jul. 

13. Bad Santa (2003)

I denne skæve julekomedie optræder den fordrukne Willie T. Stokes (Billy Bob Thornton) og hans partner (Tony Cox) som julemanden og hans alf. De to svindlere har planer om at røve diverse indkøbscentre juleaften, men der opstår problemer, når Willie bliver venner med en knægt i problemer og sikkerhedschefen i indkøbscenteret finder ud af, hvad de er ude på.

14. Krummerne 2: Stakkels krumme (1992)

I denne anden krummerne film, får vi endnu en gang et indblik i Krummes – og den resterende familien Krumborgs – kaotiske hverdag. Filmen fanger en fantastisk julestemning hos den danske familie, og kan man ikke få nok, kan man eventuelt gå igang med julekalderen Krummernes Jul (1996).

15. How the Grinch Stole Christmas (2000)

How the Grinch Stole Christmas er baseret på bogen af samme navn skrevet af Dr. Seuss fra 1954. Julefilmen handler om den grønne hævngerrige Grinch, der har planer om at ødelægge juleferien for alle indbyggerne i Whoville. 

16. Bossen og Bumsen / Trading Places (1983)

I denne muntre julekomedie bytter bossen og bumsen liv. Den rige overklasse snob Louis Winthorpe III (Dan Aykroyd) bliver narret af to ældre brødre i investeringsfirmaet Duke & Duke, der vædder om, hvorvidt det er arv eller miljø, der styrer et menneskes adfærd. Bumsen Billy Ray (Eddie Murphy) overtager hurtigt Winthorpes direktørstilling, hvilket går godt… for en tid. 

17. Pyrus på Pletten (2003)

Elsker du diverse Pyrusjulekalendere, men er du ikke meget for at begynde på en hel julekalder? Så er Pyrus på Pletten lige en julefilm for dig. Pyrus får endnu en gang rodet sig ud i lidt af et problem – eller nærmere et stort problem. Faktisk et så stort problem, at det kan resultere i en ny istid. 

18. The Nightmare Before Christmas (1993)

The Nightmare Before Christmas er en amerikansk animeret fantasy musical af Tim Burton. Filmen handler om Jack Skellington, der bor i Halloween Town og som tilfældigvis kommer gennem en portal til Christmas Town. Her beslutter Jack sig for at fejre julehøjtiden, hvilket får sig nogle konsekvenser. 

19. Miraklet på Manhattan / Miracle on 34th Street (1994)

I Miraklet på Manhattan bliver den gamle mand Kriss Kringle ansat som julemand i et stormagasin, hvor han gør et fantastisk job. Problemerne opstår, da Kriss afslører, at han selv tror på, at han er den rigtige julemand. Autoriteterne forsøger herefter at placere den gamle mand i en sindssygeanstalt, men en ung advokat og en lille pige kommer til hans undsætning. 

20. Elf (2003)

Sidst, men ikke mindst, har vi julekomedien Elf med Will Ferrell i hovedrollen som Buddy Hobbs. Buddy har levet hele sit liv blandt julemandens nisser. Da Buddy finder ud af, at han i virkeligheden er et menneske, rejser han fra Nordpolen til New York City for at finde ud af, hvem han er.  

 

Læs også: Sådan laver du den perfekte andesovs

Mest læste artikler