Overraskende juleadvarsel: Pas på håndspritten

Du skal være særligt opmærksom, når du fejrer jul i år. Håndspritten udgør nemlig en overraskende fare.

Håndsprit er brandfarligt

Ifølge Danske Beredskaber er vintermånederne højsæson for brand i private hjem. Derfor kommer de nu med en advarsel mod en særlig brandfare i hjemmet; Pas på, når du skal bruge eller opbevare håndsprit, mens du har julelysene fremme. Det skriver TV2 Lorry.

– Håndsprit er stadig et element i vores hverdag, som vi skal være opmærksomme på. Håndsprit er en meget brændbar væske – så husk endelig at stille håndspritten langt fra de levende lys, siger sekretariatschef i Danske Beredskaber, Bjarne Nigaard. 

Det er dog ikke kun ved brug af håndsprit, at beredskaberne opfordrer til forsigtighed. Særligt i køkkenet, hvor en tredjedel af brande i private hjem opstår, gælder det om at være forsigtig. Et tiltag, som kan være med til at redde liv, er en eller flere velfungerende røgalarmer i hjemmet.

Husk din røgalarm.

Den 1. december markerer den nordiske fælles røgalarmsdag, hvor budskabet er, at du skal tjekke din røgalarm efter i sømmene eller anskaffe dig en, hvis du ikke allerede har røgalarmer derhjemme. En undersøgelse viser, at 25 procent af danskerne ikke har en røgalarm i hjemmet. Det ærgrer Mads Dalgaard, som er forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen:

– En fungerende røgalarm kan være med til at redde liv. Når der opstår en brand, spredes røgen hurtigt, og røgen er farlig at indånde. Hvis du har opsat røgalarmer i dit hjem, øger du dine chancer for at blive advaret, inden branden når at brede sig, fortæller han.

Ud over at tjekke batterierne i røgalarmen, skal du også tjekke udløbsdatoen på selve røgalarmen. Det anbefales nemlig at udskifte sine røgalarmer hvert 10. år.

Gode råd til en brandsikker jul

  • Bliv i køkkenet, når du tilbereder mad på komfuret.
  • Hav altid vand i nærheden.
  • Test dine røgalarmer, og opsæt mindst én på hver etage.
  • Læg aldrig brandbare ting fra dig på komfuret.
  • Gå aldrig fra levende lys, og hold dem på afstand af gardiner, håndsprit og andet brændbart. 

Mest læste artikler