4 gode grunde til at adoptere en voksen hund fremfor en hvalp

Hvalpe er søde, men hvis du er på udkig efter en ny familiehund, har du så overvejet at adoptere en voksen hund i stedet? Dyreinternaterne i Danmark sender hvert år adskillige sunde, dejlige hunde til aflivning, fordi ingen vil have dem.

Hvorfor adoptere en voksen hund?

Ligegyldigt hvilken hund, der tiltaler dig mest; om det er en stille eller energifyldt hund, så venter disse bare på et nyt hjem, med en omsorgsfuld ejer, der er til at regne med.

Vigtigt: Lad dig ikke skræmme

Det er en generelt opfattelse, at nogle af de hunde, der ender på dyreinternaterne i Danmark, har været igennem misrøgt og mishandling. Dette er i nogle tilfælde korrekt, og det vil hundenes psyke være påvirket af; det kan gøre dem utrygge og menneskesky.

Men det er i denne sammenhæng også vigtigt at nævne, at der findes mange glade, sunde hunde rundt omkring på de danske dyreinternater, der ikke behøver særlig meget træning. Deres ejer er måske afgået ved døden, eller de har mistet deres hjem af andre årsager.

4 gode grunde til at adoptere en voksen hund

1. Du får en hund, der allerede har lært meget

Hvis du vælger en voksen hund, der kommer fra en god, almindelig familie, så har den allerede lært rigtig mange basale ting, en hvalp skal trænes til over lang tid – så som at tisse udenfor og ikke at bide i ting.

Vælger du en hund, der har været udsat for voldsom misrøgt, så vil der selvfølgelig være en del arbejde i at lære din hund en række helt basale ting. Men inden du lader dig skræmme væk af den grund, er det vigtigt at huske på, at en hvalp også vil kræve rigtig meget arbejde.

2. Du redder et liv

På årlig basis bliver flere tusinde raske hunde aflivet. Grundene til dette dækker bredt, men inden aflivning ender nogle af disse hunde på internater rundt i Danmark, hvor de får en sidste chance for at finde en ejer.

Det er især de voksne hunde, der har svært ved at finde et hjem. Ved at adoptere en voksen hund, redder du derfor et hundeliv.

3. Du får en ven, der vil være dig hengiven resten af sit liv

Når din adopterede hund først har lært dig at kende og er blevet tryg ved dig, vil den være dig hengiven resten af sit liv.

For en hund der har oplevet svigt, vil der formegentlig gå længere tid før den tør at knytte sig ­– men når den gør, vil den give din kærlighed tifoldigt igen.

4. Du støtter en god sag

Det er fantastisk, det arbejde de forskellige dyreorganisationer gør. Ved at adoptere en voksen hund fra Dyrenes beskyttelse, Dyreværnet eller lignende organisationer støtter du en god sag, og sørger for at andre dejlige hunde får en chance.

Vær sikker før du adopterer

Hvis du overvejer at adoptere en voksen hund, er det vigtigt, at du er ærlig overfor dig selv. Du skal spørge dig selv, om du virkelig har tiden, lysten og energien til at tage dig af og elske en hund. Derudover skal du også spørge dig selv, om en hund vil passe ind i dit liv.

Er dit hjem egnet til en hund? Vil du have tid og overskud til en hund oveni børnepasning, arbejde, flytning, rejser, og så videre?

Din adopterede hund har formegentlig allerede mistet en eller flere ejere, det er derfor utroligt vigtigt, at du giver din adopterede hund nogle kærlige og trygge rammer.

Kan du håndtere en adopteret hund?

Når du skal adoptere en voksen hund, er det vigtigt, at du sætter dig ind i, hvad din hund har været igennem. Er den blevet mishandlet, eller på anden måde misrygtet inden den kom til internatet? Er den utryg?

Hvis din adopterede hund har været ubehagelige ting igennem, vil den have brug for ekstra omsorg og forståelse – især i den første tid efter adoptionen. 

Hvis du falder for en hund, der derimod har haft et godt liv, så vil der ligeledes være en tilpasningsperiode, hvor du og din hund skal lære hinanden at kende. 

Her er det muligt at adoptere en hund:

  • Dyrenes Beskyttelse og andre dyreværnsforeninger.
  • Forskellige dyreinternater, for eksempel Dyreværnet.
  • Organisationer, der arbejder med gadehunde.
  • Annoncer i aviser og på internettet.

Mest læste artikler