Der er ingen grund til at smide juletræet ud, når julen er ovre. Der findes nemlig mange måder at genbruge det afskårne grantræ på. Det fortæller Kamilla Høy, der er haveekspert hos Plantorama.
– Det er stadig de afskårne juletræer, der er de mest populære, på trods af at både træer i potter og plastikjuletræer er blevet mere efterspurgte de senere år. Men selvom det er et afskåret juletræ, man har hjemme i stuen, behøver det ikke betyde spild, for man kan faktisk genbruge både stammen, grenene og endda nålene på træet, siger hun i en pressemeddelse.
4 gode råd råd til genbrug af juletræet
Vil du gøre julen grønnere og mere bæredygtig, giver Kamilla Høy fire gode råd til genbrug af juletræet:
1. Genbrug grenene
Grenene fra juletræet er perfekte til at beskytte havens planter mod både frost og skarp vinter- og forårssol. Læg et lag blade henover planterne, og brug herefter grangrenene, som du klipper af helt inde ved stammen, til at holde på bladende.
2. Genbrug nålene
Nålene fra grantræet giver en lettere jordstruktur, som mange planter har godt af, for eksempel rhododendron. Ryst træet fri for nåle, og saml også gerne de nåle, der er drysset fra træet i juledagene, og bland det i jorden i dine havebede.
3. Genbrug stammen
Juletræets stamme kan både bruges til brænde og flis til havebedene. Men du kan faktisk også glæde havens dyr med stammen. Skær et stykke af den, og bor to huller, som du fylder med størknet fedt, for eksempel palmin, blandet med havregryn, nødder og frø. Hæng skiven op i et træ, og du har en foderautomat til havens små fugle.
4. Genbrug hele træet på én gang
Har du ikke have, eller vil du gerne af med hele juletræet på én gang, tilbyder de fleste større byer afhentning af juletræer med storskrald, og du kan også aflevere dit træ på genbrugsstationen. Så er du sikker på, at træet bliver genbrugt korrekt. Nogle byer har også særlige projekter med brugte juletræer – for eksempel kan man i nogle kystbyer aflevere juletræer til kystsikring.