Sådan skaber du den smukkeste julepynt med løgblomster

I vinterhalvåret bliver løgblomster ofte plantet i krukker og potter til udendørs pynt. Men blomsterne og deres løg kan bruges til meget mere end det. Se, hvordan du bruger løgblomster til at skabe fin og farverig julepynt her. 

Julen er over os, og det betyder, at det er blevet tid til at pynte både hus og have med dekorationer, der bringer farve og lys til årets kortere dage.

Blomster er en simpel og fin måde at skabe julestemning på, og her i vinterhalvåret er løgblomster som hyacinther, amaryllis og tulipaner slet ikke til at stå for.

Derfor plejer mange at plante de fine blomster i potter og krukker til udendørs pynt – men løgblomstere kan sagtens bruges i mange flere af julens dekorationer.

Find ideer og inspiration til, hvordan du bruger løgblomster til at skabe fin og farverig pynt til julen og vinteren her.

Blomstrende løg i julens tegn

De mest almindelige blomsterløg er er (split)hyacinter, amaryllis og tulipaner. Blomsterne fås i en lang række sorter og forskellige kulører, så det er altid muligt at finde nogle, som passer lige til den stil og farveholdning, du har valgt som juletema.

Disse 10 planter, er nemme at dyrke i krukker

Sådan pynter du med løgblomster

Her får du fem bud på, hvordan du bruger løgblomsterne i julens dekorationer: 

Pynt en julekrans med hyacintløg

Julen begynder allerede udenfor, hvor du kan hænge en krans på døren eller fylde en krukke med blomster og stedsegrønt ved hoveddøren, for at give dig selv og dine gæster en fin velkomst.

Kransen her er købt færdig, men du kan også selv forme en af smidige grene, som for eksempel pil. I bunden er der fastgjort forskellige stedsegrønne grene, eukalyptus og grangrene med lav. De er bundet fast med tynd metal-blomstertråd. Splithyacintløgene er blevet trådet med kraftig metaltråd og fastgjort i bunden af kransen. Pynt til sidst med bånd, stjerne, en kunstig blomst – eller hvad du har ved hånden. 

Plant røde tulipaner i krukker og spande

Små røde tulipaner er indbegrebet af jul! Lav en lille opstilling til at sætte udenfor med krukker, potter, spande eller andet, der kan tåle vind og vejr. Store krukker og spande kan fyldes med lecasten i bunden. Fyld op med mos og placer de røde tulipaner rundt omkring i mosset sammen med bær, husløg, mistelten, kogler eller andet, der tåler at stå ude. Her er tingene sat sammen på en gammel, blåmalet kælk, der står midt i et staudebed.

Skab stemning med hyacinter i glas

En nem og køn dekoration i form af to hvide hyacinter, der er taget ud af deres potter og placeret i kønne glas, så både løg og rødder kan ses. Glassene er sat på et hvidt fad sammen med valnødder og et lille glas med et fyrfadslys i. Skulle nødderne blive spist, er det bare med at fylde op igen!

Brug naturens pynt

Tre amaryllisløg er her anvendt på en lidt usædvanlig måde. De er sat fast på en gammel kroget gren. Først er der slået søm igennem grenen på passende steder, som løgene stikkes fast på. Derpå er der omviklet med en spinkel lyskæde, der kører på batteri. Når løgene begynder at spire, kan de plantes over i en potte eller et glas med jord og erstattes af nye på grenen.

Sådan pynter du med afskårne stilke 

Andre blomster kan købes som afskårne stilke til at sætte i vaser, og det giver nogle helt andre muligheder. De afskårne blomster er smukke i julebuketter. Både i de traditionelt bundne – eller blot et par stykker sat i en glasvase, som et elegant indslag i stuen. I modsætning til løgene, som godt kan klare sig på en beskyttet plads udendørs, egner de afskårne blomster sig bedst til indendørs brug. Hvis du stiller dine buketter og dekorationer køligt om natten, kan du få dem til at holde endnu længere. 

Brug blomsterstilke i glasvaser 

‘Less is more’, siger man. Tre afskårne amaryllis-stilke er anbragt i en glasvase sammen med fyrrekviste og en magnoliagren. En lynhurtig, enkel, men virkningsfuld dekoration, som egner sig fint til en moderne, minimalistisk indretning.

Tip

Når du køber hyacintløg kan blomsterfarven ikke ses, når løget kun lige er spiret frem. Derfor har potterne ofte forskellige farver, så du kan aflæse, hvilken blomsterfarve du tager med hjem.

Kilde: Løgdriverklubben Danmark

Mest læste artikler