Andesteg – sådan tilbereder du den

And er andet og mere end en traditionel andesteg til jul. Lår og bryst fra danske ænder er gode til både hverdag og fest.

Andesteg

Andesteg kan tilberedes på mange forskellige måder

Dansk andebryst

Andesteg er blevet en populær spise også uden for den traditionelle andesæson. Mange synes dog, at det er besværligt at skære en hel and ud, og det er også lettere at beregne portionsstørrelser, når der ikke er så mange ben at tage hensyn til. Nu er det også muligt af få både andebryst og andelår fra danske pekingænder. På pakningerne gives en ud førlig anvisning på tilberedningen. Læs her, om de mange forskellige tilberedningsmetoder.

Optøning af andesteg

Det bedste er at optø andestegen ved lave temperaturer, og her er køleskabet det perfekte sted. Hvis du optør anden ved stuetemperatur, risikerer du, at kødet bliver mere tørt under og efter tilberedningen. 

Lad anden blive i indpakningen under optøningen, og læg den i et dybt fad, så du ikke risikerer, at der løber væske ud i køleskabet og ødelægger dine andre madvarer. 

Du skal typisk regne med omkring 48 timer til at optø en and i køleskab. Hvis du har købt en ekstra stor and, kan du med fordel sætte tre dage af, så du er sikker på, at den er helt optøet, før du giver sig i kast med tilberedningen. 

Langtidsstegt andesteg (langtidsstegning)

Andsteg langtidsstegning
Foto: Getty Images

Du kan vælge at langtidsstege din and. En langtidsstegning gør, at fedtet smelter langsommere, og dermed bibeholder kødet mere af sin saftighed. Du kan langtidsstege ved at varme din ovn op til 200 grader, hvorefter du lægger anden på en rist henover en bageplade, så saft og fedt kan opsamles. Skru med det samme ned til 110, og lad anden stege i 4,5 time. Du kan med fordel hælde lidt af fedtet fra bradepanden henover anden et par gange i løbet af stegetiden. 

Når stegetiden er gået, kan du tage størstedelen af væden fra og hælde det i en skål, så du kan bruge det til andesovsen senere. Skru ovnen op på 180 grader, og lad anden stege en times tid mere, eller til skindet er sprødt. Hvis skindet mod forventningen stadig ikke er blevet sprødt til sidst, kan du sætte ovnen på grill, men hold godt øje med den. Det tager typisk ikke mere end fem minutter. Lad herefter anden hvile i mindst 30 minutter, gerne længere, før du serverer den.

Andesteg dagen før

Du kan sagtens stege anden dagen før, så det er nemt at servere for dine gæster uden at du skal bakse med and og kødsaks lige inden ankomsten.

Tilbered anden, som du plejer, dagen inden den skal serveres. Skær bryststykke, under- og overlår fra skroget, mens det stadig er lunt, og læg det i et ovnfast fad smurt med andefedt. Andens rygstykker lægges i små bunker, som dækkes med overskydende skind, hvilket forhindrer, at kødet udtørrer, når det genopvarmes. Læg fyldet i en bunke ved siden af kødet. Dæk fadet med sølvpapir, og sæt det i køleskabet til næste dag. Husk også at gemme andefedtet, som du skal bruge senere til saucen.

  1. Forvarm ovnen til 180 grader almindelig ovn.
  2. Sæt det foliedækkede fad ind midt i ovnen. Steg i 20 minutter.
  3. Tag kødet ud af ovnen, og skru op på 250 grader almindelig ovn.
  4. Pensel kødet med andefedt. Læg nu kun folie over fyldet.
  5. Sæt fadet midt i den varme ovn i 10 minutter, til kødet er gennemvarmt, og skindet er sprødt.

Ved genopvarmning skal anden have så kort tid som muligt i den varme ovn for at bevare saften. Saucen kan også sagtens laves færdig dagen før, og hurtigt varmes inden servering.

Andesteg i stegepose

And i stegepose
Foto: Getty Images

Tilberedning af andesteg kan ofte medføre en grundig rengøring af ovnen bagefter. Hvis du vil undgå dette, kan du med fordel benytte en stegepose. Samtidig holder posen på saften, så anden bliver saftig og lækker. Du kan stadig nemt opnå sprødt skind ved at tage anden ud af posen efter stegningen og grille den under grillelementet i ovnen. 

  1. Forbered din and, som du plejer. Læg den herefter i en stegepose og prik nogle huller i pose, så dampen kan slippe ud.
  2. Forvarm ovnen til 200 grader almindelig luft. Læg anden på en bradepande, og giv den nu 30 minutter.
  3. Derefter skrues varmen ned på 125 grader, og her steges anden nu videre i cirka fire timer.
  4. Tag anden ud af stegeposen, men pas på du ikke brænder dig på dampen.
  5. Nu kan du så grille anden for at få et sprødt skind, og derefter skære den ud.

Andesteg på grill

Du kan også give dig i kast med at grille andestegen og dermed tilføje en mere røget smag til kødet. Det tager cirka to timer at tilberede anden i eksempelvis en kuglegrill, men det er selvfølgelig igen afhængig af andens størrelse. Du forbereder anden, som du plejer og placerer den midt på grillristen. En foliebakke placeres på bundristen af grillen, så du kan opsamle fedtet til at lave andesovsen af. Efter cirka en time, tages foliebakken ud af grillen, og skyen sies over i en gryde. 

Andesteg i stegeso (and i Rømertopf)

En anden mulighed er at tilberede anden i en stegeso. Hvis du har den klassiske røde ler-stegeso, ofte i form af den velkendte Rømertopf, skal du huske at sætte stegesoen i blød i koldt vand i minimum 15 minutter. Ellers risikerer du, at leret sprækker under den lange stegetid. Bruger du derimod en glaseret stegeso, er dette ikke nødvendigt. 

  1. Sæt and og stegeso i en kold ovn, og steg den ved 125 grader i fire til seks timer afhængig af andens størrelse. Kig gerne til anden løbende, og hæld eventuelt noget af fedtet fra, hvis det er ved at løbe over.
  2. Efter cirka fire timer kan låget løftes af, og du kan tjekke, om anden er færdigstegt. Husk, at anden skal være gennemstegt og nået en kernetemperatur på 75 grader. Du kan også se, om anden er færdigstegt ved at stikke en kniv i anden, hvor kødsaften skal være klar og ikke blodig. 
  3. Du sikrer et sprødt skind ved at lægge anden tilbage i den tomme stegeso og sætte ovnen på 225 grader, enten varmluft eller grill, i cirka 10 minutter.

Temperatur og stegetid

Det bedste resultat får du, når du steger anden ved 160 grader varmluft. Når det kommer til stegetiden, kan du gå efter dette skema, som er baseret på ovenstående temperatur.

Stegetider på en and

En and på 2 kilo skal steges i cirka 2 timer

En and på 2,5 kilo skal steges i cirka 2,5 timer

En and på 3 kilo skal steges i cirka 3 timer

En and på 3,5 kilo skal steges i cirka 3,5 timer

En and på 4 kilo skal steges i 4 timer

Stegetiden på and er nemlig cirka 30 minutter pr. halve kilo

Tilbehør til andesteg

Det er næsten blasfemisk at servere andesteg uden også at sætte brune kartofler, rødkål og selvfølgelig andesovs på bordet. Du kan eksempelvis prøve denne anderledes opskrift på varm rødkålssalat. Mange er dog også begyndt at servere en mere sprød version kål til andestegen eksempelvis i form af en frisk rødkålssalat med æbler eller hvidkålssalat med appelsin og tranebær, så du stadig har julens smage på bordet.

Kilder: Madens Verden, Arla, Madsvin, Maden i mit liv.

Pinterest Instagram Print

Mest læste artikler