5 råd til hygiejnen som alle kæledyrsejere bør følge

Det kræver en høj standard i hygiejnen at have kæledyr. Her er 5 områder, hvor kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme, hvis de vil minimere sygdom og allergi forårsaget af kæledyr.

Kæledyrshygiejne

Kæledyr er en velsignelse, men dyrene rydder ikke op efter sig selv, så kæledyr kræver en ekstra rengøringsindsats af deres mennesker. Det er klart for enhver.

Det er let at holde overfladen ren, men hvis du gerne vil nå til bunds med din rengøringsindsats, så er her 5 bud på, hvordan du kan nå et spadestik dybere med kæledyrshygiejnen.

1. Hjælp til kæledyret med regelmæssig støvsugning

Regelmæssig støvsugning af tæpper er et must, hvis du har kæledyr med pels. Det er både for at beskytte dig selv og din familie mod allergener og bakterier overført fra kæledyrene, men det er også for at beskytte kæledyrene mod for eksempel støvmider og skimmelsvamp, der nemlig også kan udvikle sig til at blive en plage for dyrene selv.

Det bør du gøre: Støvsug tæpperne med et en støvsuger med HEPA filter (High Efficiency Particular Air – støvsugernes svar på bilernes partikelfilter) mindst én gang om ugen. Dampstøvsug tæpperne mindst én gang om året. 

2. Brug mildt opvaskemiddel til kattebakken

Kattebakken bliver hurtigt fuld af alverdens former for bakterier. En af de værste af disse er bakterien Toxoplama gondii. Det er en parasitisk, encellet organisme, der kan fremkalde den alvorlige sygdom Toxoplasmose hos mennesker.

De fleste mennesker er heldigvis immune over for bakterien, men det tilrådes alligevel, at gravide overlader tømningen af kattebakken til andre, fordi bakterien kan skade fostret.

Rundorm og spoleorm trives også godt i en kattebakke, der har fået lov til at stå for længe. Også af den grund er det derfor en god grund til at være ekstra omhyggelig med kattebakken. 

Det bør du gøre: Skift kattebakken dagligt. Anvend et mildt opvaskemiddel til rengøringen af kattebakken. For skrapt et rengøringsmiddel kan skræmme katten væk fra kattebakken. Sørg for at skylle kattebakken helt igennem og lad den stå og blive helt tør, inden den atter fyldes med kattegrus.

3. Opbevar foderet korrekt 

Tørfoder kan blive inficeret med salmonella og andre bakterier, hvis foddret ikke opbevares med omtanke. Vådfoder, der er blevet åbnet, kræver også særlige forholdsregler. 

Det bør du gøre: Opbevar altid tørfoder i luftætte beholdere. Vådfoder, der er taget hul på, skal også opbevares i en lufttæt beholder og derudover også sættes ind i køleskabet. Bakterievæksten vil nemlig stige eksponentielt, hvis foderet opbevares ved rumtemperatur.

4. Vask hundekurven 

Hundekurven eller kattetæppet kræver også grundig rengøring, navnlig hvis der er nogen i huset, der lider af en eller anden form for dyreallergi. Vask alle former for stof og tekstil, som bruges som kurv eller som helle for et kæledyr. Det kan til enhver tid anbefales som forebyggelse mod lus, lopper og midder i boligen. 

Det bør du gøre: Vask hundekurv, kattetæppe eller lignende i vaskemaskinen ved mindst 60 grader én gang om ugen – eller når det for alvor er blevet beskidt. Anvend et vaskemiddel uden farve og parfume.

5. Vask madskålen daglig

Hundens eller kattens madskål er et af hjemmets mest bakteriefyldte steder. Meget af dyrets spyt ender i madskålen. Hvis den ikke vaskes hyppigt, vil mængden af bakterier i skålen vokse dramatisk.

Det bør du gøre: Vask kæledyrets madskål dagligt, enten i opvaskemaskinen eller grundigt med varmt vand og opvaskemiddel.

Læs mere på petmd.com

Mest læste artikler