10 enkle måder at holde din hund beskæftiget indendørs

Du kan ikke kaste med pind eller frisbee indendørs, men så er der heldigvis så meget andet, du kan lege med din hund. Her er 10 enkle og stimulerende hundelege, du nemt kan sætte i gang derhjemme.

10 enkle hundelege

Det regner og det er koldt udenfor. Eller ingen i familien har mulighed for at gå ud med jeres legesyge hund. Og der ligger Fido og kigger på dig med bedende øjne… Hvad gør du?

Her er 10 enkle hundelege, som din hund vil elske dig for at lege med den.

1. Leg skjul med hunden

Denne leg er et sikkert hit. Du skal dog gøre dig ekstra umage, for hunde er verdensmestre i at lege skjul. Start med at aflede hundens opmærksomhed eller giv den ordre til at sætte sig og blive siddende.

Find derefter et genialt gemmested et andet sted i huset. Kald på hunden. Måske ved den ikke, at den leger skjul, mens dens gensynsglæde vil være stor og hjertevarmende for jer begge.

2. Bægerspillet

Dette er det samme nummer, som man kan se hustlerne spille på overfyldte gågader i sommertiden. Det er ikke hunde eller katte, de spiller med ved de lejligheder. Det er der gode grunde til. Så ville de nemlig hurtigt blive blanket af. Se bare på denne video, hvor ferm huskatten er til at spotte godbidden i én af de tre kopper. Din hund vil sikkert hurtigt kunne oplæres til ikke at stå tilbage for sådan en kat.

3. Tovtrækning med din hund

Dette er en klassiker. Find et solidt tov, der er tilstrækkeligt langt til, at du ikke kommer i berøring med din hunds tænder. Den adfærd, som din hund viser, kan godt skræmme nogen. Der har også tidligere været en vis skepsis hos hundetrænere over for denne leg. Frygten har været, at det kan gøre hunden for vild og aggresiv.

Hvis du lærer din hund en start og en stop kommando, vil det dog næppe være noget problem. Legen baserer sig naturlig hundeadfærd og er desuden god træning for din hunds imponerende stærke nakkemuskler.

Legen går i al sin enkelhed ud på at trække tov med din hund, hvor den har tovet mellem sine hænder, og du har fat i den anden ende med dine hænder. Sørg dog for at undgå at trække tovet opad. Det ville kunne skade din hund.

4. Giv hundens legetøj navne

Leg sammen med din hund med et bestemt stykke legetøj. Giv legetøjet et navn. Sig navnet og lad hunden finde legetøjet. Giv hunden rigeligt med ros, når den løser opgaven. Efter et stykke tid kan du gå over til at gemme legetøjet sammen med hundens øvrige legesager. Når hunden har lært at løse den opgave, kan du prøve med to stykker legetøj med hvert sit navn.

5. Lær din hund nye kommandoer

Din hund kan sikkert allerede et par kommandoer. En almindelig begavet hund har dog som bekendt mulighed for at mestre langt flere kommandoer end kun et par stykker. Prøv derfor med at udvide hundens ordforråd. Du kan starte med fem af de grundlæggende kommandoer i enhver hunds Emma Gad: Dæk, Sit, Kom, Bliv, Læg den og Stop. Kan hunden allerede disse kommandoer, er der mange andre, du kan bygge oven på med.

6. Lav klikkertræning med din hund

Anskaf dig en klikker. Den holder du i hånden, når du leger/arbejder med hunden. Lær hunden at forbinde lyden fra klikkeren med belønning ved at give den en godbid, hver gang den løser en opgave.

Senere vil du kunne bruge klikkeren uden godbid, men stadig med ros og påskønnelse fra dig som hundetræner. Sæt dig grundigt ind i, hvordan klikkeren anvendes. Det kan du f.eks. gøre hos Dyrenes Beskyttelse her. Din hund vil meget hurtigt komme til at elske den aktivitet, fordi den er forbundet med så meget positivitet.

7. Lav en indendørs agility bane

Brug fantasien og lav en snedig agility bane, som din hund har mulighed for at snørkle sig igennem. Få den til at springe over nogle håndklæder, kravle under et sofabord, holde kort pause på et tæppe – osv.

8. Blæs sæbebobler for din hund

Hvis der er noget hunde – og børn – elsker, så er det sæbebobler. Mange hunde er i hvert fald vilde med at springe efter sæbeboblerne. Vær ikke bekymret for at bruge børnenes sæbebobler. De er næsten alle godkendt som en ikke-sundhedsskadelig væske. Hvis det ikke var tilfældet, ville de ikke kunne forhandles så let i legetøjsbutikkerne.

9. Skab ny interesse om gammelt hundelegetøj

Hunde blive ligesom børn – og voksne – med tiden trætte af deres gamle legetøj. Derfor kan det være en god idé at rotere legesagerne.

Gem nogle af dem væk noget tid og tag dem derefter frem igen. Det vil skabe fornyet interesse fra hunden om legetøjet i forhold til, hvis det bare ligger i en bunke samme med alt det andet gennemgnaskede legetøj. Legetøjet kan stige yderligere i værdi i din hunds øjne, hvis du også viser interessere for det ved også at lege med det eller forsøge at vriste det fra hunden.

10. Lav en playdate med en anden hund

Hvis din hund har mødt nogle andre hunde, den leger godt med, så er det – ligesom med børn – altid en god idé at arrangere en playdate.

Finde flere idéer til hundelege her.

Mest læste artikler