Sådan finder du den perfekte marinerede sild til dit julebord

For mange er den marinerede sild en uundværlig del af det klassiske julebord ved siden af fiskefilet, æbleflæsk og rødkål. Find ud af, hvordan du finder den perfekte marinerede sild til dit julebord her.

marineret sild

Marinerede sild kommer i diverse afskygninger såsom karrysild, hvide sild og dildsild. Der findes dog flere forskellige måder at marinere sild på, der påvirker både kvalitet og pris. Det kan derfor være vanskeligt at gennemskue hvilke kvalitetskriterier, man skal vælge sin sild ud fra.

På glassene med sild står der enten “marinerede sild” eller “gammeldags modnede sild”. Det skyldes, at der er to forskellige metoder til at producere marinerede sild.

Gammeldags modnede sild

Gammeldags modnede sild bliver lagt i en tønde med salt, sukker og krydderier. Derefter modner de ved hjælp af sildens egne naturlige enzymer. Det kan tage fra seks måneder og op til et år.

Først når silden er færdigmodnet, fileteres den, og skindet flås af. Derefter udvandes fileterne forsigtigt og lægges i en smagsgivende lage med eddike, sukker og forskellige krydderier.

Marinerede sild

Marinerede sild modnes derimod i en hurtigere proces. De hurtigmodnede sild bliver fileteret og lagt i en stærk opløsning af eddike og salt, der sprænger cellerne i silden og gør den spiseklar på et par uger.

Hvilken sild smager bedst?

De forskellige modningsprocesser bevirker, at de to slags sild smager meget forskelligt. Den langsomme modning af de gammeldags modnede sild medfører nemlig, at silden har mange smagsnuancer, og at smagen er afrundet og fyldig. Derimod har de hurtigmodnede marinerede sild en mindre nuanceret sildesmag.

Sådan ser en god sild ud

En lækker sild på julefrokostbordet har et flot sølvskær, hvilket er tegn på en høj fedtprocent. Det giver nemlig den bedste smag og konsistens.

Gammeldags modnede sild skal have en naturlig rødlig farve, og du skal kunne se en mørk aftegning på bagsiden.

Hurtigmodnede sild skal derimod have en lys farve, men de må ikke være gullige eller blege.

Gældende for de to slags sild, skal de være faste helt ud til kanten og være møre, men ikke trevle. Sildene skal også være saftige og have en blank overflade.

Sådan kan du kende forskel på de to slags sild

Som regel står det foran på glasset, hvis silden er gammeldags modnet.


Gammeldags modnede sild. Foto: Fødevarerguiden.dk.

Står der derimod marinerede sild, skal du gå ud fra, at der er tale om hurtigmodnede sild.

Vil du gerne vide præcist, hvilken type sild, du har fat i, skal du ifølge Fødevarerguiden.dk kigge på på ingredienslisten. Her vil der ofte stå “Marinerede sild 38% (sild (Clupea harengus)), salt, eddike)”.

På disse sild, “Fiskemandens marinerede sild”, står fremstillingsmetoden i ingredienslisten. Her står der “37,5% eddikemodnede SILD (92% SILD, salt, eddike).


Hurtigmodnede marinerede sild. Foto: Fødevarerguiden.dk.

Prisen på sild varierer

Prisen på marinerede sild varierer meget, og prisen hænger ofte sammen med kvaliteten. De marinerede (hurtigmodnede) sild i spand er de billigste. Her kan du få spande til en kilopris mellem 25-45 kroner. Gammeldags modnede sild er typisk dyrere end de hurtigmodnede sild. Her varierer prisen meget, mellem 65 til over 150 kroner per kilo.

Bæredygtige sild til julefrokosten

Er det vigtigt for dig, at silden, du serverer, er fra et bæredygtigt fiskeri, skal du gå efter MSC-mærket.


MSC står for Marine Stewardship Council.

For at et glas sild kan få MSC-mærket, skal fiskerne, der har fanget sildene leve op til en række kvalitetskrav. De skal blandt andet værne om fiskebestande og bevare økosystemer. Derudover skal sildene kunne spores tilbage til et bæredygtigt fiskeri.

Birgitte Mie Hansen, fødevareekspert og klinisk diætist. Stifter af forbrugersitet Fødevareguiden.dk, hvor hun formidler faglig og objektiv viden om fødevarer.

Læs også: 9 smukke tips – opdækning til dit julebord

Mest læste artikler