Mangler du inspiration til godterne til juledagene, så får du her et overflødighedshorn med disse 3 opskrifter på lækre chokolader med marcipan, medaljer med trøffel, kanelfingre og hvid gløgg.
Opskrift I Konfekt med hjerter, stjerner og medaljer
Opskrift til 20 stk.
Det skal du bruge til hjerter og stjerner
250 g ren rå marcipan
Evt. lidt Cointreau, cognac, Amaretto eller lignende
200 g lys eller mørk chokolade-overtræk
Sådan gør du
Bland evt. marcipan med lidt spiritus.
Rul marcipan ud mellem 2 stk. bagepapir, til den har en tykkelse på 1 cm.
Udstik marcipanen med hjerte eller stjerneform og overtræk med chokolade.
Opskrift I Konfektmedaljer
Opskrift til 40 stk.
Det skal du bruge til konfektmedaljerne
100 g lys overtrækschokolade
Krymmel
200 g mørk chokolade mindst
55 pct. kakao
2 dl piskefløde
1 spsk kahlua eller anden likør
Sådan gør du
Smelt den lyse chokolade, og smør den ud på bagepapir som små tynde kager. Drys med krymmel.
Bring piskefløde i kog, tag af varmen, og tilsæt hakket chokolade. Smelt chokoladen i den varme fløde, rør Kahlua i, og sæt trøffelmassen på køl, til den er halvfast.
Kom trøffelmassen i en sprøjtepose med tylle, og sprøjt trøffelmassen ud på halvdelen af medaljerne.
Læg de andre medaljer på som låg, og opbevar dem koldt.
Opskrift I Kanelfingre
Opskrift til 40 stk.
Det skal du bruge
2 æg str. L
250 g sukker
2 tsk. stødt kanel
250 g hvedemel
1⁄2 tsk. hjortetaksalt
1 spsk. smør
100 g mørk chokolade
Sådan gør du
Pisk æg, sukker og kanel skummende og luftigt. Rør hvedemel og hjortetaksalt i dejen og dernæst blødt smør.
Tril dejen til lange tynde pølser, skær dem i mindre stykker, og læg dem med afstand på en bageplade.
Bag 8-9 min. ved 200°, og læg dem til afkøling på en bagerist.
Dyp spidsen af kagen i smeltet chokolade, og opbevar kagerne i en kagedåse.
Servér med varm chokolade lavet af god mørk chokolade og varm mælk. Kom evt. lidt spiritus i.
Opskrift I Hurtig æblestang med nødder
Opskrift til 6-8 personer
Det skal du bruge
2 plader butterdej
1 stort rødt æble
6 dadler uden sten
1⁄4 dl rosiner eller abrikoser i tern
1⁄4 dl hakkede mandler eller nødder
Sådan gør du
Læg butterdejspladerne lidt ind over hinanden, og rul dem ud til dobbelt størrelse. Bland æbletern med hakkede dadler, rosiner og mandler.
Læg fyldet i en stribe midt på, og pak dejen tæt omkring fyldet. Læg stangen med samlingen nedad, og pensl med æg.
Drys med hakkede nødder og sukker, og bag æblestangen 20 min. ved 200°.
Opskrift I Æble-kanelpandekager og hvid gløgg
Opskrift til 4 personer
Det skal du bruge til kanelpandekagerne
3 æg
125 g hvedemel
1 1⁄2 dl mælk
1 knsp. salt
1 1⁄2 tsk. bagepulver
Smør til stegning
1-2 æbler
Kanelsukker
Det skal du bruge til den hvide gløgg:
2 1⁄2 dl koncentret hyldeblomstsaft
6 hele nelliker
Tørret ingefær
Kanel
1 fl. tør hvidvin
Tørret frugt
Sådan laver du pandekagerne:
Pisk æggehviderne stive. Pisk dernæst æggeblommer, mælk, hvedemel, salt og bagepulver sammen til en klumpfri jævning. Vend æggehviderne i dejen, og lad den hvile 15 min.
Fjern kernehuset med et udstiksjern, og skær æblet i tynde skiver. Varm en blinispande eller almindelig stegepande med slip op ved medium varme.
Kom lidt smør i hullerne, og hæld dejen i. Bag et par minutter, til dejen er næsten stivnet. Læg en æbleskive på hver, drys med kanelsukker, vend og steg pandekagerne færdige, til de er gyldne.
Servér pandekagerne varme med ekstra kanelsukker, ahornsirup eller honning til et glas gløgg.
Sådan laver du gløgg
Bland hyldeblomstsaften med nelliker, ingefær og kanel, og lad det trække til næste dag.
Tilsæt hvidvin samt tørrede frugter, og opvarm gløggen. Den må ikke koge.
Fordel gløggen i glas, og sæt evt. en kanelstang i som rørepind.