De 8 vigtigste ting på tjeklisten for nye ejere af kæledyr

Giv dit nye kæledyr en god start på samlivet med dig og din familie. Her er 8 ting, det er vigtigt at få styr på, inden dit nye kæledyr flytter ind. 

Hav en plan for dit nye kæledyr

Overlad ikke noget til tilfældighederne, når du skal have kæledyr. Det er ligegyldigt, om det er en hund, kat, en guldfisk eller en anakonda. Vær forberedt på alle eventualiteter, men nanvlig disse 8 ting bør du være afklaret med og have en plan for.

1. Har du overskud til dit nye kæledyr?

Den bedste forberedelse på et nyt kæledyr kan måske være helt at undlade at få et. Det kan nemlig nemt  blive konklusionen, hvis du tænker din livssituation grundigt igennem. Skal du have hund, er du for eksempel nødt til at kunne tjekke af, at enten du eller en anden i hustanden kan gå tur med hunden mindst tre gange om dagen. Hvis svaret er nej, så bør du måske overveje at få gubier i stedet.

2. Vælg den rette race

Lad dig ikke friste af modediller uden at tage de praktiske forhold i betragtning. Det var for eksempel tilfældet, da chihuahuaer var den store mode. Denne race er nemlig ikke de allerbedste med børn. De har faktisk ry for at kunne finde på at bide børn uden grund – og det mere hyppigt end andre racer. 

Der kan i det hele taget være meget store forskelle på hunde- og katteracer. Har du for eksempel energien til en hyperenergisk border collie, eller bør du hellere nøjes med en mere astadig race? Det er et af den slags spørgsmål, man er nødt til at stille sig selv og finde en afklaring på.

Lignende overvejelser gælder for katteracer. Nogle katteracer har det meget dårligt med at være alene en hel arbejdsdag. Så selv om du gerne vil stirre ind i Hellig Birmaens kønne blå øjne, så skal du måske overveje en anden kat, hvis dit arbejde og familiens øvrige aktiviteter er af en sådan art, at katten er nødt til at være alene hele dage. Det egner flere forskellige katteracer sig nemlig rigtigt dårligt til. 

3. Indret dit hjem til dit nye kæledyr

Gå dit hjem efter og tjek, at der ikke står noget fremme, som dit nye kæledyr kan blive syg af. Det kan for eksempel være giftige planter for hunde og katte.

Sørg også for, at ingen kemikalier står fremme, hvis der er risiko for, at emballagen kan balre eller gå itu, når kæledyrene optræder på slap line. Vær også påpasselig med sukkerfri tyggegummi, der indholder xylitol. Dette stof kan potentielt være farligt for hunde. 

4. Vælg den rette foder

Sæt dig grundigt ind i, hvad det nye kæledyr i dens aktuelle alder har bedst af at spise. Find et foderprodukt, som er alderssvarende til hunden eller katten. Vær også opmærksom, at kæledyrets behov kan ændre sig med alderen. Vælg også helst foder med en udtømmende varedeklaration. Fokusér ikke på pakningens eventuelle lækre design. Måske siger de forskellige indholdsstoffer dig ikke noget, men det kan en hurtig Google-søgning hurtigt ændre på.

5. Indstil dig på en akklimatiseringsperiode

Det er på mange måder lige som at få en baby, når der kommer et nyt kæledyr ind i et nyt hjem. Der vil være mere uro i hjemmet i starten og måske også mindre nattesøvn. Dette gælder i høje grad for killinger og hundehvalpe. Sæt tiden af, så du har overskud til at håndtere de forskellige kritiske situationer, der kan opstå. 

Indret en hyggelig kurv til hunden og katten i dagene op til, at kæledyret skal introduceres for sit nye hjem. Prioritér, at navnlig hunden vænner sig til og føler sig tryg ved sin nye hundekurv. Det samme gælder også for katte, skønt katte i højere grad har det med at finde alternative sovepladser. 

Indstil dig også på en tid med turbulens, hvis dit nye kæledyr kommer ind i hjem, hvor der allerede er andre kæledyr og måske endda også andre artsfæller.

Læs også: Bomuldshunden – alt du bør vide om den allergivenlige hund

 
 Introducer den nye kat for kattebakken med det samme.   

6. Træn med dit nye kæledyr

Vis straks en nye kat, hvor kattebakken står, så du så vidt muligt garderer dig og dit hjem mod ulykker. 

Hunde skal også introduceres til at gå tur med det samme, så de kan lære at besørge sig. De fleste hundehvalpe vil føle en vis usikkerhed over for et nyt nabolag. Start med små gåture, så hunden ikke blive unødig angst. 

7. Neutralisering og kastrering 

En hund eller kat kan kastreres sådan cirka fra otte-ugers-alderen. Hyppigst er det dog, at denne type tiltag foretages mellem den 4. og 6 måned – altså i god tid før hunden eller katten er blevet kønsmoden. 

Der er en del kæledyrsejere, der gerne vil give for eksempel en hunkat eller eller en hunhund den naturlige erfaring med at blive mor. Det er en smuk tanke, men ikke baseret på fakta. Moderskab med deraf følgende ofte hurtig frarøvning af kuldet af hvalpe eller killinger kan næppe karakteriseres som en mere empatisk skik.

Kastrering eller neutralisering er også værd at overveje af mange andre grunde end handyrenes renllighed og fraværet af strintning. De behandlede dyr bliver generelt mindre aggressive. Det kan for kattes vedkommende faktisk også beskytte dem mod katte-AIDS, som netop i særlig grad spredes via slagsmål mellem katte. Kastrerede hundyr vil også i højere grad være garderet mod brystkræft og kræft i æggestokkene.  

Læs også: Maine Coon – 10 kæmpefacts om verdens største kat 

8. Vælg en ID-løsning til dit nyt kæledyr

For omstrejfende og mobile kæledyr som katte og hunde er det meget vigtig at iværksætte en plan for tagging af kæledyr. Vil du bruge microchip eller indføre din adresse og kontaktinformation i dyrets halsbånd? Begge dele kan være lige gode. Det vigtigste er, at du ikke udsætter denne proces for længe. Det er navnlig i den første tid i et nyt hjem, at katte og hunde risikerer at blive væk, eftersom de ikke kender deres nye hjem godt nok endnu.

Tag også jævnlig billeder af din hund og din kat, så du har et opdateret billedmateriale, hvis du bliver nødt til at efterlyse kæledyret. 

Bruger du microchip-løsningen, så sørg for at opdatere dine kontaktoplysninger, så du stadig kan nås af administratoren af ordningen, hvis du f.eks. skifter telefonnummer, e-mail eller adresse. 

Kilde: petmd.com

Mest læste artikler