Sådan får du hunden og katten godt igennem nytåret

Fyrværkeri og høje lyde er en uundgåelig del af nytårsaften de fleste steder. For kæledyr som hunde og katte kan det være en barsk aften at komme igennem, da de kan blive bange på grund af de larmende festligheder. Men du kan gøre dit til, at dyret ikke får en dårlig oplevelse.

Bange hund

Gør hunden træt i løbet af dagen

Selvom mange dyr har tendens til at være bange og nervøse nytårsaften, kan det med en målrettet indsats i løbet af nytårsaftensdag godt lykkes at give dem en tålelig aften.

”Det handler om at gøre hunden træt og tilfreds, før det for alvor går løs med krudt og brag. Man kan gå en lang tur om formiddagen. Giv også hunden nogle udfordringer. Gem f.eks. godbidder, som den skal bruge sine sanser til at finde frem til. De mange oplevelser fra formiddagen gør hunden træt og mere afslappet til aftenen,” siger Jens Jokumsen, projektleder for familiedyr, Dyrenes Beskyttelse.

Din opførsel betyder meget

Når så bragene begynder, handler det om ikke at give hunden medynk. Virk glad og tal muntert til hunden, som om bragene hører helt naturligt til. Hunden betragter dig som sin leder, og hvis lederen virker nervøs, så føler hunden sig bekræftet i, at der er noget at frygte.

Katten må gerne gemme sig

Hvis din kat bruger en kattelem, så sørg for at katten er hjemme i huset og luk lemmen nytårsaften, så katten ikke forvilder sig ud. Sørg for, at din kat har en bakke med kattegrus, hvor den kan forrette sin nødtørft.

”Hvis katten ønsker at gemme sig i et mørkt skab eller under sengen, så lad den endelig ligge. Den bliver ikke mere tryg af, at du haler den ud – og det samme gælder hunden,” siger Jens Jokumsen.

9 tips til nytåret

1. Sørg for, at hunden får tilstrækkelig motion inden

I tiden op til nytårsaften og på selve dagen er det vigtigt, at hunden bliver aktiveret. Hav den i snor, da den kan løbe væk, hvis den bliver forskrækket af eksempelvis et højt brag. Leg desuden med hunden, og giv den forskellige små opgaver – eksempelvis i form af søgeøvelser, så den bliver mentalt træt. Dette trick kan også langt hen ad vejen bruges til katten – leg med den i løbet af dagen, så den bliver træt til om aftenen.

2. Tag aldrig hunden med ud

Når fyrværkeriet er på sit højeste, bør du holde hunden indendøre. Luft hunden tidligt på aftenen, inden skyderiet starter, og luft den først igen næste morgen.

3. Undgå selv at skyde fyrværkeri af

Undgå at affyre fyrværkeri af nær hjemmet, og hvis det er muligt, så aftal med naboerne, at de heller ikke gør det. Undlad at fyre bordbomber af.

4. Lad aldrig din hund være alene hjemme nytårsaften

Din hund bør aldrig efterlades alene hjemme nytåraften, ligesom du aldrig bør forlade hunden for at gå ud og se på fyrværkeriet. Du risikerer at få en hund, som både er angst for fyrværkeri og angst for at være alene hjemme.

5. Tag væk med hunden til et roligere sted

Hvis du har en forventning om, at der vil blive fyret meget fyrværkeri af, der hvor du bor, kan du tage et roligere sted hen med din hund – eller få hunden passet et roligt sted hos mennesker, som den kender.

6. Træk gardinerne for vinduet

Rul persiennerne ned i det rum, hvor hunden opholder sig under afskydning af fyrværkeri. Afspil eventuelt beroligende musik for hunden. Det gør den mindre opmærksom på lyde udefra. Dette råd kan også hjælpe mange katte igennem nytårsaften.

7. Tillad hunden at gemme sig

Søger hunden ly under dine ben eller under bordet, skal den have lov til det. Du kan eventuelt lave en lille hule til hunden i god tid inden nytårsaften, så den har mulighed for at vænne sig til den. Husk, at hunden skal have mulighed for at gå ind i og forlade hulen, som den har lyst.

8. Undgå at fare til vinduet

Forsøg ikke at virke spændt eller ophidset, når der bliver fyret fyrværkeri af. Optræd roligt og behersket. Hvis du selv er bange, vil hunden straks mærke det, hvorfor dens egen angst vil blive forstærket.

9. Hav halsbåndet og hundetegnet på plads

Det sidste, men ikke mindre vigtige, råd er at sikre sig, at halsbåndet og hundetegnet er på plads, så din hund kan finde vej hjem igen, hvis den løber væk af ren forskrækkelse.

Kilde: Dyrenes Beskyttelse

Mest læste artikler