Julehygge giver brandfare: Sådan sikrer du dit hjem

Vi er trådt ind i december måned og det betyder, at der tændes op for julehyggen i de danske hjem. Hyggen indebærer ofte levende lys, hvilket giver stor risiko for brand i boligen. Forbered dig inden uheldet er ude med disse 10 gode råd.

December er den måned på året, hvor der er størst risiko for brand i de danske hjem og det er også den måned, hvor brandvæsenet rykker ud til flest brande i private hjem. I forhold til andre måneder på året, stiger antallet af brande i private hjem med 40-50 procent i december. Det skriver RealMæglerne i en pressemeddelelse. Derfor har de lavet en liste med 10 råd til at sikre din bolig mod brand, så du kan komme uheldet i forkøbet bedst muligt.

– Dette er, hvad man kunne kalde grundregler, der ville nedbringe antallet af brande i private hjem, hvis blot alle boligejere fulgte dem, fortæller Thomas Jacobsen, der er markedsdirektør i RealMæglerne.

10 råd til brandsikring af boligen

  1. Den, der tænder, slukker! Gå aldrig fra tændte, levende lys.

  2. Stil aldrig levende lys i nærheden af gardiner, i bogreoler under hylder og skabe.

  3. Stil aldrig dekorationer under lamper, der er lavet i letantændelige materialer eksempelvis træ eller papirskærme

  4. Stil aldrig fyrfadslys eller bloklys direkte på bordet. Stil en stage eller en tallerken under og vær altid sikker på, at lysene står godt fast, så de ikke vælter.

  5. Overvej helt at droppe de levende lys. Brug alternativt selvslukkende lys eller lys på batteri.

  6. Pas på, hvis du stiller dine dekorationer på en dug. Lys, der vælter ud på juledugen, eller en gnist, der springer, er ofte årsag til brand.

  7. Brug brandhæmmende spray på dine dekorationer og på juletræet.

  8. Hav altid vand til slukning i nærheden.

  9. Bliv i køkkenet, når du laver mad på komfuret.

  10. Stil aldrig brandbare ting fra dig på komfuret.

Røgalarmer redder liv

Ifølge Thomas Jacobsen bør ethvert hjem altid have en eller flere røgalarmer. Det er den bedste og billigste sikkerhed mod brand, da din reaktionstid forlænges, fordi røgalarmen advarer dig på forhånd. Der bør som minimum være én røgalarm for hver etage i boligen, fortæller han.

Det er ikke nok bare at have en røgalarm til at sidde og passe sig selv. Batteriet skal testes via batteriknappen i løbet af året og altid lige før jul.

Hold lys og gran adskilt

En af de helt store årsager til brand i private hjem i december måned er adventskranse, juletræer og juledekorationer, hvor levende lys og gran kommer tæt på hinanden. Du ved det helt sikker, men ild og tørre grangrene er en yderst farlig kombi.

– Placer lysene i dine dekorationer, så de kan brænde ned uden at sætte ild til materialerne i dekorationen. Der findes flere løsninger, så lysene kommer lidt op i højden eller på anden vis afskærmes fra dekorationen, fortæller Thomas Jacobsen.


I denne adventskrans er lysene afskærmet fra de brandbare materialer rundt om ved at stå i en lille stage, der passer fint ind i dekorationen.

Råd om brandslukning

Hvis uheldet trods alt er ude, er det en god idé at have noget vand i nærheden, så du kan reagere hurtigt. Hav eksempelvis altid en spand vand klar, når der tændes levende lys på juletræet. En flaske danskvand kan også bruges, hvis du har sådan en i køleskabet. Det smarte med sådan en er, at du kan ryste den lynhurtigt og ved at holde en anelse for flasken åbning, sprøjtes det i en vifte på branden. Husk altid at sprøjte vand på det, der brænder og ikke på flammerne.

Det er selvfølgelig også en god ting at anskaffe sig en pulverslukker og et brandtæppe. Du må nemlig aldrig bruge vand til at slukke flammer i væsker eller fedtstof. Her skal du i stedet bruge et grydelåg eller et brandtæppe.

Hvis der for eksempel er gået ild i gryden til klejnerne, må du endelig ikke kaste vand på. Branden slukkes ved at forhindre tilførsel af ilt til flammerne. Brug et brandtæppe eller en anden ikke-brændbar genstand og læg det hen over flammerne.

Det er imidlertid ikke kun ilden der forårsager skader på boligen i tilfælde af brand. Røgen sætter også sine spor og kan være næsten umulig at komme af med. Derfor anbefales det at følge rådene og have styr på sine forsikringer.

Mest læste artikler