Denne artikel er oprindeligt udgivet på voresvilla.dk og flyttet til idenyt.dk efter 2018.
Her er en ide: når I næste gang er ude at gå en tur i skoven, nøjes I ikke med at løfte blikket mod himlen og trækronerne, men husker også at kigge ned i skovbunden. Her ligger nemlig alle de grankogler, som nåletræerne har smidt i løbet af sommeren.
Der går mange gode snakke på en håndfuld gode grankogler, og så kan koglerne efterfølgende sprede hygge derhjemme – både når I arbejder med at lave dem til koglenisser, og når de færdige nisser står og spreder julehygge rundt om i hjemmet.
I kan både bruge de kegleformede kogler fra rødgran, de lidt buttede fra den gule fyr – som er supergode, fordi de åbner sig og spreder frøene ud – eller de nemme fra skovfyren. Skovfyren har to generationer af kogler – dem, der er brune nu og dem, der stadig er grønne.
Det er om at lade øjne og hænder følges af. Hvad føles bedst? Husk at få forskellige slags kogler med hjem, for nisser er lige så forskellige som mennesker.

Mos og agern til skæg og ansigt
Mens koglerne skal bruges til nissens krop, kan agern bruges til både øjne og næse, så de skal også samles op fra jorden og lægges i posen.
Til sidst går jagten efter mos – og der er rigeligt at tage af. I Danmark findes der over 600 mosarter, og skoven har de fleste. Selv i mindre skove kan man finde over 50 forskellige arter.
Vil I have det fine, hvide mos, I kan se her på billederne, skal I dog gå efter rensdyrlavet, der mest findes i klitheder, så når I vælger skov til at samle nissekogler, er det en god idé at vælge en, der ligger tæt på stranden.
Når kurven eller posen er fuld, er det hjem til den varme kakao, tændte stearinlys, stille musik og timer med syslende hænder, så der snart er pyntet op med selvlavede koglenisser.
Det skal I bruge(per koglenisse)
- En stor grankogle – vælg dem, der har bredt skællene ud.
- 12 centimeter rensdyrlav eller uldstrimmel/vat til skæg.
- Agern til næse og agerntoppe til øjne.
- 16 cm rød filt eller strik i 10 cm bredde til huen
- Lim eller en limpistol
Sådan gør du
- Tryk rensdyrlav eller en uldstrimmel/vat fast mellem koglens åbninger, evt. med spidsen af en saks.
- Lav nisseøjnene af agerntoppe (de små ’hætter’) og nissenæsen af selve agernet og lim dem på koglen med en limpistol (pas på børnefingrene – en limpistol bliver meget varm).
- Tag et stykke filt eller andet stof til nissehuen. Størrelsen afhænger af størrelsen på koglerne, men prøv fx at tegne en cirkel efter en lille kagetallerken, klip cirklen ud og del den op i tre lige store stykker, der formes som kræmmerhuse. Lim huen sammen med limpistolen –eller, hvis du er tålmodigt anlagt, sy den i hånden.
- Tilføj evt. arme i form af piberensere og en lille tot vat som kvast på huen.

Hvad må man samle i skoven?
Som en tommelfingerregel må man samle det, der kan være i en plasticpose til eget forbrug. I skal være opmærksomme på, at man i private skove ikke må gå uden for stier og veje for at samle fx kogler og mos.