Derfor graver din hund huller i haven

Har du undret dig over, hvorfor din hund altid graver store huller i haven, og ikke mindst hvordan du får den til at stoppe? Så giver vi dig svaret her. 

Hunde, der graver, er helt normalt

Det er helt almindeligt for hunde at grave huller. Faktisk er det en instinktiv vane, som findes hos langt de fleste hunde. Det gør det dog ikke mindre frustrerende, når haven endnu engang er vendt på hovedet og jorden er spredt ud over det hele. Heldigvis er der råd at komme efter, men først må du finde ud af, hvorfor din hund graver løs.

Vi lister her seks almindelige grunde til at hunde graver huller, og hvordan du får dem til at stoppe.

1. Underholdning

En af grundene til at din hund graver huller kan være af ren og skær kedsomhed. Hunde synes, det er sjovt at grave huller, og kan derfor sagtens finde på at grave udelukkende for underholdningens skyld. Har du problemer med at din hund graver tilfældige huller rundt omkring på græsplænen, kan løsningen derfor være at gå en lang tur med den, eller at finde på nogle aktive lege med den, eksempelvis spille lidt bold eller kaste med en pind. På den måde sikrer du, at din hund får nok opmærksomhed og motion i løbet af dagen.

2. Forsøg på at flygte fra haven

Hvis du kan se et system i, at din hund kun graver huller nær omkredsen af haven, er der en stor sandsynlighed for, at den prøver at stikke af fra det indhegnede område. Det er ikke et tegn på, at din hund gerne vil stikke af fra dig, men kan blot være fordi den er nysgerrig og gerne vil udforske verden. Det kan også være fordi den prøver at fange en kat i nabolaget eller måske har forelsket sig i nabohunden. Hvis hunden udelukkende graver hullerne, mens du ikke er hjemme, kan det også være et tegn på separationsangst.

3. Begraver sine skatte

En af de mest udbredte grunde til, at hunde graver huller i haven er for at gemme sine hundeben, mad og legetøj for omverdenen. Dette kan foregå inde såvel som ude. For at forhindre at hunden ødelægger alle dine blomsterbede med sine nedgravede skatte, kan du forsøge kun at give den mad og godbidder, som den spiser færdig med det samme. Som et alternativ kan du også bygge et lille graveområde til hunden, og opfordre den til at begrave sine skatte der fremfor under dine kostbare planter.

4. Forsøger at skabe komfort

Hunde graver ofte i enten jorden eller deres tæpper for at skabe et komfortabelt sted at hvile sig. Hunde har et instinkt, der gør at de bygger huler for at skabe en sikker rede. For at undgå denne form for gravning, kan du give din hund et sted, hvor den kan finde sig behageligt til rette. Det kan både være et koldt sted til den varme sommerdag, et varm sted til de kolde vinterdage eller en dejlig blød hundeseng.

5. Jagt efter små underjordiske dyr

Nogle hunderacer er naturlige jægere og selv i din baghave, vil de prøve at finde et bytte. Måske har den haft øje på et egern, en hare, en muldvarp eller andre smådyr, som den forsøger at snuse og grave sig frem til. Hvis denne form for graveri er problemet, bør du forsøge at slippe af med smådyrene i haven på den mest humane måde muligt.

Tag kampen op mod muldvarpe

6. De spiser jorden

Ligesom nogle hunde spiser græs, spiser andre jord. Hvis dette er årsagen til, at din hund gentagende gange graver løs, er det rimeligt nemt at spotte. Hunde meget selektive omkring den jord de indtager, og hullerne vil derfor typisk være gravet på det eller de samme få områder igen og igen.

Læs også: Hvorfor spiser hunde græs og tager de skade af det? 

Skæld aldrig hunden ud

Husk på, at hundens graveri er et naturligt instinkt. Uanset hvor frustrerende de mange huller i græsplanen er, bør du aldrig skælde din hund ud for et hul, den tidligere har gravet. Hunde er ikke i stand til at sammenholde skæld ud eller straf med tidligere handlinger, også selvom det kun er et par minutter siden. Udskæld og straf har derfor ingen effekt.

Kilde: Prouddogmom.com 

Mest læste artikler