De fleste kan blive enige om, at vaniljekransen er en vigtig del af julens madtraditioner. I nogle familier er den endda så vigtig, at opskriften på de HELT rigtige vaniljekranse er gået i arv gennem flere generationer.
Vaniljekranse – en opskrift fra 1894
Dorete Hansen fra Tommerup har sendt en opskrift på vanillekranse til idényts redaktion. Hun kalder dem “Smedekonens vanillekranse”, og opskriften har Dorete fra sin mormor, som voksede op hos sine bedsteforældre i den gamle smedie i Snave – deraf navnet til vaniljekransene.
Opskriften fik Doretes mormor fra sin bedstemor, og den er siden gået i arv fra generation til generation. Dorete mener, at den stammer helt tilbage fra 1894.
Prøv selv opskriften her.
Opskrift I Sådan laver du Smedekonens vaniljekranse
Til 150 stk
Det skal du bruge
- 250 g margarine (blødt)
- 250 g melis
- 250 g mel
- 55 g kartoffelmel
- 2 topteskefulde vanillesukker
- Korn fra 1 vanillestang
- 1 æg
- Finthakkede nødder (jeg hakker en god håndfuld nødder 2 gange i persillehakkeren)
Sådan gør du
- De tørre dele blandes sammen. Herefter kommes æg og smør i, og det hele æltes sammen til en ”glat kugle”, som så stilles koldt natten over. Bruger du et stort æg, skal du tilsvarende bruge lidt mere mel. (Smagen bliver bedre, når dejen har hvilket i ca. 12 timer).
- Dejen ”køres ud” i kødhakkemaskinen med det lille kagehul.
- Bages ved ca. 200-220 grader i ca. 7 min. alt efter, hvordan ovnen er.
Tak til Dorete Hansen for opskriften.