10 hyppige pote-problemer du skal holde øje med hos din hund

Pas godt på fødderne – de skal bære dig hele livet. Nøjagtig det samme kan man sige om de firbenedes poter. Men hvad skal du gøre for at sikre sig, at din hund har sunde poter? Og hvilke problemer skal du holde øje med?

Sund pleje, sund hund

Du køber det bedste foder, sørger for masser af motion, børster, vasker og plejer pelsen på din hund. Men har du nogensinde tænkt på, at et par hundepoter er mindst lige så vigtige at holde fine og sunde for hundens helbred?

Vintersalt, bakterier og varm asfalt kan alt sammen være en udfordring for et sæt hundepoter. Læs her, hvordan du passer bedst på din hunds poter. 

1. Svampeinfektioner

Det er ganske normalt for svampe-organismer at leve på din hunds poter – og almindeligvis ikke noget, du skal være urolig for. Der kan dog godt opstå infektioner, som kan få konsekvenser for din hund.

Vær derfor opmærksom på om din hund slikker overdrevet på sine poter, og hold øje med om poterne bliver røde og kløende. Det kan være symptomer på en svampeinfektion, som kræver en tur til dyrelægen.

2. Bakterieinfektioner

Ligesom svampe-organismer er bakterier også ganske normale på et sundt sæt hundeporter. Har din hund andre sundhedsproblemer kan bakterieorganismerne dog formere sig til i et uhensigtsmæssig omfang, som kræver behandling med antibiotika eller antibakterielle midler. Også her er det røde poter, som kløer, hæver og irriterer, du skal holde øje med hos din hund.   

3. Indgroede tånegle

Din hunds negle skal helst slides ned naturligt på løbeturen i naturen eller trimmes ordentligt med en negleklipper. Gøres det ikke kan resultatet være nedgroede negle, der kan være urimelig smertefuldt for hunden. I værste tilfælde kan en operation være nødvendig.

 4. Afrevet tånegl

En afrevet tånegl kan forekomme for enhver hund. Hvis ikke neglen helt er afrevet, skal den trækkes af og tages med en tur til dyrelægen, som kan stoppe en eventuel blødning og afhjælpe hundens smerter.

5. Forbrændinger

En sommervarm asfalt kan sagtens være skyld i forbrændinger på en hunds poter – og ligesom hos mennesker skal sådanne skader behandles med det samme. Det kan være hensigtsmæssigt at forbinde poterne for at undgå bakterieinfektioner. Desuden er smertebehandling og antibiotika ofte en nødvendighed.

Læs også: Hvornår det asfalten FOR varm for din hund?

6. Frostbid

For et frostbid gælder nøjagtig det samme som ved en forbrænding. Et isunderlag kan være skyld i forbrændings-lignende skader på et par sensitive hundepoter, og så er forbinding, smerte og antibakteriel behandling en god ide.   

7. Vintersaltning

I vinterhalvåret er saltning nødvendigt for os mennesker og vores transportmidler. Desværre kan salt være problematisk for vores firbenede venner – især, hvis hundepoterne er dækket med salt, når de kommer i kontakt med sne- og isunderlag. Det er derfor en god ide at børste poterne rene for saltlag, inden du slipper hunden løs i snedyngerne.

8. Flåter

Det er ikke usædvanligt at finde flåter mellem neglene på en hund. De små dyr kan være bærere af sygdomme, som eksempelvis Borrelia – og det er derfor en god ide, at vaccinere med Trilyme, der beskytter hunden imod alle de typer Borrelia, vi har i Europa.

Har en flåt bidt sig fast, skal den helst fjernes hurtigst muligt, enten med en flåttang eller en pincet. Sørg for, at få hele dyrets hoved med. En dyrlæge kan sagtens hjælpe med det lille indgreb, hvis du ikke selv har håndelaget.

9. Skabmideinfektion

Skab er en rovmide, der smitter hunden fra inficerede ræve – eller i sjældne tilfælde fra hund til hund. Et mideangreb vil ofte udmønte sig i en voldsom kløe og der kan opstå betændelse i huden på poterne.

Det er nødvendigt, at få en dyrlæge til at stille diagnosen ud fra symptomer og eventuel blodprøve. At dræbe miderne og behandle de skader, de har forsaget kan dyrlægen også hjælpe med. 

10. Behårede poter

Som på resten af hundekroppen skal pelsen omkring poterne også passes og plejes. Hvis din hund har for meget eller for langt hår på fødderne kan skidt, tårne og splinter fange sig i pelsen, som kan være svære at fjerne.

Hunde kan også få problemer med indgroede hår, som kan resultere i små bylder, der kan være irriterende og smertefulde for din hund. Det er derfor en god ide, at sørge for velplejede og velfriserede hundepoter.

Kilde: petmd.com

Mest læste artikler