Sortér stearin og fjern væger
Hvis du laver stearinlys af gamle stumper stearin, så begynder det hele med sortering af stumperne af stearin i farver. Fjern så meget du kan af de gamle sorte væger. Resten kan fiskes op, når massen er smeltet. Når vandbadet er varmt, smeltes lysestumperne. Massen må IKKE koge.
Foto: Getty Images
Det skal du bruge til hjemmelavede stearinlys
- Gryde til vandbad.
- Konservesdåse eller lignende til at smelte stearinen i. Det kan for eksempel være et specielt smeltekar købt til formålet eller en lille aflagt kasserolle med hældetud og langt skaft.
- Støbeforme.
- Kødpinde, strikkepinde, tandstikker, hæklenåle eller lignende til at holde vægen på plads. Eller brug en ispind som på billedet: lav et hul i ispinden, hvor du fører vægen igennem, og hold vægen fast med en hårklemme.
- Stearinstumper eller færdigkøbt stearinmasse.
- Væger.
Pas på med den varme lysmasse, og overlad ikke smeltning af stearin til børn uden opsyn. Drejer det sig om større børn, bør der også være en voksen til stede til at hjælpe de første gange. Stearinen bliver meget varm, og der skal hældes flydende stearin ned i forme, så det kan godt gå galt i alt for ivrige hænder.
Stearinlys smeltepunkt
Bruger du lys lavet af 100 % stearin, er smeltepunktet 69 grader. Hvis du bruger lys af paraffin er smeltepunktet mellem 45-60 grader.
Kilde: Niels Bohr Institutet – Københavns Universitet.
Lange stearinlys er ekstra krævende
Vil du støbe lange lys, skal du bruge et højt kar, som svarer til den længde, du ønsker at støbe stearinlysene i. At støbe de lange lys er en sværere og tidskrævende øvelse, så begynd med at lave lys i forme, så du får erfaring med stearinmassen. Formår du at lave de lange lys selv, kan du prøve dig frem med at forvandle dem til de trendy snoede lys.
Gør formene og vægerne klar
Mens stearinmassen smelter, kan du gøre formene klar. Klip eller skær et lille hul i bunden af formen og træk vægen igennem. Sæt vægen fast med tape og klip den af i passende længde.
Husk at efterfylde med stearin
Hvis du støber i et kar, kan vægen hvile på bunden, når massen hældes i. Bind den anden ende om en kødnål eller en strikkepind, og lad den hvile på formens kant. Når massen størkner, vil der dannes en fordybning omkring vægen, som skal efterfyldes med en ny lille portion stearin. Køl lyset af og fjern det fra formen.
Stearinlys form – kreative støbeforme
Har du ikke færdige forme, så prøv at støbe i tomme chipsdåser, mælkekartoner eller yoghurtbægre. Trekantede lys kan laves i engangstragte til olie fra tankstationen.
Læs også: Snoede lys – sådan laver du selv de trendy lys, der hitter lige nu
Foto: Getty Images
Køb af materialer til hjemmelavede lys
Lysmasse, væger, forme og pigmentfarve kan købes i hobbyforretninger. Færdige lys kan dekoreres med en specialfarve, der lægges på med pensel, en speciel tegnepen, der kan tegne på lyset, eller med små figurer, skåret ud af voksplader.
Billige stearinlys
Når du genbruger dine stearinlysrester til selv at lave og omsmelte dine stearinlys, er det både en mere bæredygtig, men også billigere løsning end at købe nye.
Sådan laver du duftlys og lys til haven
Duftlys laves ved at hælde et par dråber duftolie i stearinmassen, inden den hældes i forme. Lav udendørslys ved at støbe i tomme konservesdåser eller urtepotter (husk at proppe pottens afløbshul til). Fyld op med stearin og en kraftig væge.
Lav stribet hjemmelavet stearinlys
Vil du give dig i kast med at lave et stribet hjemmelavet stearinlys, skal du hælde et lag smeltet stearinmasse i formen og lade tørre. Hæld et nyt farvet lag ovenpå og lad tørre. Fortsæt, til lyset har fået den ønskede højde.
Lav selv lys – en rigtig julebeskæftigelse
Stearinlys kan støbes hele året rundt. Højsæsonen er dog om vinteren og navnlig ved juletid. Netop på dette tidspunkt brændes enorme mængder stearinlys af, så her er det oplagt med lidt genbrug. Du sparer både penge og skåner også miljøet (en lille smule). Først og fremmest skal man dog lave hjemmelavede lys på dette tidspunkt af året, fordi det er noget af det mest hyggelige, man kan gøre i julen, alene eller sammen med børnene.