Valg af juletræ – her er de 5 mest populære juletræer

Juletræet er noget af det vigtigste til jul, men før du inviterer de vintergrønne nåletræer ind i varmen, er det en god idé at gøre dig nogle overvejelser om, hvilket slags træ du kunne tænke dig. Her er derfor en udførlig guide, der hjælper dig med at kende forskel på fem forskellige slags juletræer.

5 typer af juletræer

Hvert år køber 1,5 million danskere et juletræ, som de både kan pynte og danse om i julemånederne. Oprindeligt er den 500 år gamle tradition fra Tyskland. I dag går det den anden vej. Netop Tyskland er nu det største eksportmarked for danske juletræer.

Der er forskellige typer af juletræer på markedet i Danmark. Her er de fem juletræer, der er mest populære ordnet efter salgsandel:

  • Nordmannsgran
  • Rødgran
  • Blågran
  • Sølvgran
  • Serbisk søjlegran

Der er flere ting, du bør overveje, når du går på jagt efter det perfekte juletræ. Nogle vælger at have træet stående indendørs hele december og et godt stykke inde i januar, hvor andre kun har det stående fremme i juledagene. Det er vigtigt, at du vælger en type juletræ, der passer til netop dit formål.

Læs også: Her finder du de bedste kunstige juletræer.

Det kan være en jungle at navigere rundt i de forskellige slags juletræer. De har forskellig holdbarhed, pris og udseende. I det følgende hjælper vi dig med at vælge den type juletræ, der passer bedst til dig.

Læs også: Disse danske træer er i fare for at uddø

Nordmannsgran (Abies normanniana)

Nordmannsgran - type juletræ.

Nordmannsgranen er danskernes foretrukne juletræssort. Kendetegnet ved dette træ er det symmetriske og frodige udseende og den næsten voksagtige, glatte tekstur på nålene.

Fordele ved Nordmannsgran

En af fordelene ved Nordmannsgranen er dets lange holdbarhed. Hvis du derfor er en af dem, som vil have juletræet stående fremme gennem hele december måned, kan du med fordel vælge denne juletræssort.

En anden åbenlys fordel ved Nordmannsgranen er, at den er meget smuk, hvorfor den også kaldes for ‘Ædelgran’. Nålene er blanke og mørkegrønne, og de er tilmed bløde, hvilket er en fordel, når du skal pynte træet. Til sidst skal det nævnes, at dette træ er den mest frodige sort blandt juletræsorter. Grenene sidder tæt, og der er en masse nåle. Dette kan både være en fordel, hvis du elsker det frodige udseende, men det kan også blive en ulempe, da det kan være svært at finde plads til julepynten.

Ulemper ved Nordmandsgran

Nordmannsgran er ofte dyrere end eksempelvis Rødgran. Det skal samtidig nævnes, at der er meget stor forskel på kvaliteten af disse træer. Du skal derfor være meget opmærksom på dette, når du og familien er ude og kigge efter juletræ.

Rødgran (Picea abies)

Rødgran - kend forskel på juletræerne.

Rødgran betegnes ofte som ”det rigtige” juletræ. Dette er muligvis fordi, at de gamle fortællinger om julen indeholder netop denne træsort. Grenene på denne træsort er opadgående, hvilket giver et specielt om end smukt udseende.

Fordele ved rødgran

Det bedste ved Rødgran er, at den hurtigt spreder en skøn duft af gran i hele hjemmet, hvilket bidrager til en herlig julestemning. Nålene har en smuk rustgrøn farve. Du kan også spare en masse penge ved at vælge Rødgranen. Den er nemlig billigere end mange andre juletræsorter.

Ulemper ved rødgran

Desværre smider Rødgran hurtigt nålene. Det betyder, at du må svinge støvsugeren ekstra meget ved denne træsort. Dog er dette af mindre betydning, hvis du er en af dem, der kun skal have træet stående fremme et par dage op til juleaften og et par dage efter. Nålene er stive og stikkende, hvilket kan blive et problem, når du skal pynte træet.

Blågran (Picea pungens)

Blågran, type af juletræ.

Blågran er et utraditionelt juletræ, der måske endda er en smule overset. Kendetegnet ved denne træsort er det smukke blålige skær.

Fordele ved blågran

Blågranen skiller sig ud, og er utrolig smuk – især hvis du pynter det i enkelte nuancer, som sølv, hvid eller guld. Har du derfor lyst til et anderledes juletræ, er denne træsort muligvis noget for dig. Træet har en smuk pyramideform, hvor det øverste af stammen ofte er meget langt.

Ulemper ved blågran

Nålene på træet er meget stikkende, så pas derfor på fingrene, når du og børnene skal pynte det. Træet er desuden ikke blandt de mest holdbare træsorter. Derfor er det mest oplagt for dig, der kun har træet indendørs lige op til- og lige efter juleaften.

Sølvgran – Nobilis (Abies procera)

Sølvgran - nobilis, juletræ.

Nobilis minder på mange måder om Nordmannsgran i udseendet, da det er et frodigt træ med tætsiddende og lige fordelte grene. Farven har en sølvgrå nuance, hvilket gør, at det skiller sig ud. Selve nålene er i øvrigt længere end på andre træsorter og kan forventes at være omkring tre centimeter lange.

Fordele ved sølvgran

Nålene er bløde, hvilket kan være en fordel, når træet skal pyntes. Endvidere sidder nålene meget tæt, hvilket giver et smukt og frodigt udseende. Nobilis har en god holdbarhed, hvorfor det ofte bruges til blandt andet juledekorationer. Denne træsort er derfor oplagt til dig, der elsker at have juletræet stående fremme i længere tid, og til dig, der vil pynte hjemmet med holdbart gran.

Ulemper ved sølvgran

Det kan være vanskeligt at lave juletræer af høj kvalitet ved denne træsort, da de danske vejrforhold ikke er til det. Skuddene på træet vokser nemlig meget langsommere end ved eksempelvis Normannsgran. Derfor kan mange danske træer af denne træsort være asymmetriske. Der er derudover mange harpiksblærer på stammen. Træet er endvidere en af de dyrere alternativer til juletræer.

Serbisk søjlegran (Omorika)

Juletræstype - serbisk søjlegran.

Dette træ kendetegnes ved den slanke form. Denne træsort er tæt beslægtet med Rødgran, og derfor er holdbarheden her også lav.

Fordele ved serbisk søjlegran

Træets slanke form gør det ideelt til små stuer, da det ikke fylder ret meget. Træet er dog frodigere og mere symmetrisk end Rødgran. Træets prisklasse ligger i den billigere ende, og kan sammenlignes med prisklassen ved Rødgran.

Ulemper ved serbisk søjlegran

Træet er ikke så frodigt som eksempelvis Nordmannsgran, hvilket mange forbinder med et smukt juletræ.

Mest læste artikler