Pas på: Denne jul er brandfaren større end nogensinde

Juletiden byder på indendørs hygge i den mørke tid, og der hører ofte levende lys til at skabe den helt rigtige hyggelige julestemning. Der er dog grund til at være ekstra påpasselig med de levende lys i år. Læs mere om, hvad du skal være opmærksom på her.

For mange familier er der tradition for at pynte hjemmet med både kalenderlys, en adventskrans med levende lys og andre hyggelige lys i den mørke juletid. I denne tid står brandvæsenet således klar til at rykke ud og særligt i år, hvor brandfaren er større end normalt.

Pas på håndspritten derhjemme

På trods af at de fleste julefrokoster er aflyst, og julesnapsen derfor ikke er taget ud af skabet, er der dog stadig store mængder sprit på bordet, som kan få temperaturen til at stige. I år er håndspritten kommet til, hvilket kun øger brandrisikoen.

– I år skal man være meget opmærksom på håndspritten, som er en yderst brandbar væske. Derfor opfordrer vi til, at hver enkelt er opmærksom på at holde håndsprit langt væk fra de levende lys, fortæller Mads Dalgaard, der er forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen til Ekstra Bladet.

Undersøg dine røgalarmer

Det er en god ide at undersøge, om dine røgalarmer virker, inden du finder tændstikkerne frem.

– Røgalarmer, der ikke virker, giver falsk tryghed. Derfor skal du jævnligt tjekke dine alarmer. Sørg blandt andet for, at batterierne stadig virker, at alarmerne er rengjorte, og at udløbsdatoen ikke er overskredet, fortæller Bjarne Nigaard, der er sekretariatschef i Danske Beredskaber til Ekstra Bladet.

Brande i private hjem

I de kolde vintermåneder opholder vi os generelt mere indendørs og er mere i køkkenet, end vi plejer. Derudover tænder vi også flere levende lys. Det hænger sammen med, at det netop er i disse måneder, der oftest opstår brande i private hjem.

– Mange brande starter enten i køkkenet eller ved brug af levende lys. Så vær ekstra opmærksom i den travle julemåned. Læg aldrig ting fra dig på komfuret, bliv i køkkenet, når du laver mad, og sluk levende lys, når du forlader et lokale, fortæller Mads Dalsgaard.


Kilde: Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen.

Mest læste artikler