13 sjove facts om hunde du sikkert ikke vidste

Høresansen, lugtesansen og 42 tænder. Din hund er mere speciel end du går og tror. Her får du 13 sjove facts om menneskets bedste ven.

Menneskets bedste ven

Hunden har fået betegnelsen som menneskets bedste ven – og dette er ikke uden grund. Hunde er nemlig et af de kærligste væsner på denne jord. Hvis du er interesseret i hunde og dens egenskaber, får du her 13 facts om hunden din, som du sikkert ikke kendte til.

1. Tænder og øjne

En voksen hund har 42 tænder. Den har dermed lidt nemmere ved at tygge maden end os mennesker, som er udstyret med 32 tænder.

Men det er ikke kun hundens tænder, der adskiller sig fra mennesket. Hundens øjne er nemlig også forskellig fra mennesket, da den har brug for at se helt andre ting end vi har. Øjets nethinde har to synsceller: Stav-celler og tap-celler. Tap-celler er den synscelle, der sørger for farvesansen og stav-cellen står for nattesynet, altså hvor godt man ser i mørket.

Hunden er udstyret med en masse stav-celler, og er derfor utrolig god til at se i mørket, hvorimod mennesket er udstyret flere tap-celler, og er derfor bedre til at se farver.

2. Lugtesans og høresans

En hund kan dufte 1 million gange stærkere end mennesket. Så hvis du synes, at aftensmaden dufter dejligt, så synes din hund det helt sikkert også. Men din hund har ikke lige så mange smagsløg som mennesket, og derfor smager den ikke på maden. Den tygger det kortvarigt og synker det derefter.

Hunde har en anden fordel i forhold til mennesket. Den hører nemlig hele 10 gange bedre end os, og er derfor i stand til at høre nogle andre frekvenser. Et ungt menneske kan høre lyde med frekvens på ca. 16 – 20.000 Hz. Hunde kan høre lyde med frekvens på ca. 15 – 50.000 Hz.

Læs også: 10 facts om Shih Tzuen

3. 321 knogler

En hund har hele 321 knogler i kroppen, hvilket er en del mere end menneskets 206 knogler. Der er dog også forskel på skelettet mellem et menneske og en hund, selvom der findes ligheder. Mennesket har et kraveben, mens hunden ikke har. Hunden har til gengæld 20-23 haleknogler, hvor mennesket er udstyret med 4-5 haleknogler.

4. Hunde-hjerne og drømmeland

En kats hjerne vejer omkring 30 gram, og menneskets hjerne vejer omkring 1300-1400 gram. Hvis vi tager udgangspunkt i en beagle-hjerne, så er vægten på hjernen omkring 72 gram.

De 72 gram, som beagle-hjernen vejer, bruges også til at drømme med. For hunde drømmer nemlig lige som menneskets gør. Hunde har to søvncentre, en for den lette og en for den meget dybe søvn. Man kalder den dybe søvn for REM (Rapid eye movements). Hvis øjnene flakker og bevæger sig på hunden, kan man antage at hunden er i den dybe søvn, altså REM-søvnen. Vi mennesker kan også falde i REM-søvnen, og det er her vi drømmer. Og ja, din hund drømmer ligesom dig.

5. Carnivor og omnivor

En hund er både en carnivor og en omnivor. Det betyder henholdsvis at den er kødæder og altæder.

6. Hængeører og oprejste ører

Har du altid undret dig over, hvorfor lige din hund har oprejste ører og naboens hund har hængeører? Der er faktisk en god forklaring på, hvorfor nogle hunderacer er udstyret med oprejste ører og andre med hængeører.

Som hovedregel bruger hunde deres ører til at opfange lyde med og lokalisere ting. En hund med oprejste og strittende ører, bruger deres ører som en radar, og er derfor meget opmærksomme på lyde.

Hunde med hængeører har dog ikke helt den samme evne som hunde med strit-ører, og fokuserer andet steds, nemlig på lugt og syn. Derfor ses flere jagthunde med hængeører, da lydende fra jagtgeværer ikke går dem ligeså meget på.

7. zzZzZzZZZZzzzz

En hund bruger meget af sin tid på at sove. Det har du måske selv bemærket, hvis du er hundeejer. Faktisk sover hunde mere end mennesket, og kan snildt bruge 13-18 timer om dagen på at sove. Dog vågner hunde oftere end mennesket, og har dermed ikke en lang og vedvarende søvn.

En kat sover omkring 16 timer om dagen og en hest kun omkring 3-4 timer.

8. Knurhår

Knurhår er lig med et sanseapparat hos hunde. De bruger deres knurhår til bedømmelse af afstande, og er derfor et vigtig element hos hundene. Nogle hundeudstillere klipper og plukker deres hunds knurhår – men mange hundeelskere er imod dette, da knurhårene ikke vokser ud, som hår gør på mennesket. Knurhårene kommer kun igen til næste fældningsperiode.

9. 12.000 år og biblen

Mennesker har holdt hunde i omkring 12.000 år, og vi elsker dem stadig ligeså meget. Hunden er faktisk også nævnt hele 14 gange i biblen, så dengang må de også havde været elskværdige.

10. Smart hund med speciel evne

Din hund er lige så smart og klog som en 2-årig baby. Så hvis du føler at din hund og din lille baby fungerer godt sammen, så er det fordi de snakker “samme sprog”.

Dog har din hund en speciel evne. Den kan nemlig dufte dine følelser, og på den måde finde ud af hvordan du har det.

11. Graviditet og rutiner

En gravid tæve har sine hvalpe i maven i omkring 60 dage, hvilket er næsten ingenting i forhold til menneskets 9 måneders graviditet.

Din hund ved hvornår den er klar til hvalpe, og ligeledes ved den hvornår den skal ud at gå tur og have mad. Din hund vænner sig nemlig til rutinerne og den savner dig, når du er væk på arbejde eller blot ude for at handle.

12. Vand-drikkeri

En hund og kat har faktisk mere tilfælles end du måske går rundt og tror. De drikker nemlig vand på helt samme måde.

13. ”Næseprint”

Vi alle kender til fingeraftryk, og faktisk er hundens næseaftryk meget lignende et menneskes fingeraftryk.

Kilde: Dogtime, Cesarway

Mest læste artikler