Julen er i fare – sådan sikrer du dig

Den søde juletid bliver i år måske ikke så sød, som den plejer. Der er nemlig risiko for, at der kommer til at mangle gaver under træet.

Forestil dig, at det er den 24. december. Vinterluften er kold og frisk, familien er samlet, og indendøre blander forventningens glæde sig med duften af flæskesteg og and. Juletræt står smukt og velpyntet – men der er ingen gaver under træet. Et skrækscenarie vi desværre risikerer at opleve i julen 2021. 

Det skyldes, at de propfyldte fragtskibe, som står for størstedelen af den globale varetransport, har måtte kaste anker uden for de største industrihavne rundt omkring i verden. De ligger fortsat i kø – nogle i ugevis – og det har sat verdenshandlen ud af kurs. Det skriver TV2. 

Corona saboterer julen

Alt imens havn efter havn er lukket ned i Asien henover sommeren på grund af nye smitteudbrud, har alle de hjemsendte verdensborgere skruet op for forbruget og klikket massevis af varer hjem. Samtidig er virksomheder verden over begyndt at hente varer til Black Friday- og julehandlen, og de havne, der var åbne, har derfor oplevet et ekstra pres. Det er det, der ifølge Lars Mikael Jensen, som er global netværkschef hos Mærsk, har skabt høj bølgegang og ubalance i skibstrafikken. 

Udover de mange skibe, der må holde stille, er der opstået en akut mangel på ledige containere. Da det kommer oveni i den allerede eksisterende råvaremangel, forudser Anders Oldenborg Kristensen, direktør for den danske transport- og logistikkoncern DSV’s søfartsprodukt i Danmark, at det vil lægge en dæmper på årets største forbrugsfest.

– Nu nærmer vi os black friday og julen, hvor der vil mangle nogle varer på hylderne. Det er næsten uundgåeligt, at man også kommer til at mærke det i Danmark, fortæller DSV-direktøren.

Vær i god til med julegaverne

Så hører du til en af dem, der kommer i julestemning allerede fra starten af efteråret, er der godt nyt. For en gangs skyld kan det nemlig være en god idé at begynde julen tidligt for at sikre, at du får de rigtige gaver i hus til tiden. For selvom der fortsat kommer 25 fyldte containerskibe fra Asien til Europa om ugen, frygter Anders Oldenborg Kristensen, at mange af skibene vil holde stille helt frem til 2023.

Mest læste artikler