Sådan pynter du dine krukker til jul

Det er meget almindeligt at glemme haven, når juleforberedelserne går i gang. Men det er synd og skam, for det er nemt at understrege husets julestemning allerede uden for fordøren med pyntede krukker, der byder varmt velkommen.

Krukkerne står allerede udenfor – eller måske er de sat lidt til side, fordi de ikke ligefrem pynter, efter at glansen er gået af sommerblomsterne. Find dem frem igen og skab din egen julekrukke i den stil, der passer til netop din julestemning.

Rens krukkerne

Før du går i gang, skal du rense krukkerne, lægge et godt drænlag i bunden, og så fylde ny, frisk jord i krukkerne.

Minijuletræer til krukken

Sukkertopgraner fås i både store og små størrelser og er helt perfekte som minijuletræer til krukken. Stam dem lidt op, så de ligner rigtige træer i et hyggeligt nisselandskab og pynt med piberensernisser og en flot guirlande af røde bær.
Læs også: Her finder du de bedste plastik juletræer.

Bjerg-te med røde bær

Bjerg-te fyldt med glinsende røde bær passer til den julede stil, og bunden dækkes med mospuder og vedbendranker, der danner en smuk afrunding på den grønne og røde farvekomposition, der virkelig signalerer jul.

Flere små juletræer i én krukke

En rigtig hyggelig miniskov med tre små juletræer, skaber en hyggelig og naturligjulestemning, der minder os om “der hvor træet kommer fra”, som der står i den gamle julesang.

Lav en skovbund i krukkerne

De små enebær kan eventuelt stammes lidt op, så der bliver plads til en skovbund under dem. Mospuder og stedsegrønne hebe danner bunden, der pyntes med et krat af kristtorngrene, der stikkes ned i jorden.

Pynt træet i haven

Julepynten kan fx være kastanjer, gyldentgule japankvæder eller fnuglette, indtørrede frøstande. Kig i haven.

Genbrug planterne til næste år

Julekrukkernes planter går ikke ud, når julen er ovre. Planter som bjerg-te med de flotte røde bær, myrtekrukke med elegante, snehvide eller rosa bær, vedbend, hebe og alle de små stedsegrønne nåletræer er vinterhårdføre og kan genbruges i haven.

Forvandl julekrukkerne når foråret nærmer sig

I første omgang kan du fjerne julepynten og eventuelt supplere med små løgvækster mellem de stedsegrønne. På den måde kan du forvandle julekrukkerne til forårsbebudere og glæde dig over en grøn velkomst også efter jul.

Pynt krukkerne i haven med bær på en snor

Du kan lave de fineste guirlander til udendørs pynt ved at trække årstidens bær på lange snore. Find en tynd nål, så hullerne i bærrene bliver så små som muligt og gå i gang, som skulle du lave en perlekæde. Skinnende røde bær fra kristtorn holder godt.
Glødende orange bær af ildtorn er en anden mulighed, og hvis du har mahonia i haven, kan du også fabrikere en elegant guirlande af de blågrå bær.

Stram juletræet op

Mange forskellige stedsegrønne træer kan nu fås i små størrelser, der kan bruges som minijuletræer i julens krukker og dekorationer.
Prøv at stamme planterne lidt op. Det giver en rigtig sjov virkning og får dem til at virke mere som “rigtige” træer. Klip de nederste grene af helt inde ved stammen med en rosensaks, indtil du når den ønskede stammehøjde.

Mest læste artikler