3 grunde til at din hund elsker at køre bil

Her er 3 grunde til, at din hund begynder at logre vildt, når du finder bilnøglerne frem. To af dem handler om, hvor forskellige hunde og mennesker er. Den sidste fortæller om, hvor meget vi har til fælles.

Hundes kærlighed til biler

Hunden har en sjette sans for bilnøgler. Når du begynder at rasle med dem, så ved de fleste straks, hvad der skal ske – og de elsker det! 

Når hunden kommer ind i bilen, så ved de fleste mennesker også, hvad der kommer til at ske: hunden vil hænge med hovedet ud af vinduet al den tid, du giver den lov til det. 

Hunden i det åbne bilrude

Der er ikke blevet lavet så meget forskning i de dybere årsager til hundes kærlighed til biler og bilture.

Stanley Coren, hundeadfærdspsykolog og professor i psykologi ved University of British Columbia, har dog et godt bud på én af årsagerne: hundens suveræne lugtesans. Stanley Coren tillægger det særlig stor betydning, at en hund har 225 millioner olfaktoriske receptorer på sin næse, hvor et menneske kun har beskedne 50 millioner. 

Hunde lever igennem næsen

“Hvis du ruller vinduet ned,” fortæller Stanley Coren til det canadiske nyhedsmedie The Globe and Mail, “vil hunden få et kaledoskopisk indtryk af verdenen igennem sin næse i takt med, at duftoplevelserne hele tiden skifter. Vi mennesker er visuelle væsener… En hund lever igennem sin næse.”

Når hunden hænger med snuden ud af vinduet, vælter oplevelserne ind i et overflødighedshorn af duftindtryk: høstmarker, restauranter, gylletanke, rådyrfært. Det må være lige som at være i hundehimmelen. 

Dyrlæge Melissa Bain fra University of California udtrykker hundenes lykkerus meget præcis:

“Jeg er ikke sikker på, at de decideret bliver høje af det, men de får en masse input i et meget højt tempo”.

På jagt med mennekser 

En anden mulig årsag til, at hunde elsker at køre bil, er, at det giver dem mindelser om at gå på jagt.

Hunde er forprogammeret i deres gener til at jage i flok. Den genetiske tilbøjelighed kan meget vel blive fremkaldt, når de er ude at køre med familien – deres jagtkobbel – i en bil. Den opskruede fart i bilen vil ubevidst give dem mindelser om jagt. 

Ifølge hundetræneren Kevin Behan fra Vermont kan hunde i biler godt komme til at opleve dyr og andre objekter, som de kører forbi som byttedyr. Det er der nogle hunde, der oplever så stærkt, at de endda vil slå ud efter nogle af de ting, som man kører forbi.

De intense følelser, som bilturen/jagttuen kan vække i hunde, kan være en medvirkende årsag til, at hunde ofte er fyr og flamme, når køreturen er forbi. Derfor er det altid godt at indlægge nogle energifyldte lege, når man stiger ud af bilen – som for eksempel at kaste med pind eller spille frisbee med hunden.

Hund med bilnøgler i munden  
Så er det nu, menneske!  

Biler = spænding!

En sidste sandsynlig årsag til, at hunde elsker biler, har de til fælles med mennesker.

Dr. Brian Hare fra Duke University er evolutionær antropolog og grundlæggeren af “Duke Canine Cognition Center”. Han peger på, at en hund hurtigt vil regne ud, at en tur med bilen betyder, at der kommer til at ske noget spændende.

Mange tusindes års symbiotiske samliv med mennesker har desuden fået hunde til at foretrække mennesker frem for andre hunde.

“Hvis du giver hunden valget mellem at være sammen med et menneske eller med andre hunde, så vil hunde foretrække mennesker”, hævder Brian Hare i et interview med Mother Nature Network.

Og hvis en hund vil være sammen med mennesker, er der næppe noget sted, den kan komme tættere på dem på end i bilen samtidig med, at den også både får en tur i dufthimmelen og en simuleret jagttur.

Mest læste artikler