Julekrise: Derfor kan dyrere varer ikke længere undgås

Julehandlen er så småt startet, og du står måske klar med børnenes lange ønskelister i hånden. Du skal imidlertid forberede dig på at gå forgæves eller betale mere for nogle varer.

Julegaver

Detailmarkedet er fortsat under stort pres efter coronakrisens nedlukning af verdenshavnene og den massive efterspørgsel på varer fra Asien til Europa og USA. Det skriver DR.dk. 

Virksomheder har stadig svært ved at få fragtet deres varer hjem fra Asien og må derfor tænke i andre baner for få varer klar til julehandlen. IKEA er eksempelvis begyndt at bruge jernbanenettet til at flytte varer på tværs af kontinenterne. Men det er både dyrere og mindre effektivt end et stort containerskib. Et klassisk togsæt kan nemlig transportere 42 containere, hvor et containerskib kan flytte 10.000 containere rundt i verden. Det betyder, at der vil være færre varer og gaver at vælge mellem i butikkerne til årets julehandel.

Usikkerhed om fremtiden

Der er ikke meget begejstring at spore hos Peter Langskov, logistikchef for IKEA i Danmark, som ikke tør spå om hvornår vi igen kan forvente fyldte hylder i butikken.

– Lige nu ved vi faktisk ikke, hvornår mange af vores varer kommer hjem. Normalt kommer der 45 lastbiler med varer til IKEA’s varehuse i hele Danmark – i øjeblikket oplever vi dage, hvor der kun kommer 35, siger han.

Der er således ikke noget, som tyder på, at situationen vil ændre sig i den nærmeste fremtid. Ifølge Peter Sand, der er shippinganalytiker hos Bimco, så er situationen meget speciel og noget, som verden ikke har oplevet siden anden verdenskrigs rationeringsmærker. Han forventer, at de globale flaskehalsproblemer rundt i verden vil fortsætte hele 2022 med. 

Mest læste artikler