Engelsk bulldog – fra bister kamphund til godmodig familiehund

Den engelske Bulldog er et hit hos danske hundejere med sine sjove rynker og sit venlige sind. Engang var familiehund dog en bidsk tyrefægter og bjørnekæmper. Læs alt om racens historie, vægt, pels og pris og om de helbredsproblemer, som racen Engelsk Bulldog har. 

Engelsk Bulldog – kamphund og famliehund

Engelsk Bulldog en slags mascot for England og Storbritannien, hvor den bredhoftede, tidligere kamphund med de karakteristiske hudfolder har haft en lang og omskiftelig historie.

Engelsk Bulldog begyndte sin karriere som race med at kæmpe til døden mod tyre i areaner foran ophidsede og gamblende menneskemængder. Disse brutale dyrekampe var en stor sport helt tilbage fra 15-tallet, indtil de blev forbudt i midten af 18-tallet. Herefter blev bulldogen langsomt avlet om til en godmodig familiehund. Og det er det, den er i dag.

Alt om Engelsk Bulldog

I Danmark og i resten af verden er Den engelske Bulldog en af de mest populære og efterspurgte hunderacer. Har du allerede en English Bulldog eller overvejer du at anskaffe en, så det her stedet, hvor du kan læse alt om hunderacen. Du kan enten scrolle videre i ro og mag eller klikke dig ned til den information, du søger via disse links:

Hundetypen molosser

Engelsk bulldog hører til den type af hunde, der kaldes for Molosser. Dette er en betegnelse for hundereacer med:

 • en solid bygning
 • stærke knogler
 • hængeører
 • en oftest kort nakke

Alle disse træk er karakteristiske for Engelsk Bulldog.

English Bulldog som tyrefægter

Den første omtale af English Bulldogs støder man på i England omkring år 1500. Betegnelsen bulldog skal her forstås helt bogstaveligt. På Shakespeares tid og Igennem hele rennæssancen blev English Bulldog nemlig brugt til til at kæmpe mod tyre.

Denne type underholdning gik ud på, at et kobbel hunde skulle kæmpe mod en olm tyr. Den bulldog, der til sidst fik tvunget tyren i jorden ved at bide sig fast i tyrens snude og trække dyret i knæ blev udråbt som vinder. Inden det kom så vidt, var der ofte mange bulldogs, der kom alvorligt til skade eller blev dræbt af tyren.

English Bulldogs var også blandt de hunderacer, der blev anvendt til en lige så populær forlystelse: bear fight – bjørnekampe.  

i 1835 blev denne form for kampsport forbudt i overenstemmelse med en ny dyrebeskyttelseslov i England: Cruelty to Animals Act

Avlet til kamp

På grund af tyrekampene blev den engelske bulldog opdrættet og avlet på en helt bestemt måde. Næsen skulle være flad, så den bedre kunne bide sig fast i tyrens næse, samtidig med at hunden stadig skulle kunne trække vejret. Huden skulle være tyk, så at den blev mere modstandsdygtig over for spark og for bid fra bjørne.

Denne form for opdræt har givet den engelske bulldog forskellige helbredsudfordringer, herunder problemer med vejrtrækningen på grund af den flade næse. Læs mere om dette her.

Til toppen

Den engelske Bulldogs temperament i dag

Træt Engelsk Bulldog  
Temperamentet hos Engelsk Bulldog er præget af racens let dovne gemyt og knapt så gode fysiske kondition.  

Selvom Den engelske Bulldog er blevet avlet som kamphund, så har den igennem tiderne udviklet sig til en meget kærlig og godmodig hund, som trygt kan indlemmes i familien, selv når den rummer børn. Børn og engelske bulldogs går i dag fint i spænd. Racen har en god robusthed og en fantastisk tolerance, som gør den meget børnevenlig. 

Engelsk Bulldog har dog stadig lidt af sin gamle stædighed tilbage i sig, da den gerne vil høres. Derfor er det vigtigt, at du fra start af fortæller din engelske bulldog, hvem det er, der bestemmer. 

Den engelske Bulldog er dog frem for alt en ren familiehund, der slet ikke længere besidder det samme drive og temperament som fortidens engelske kamp-bulldogs. Som en mindre hage ved kursændringen i avlingen er Den engelske Bulldog gået hen og blevet en lidt doven hundrace, der så til gengæld elsker at blive nusset og kælet for. 

Det dovne sind er dog ikke ensbetydende med, at Den engelske Bulldog ikke skal have lange gåture. Engelsk Bulldog elsker at lege og gå tur. Snudens karakteristiske form bevirker dog, at den kan have et vis åndedrætsbesvær, hvilket gør det problematisk med for meget motion.  

Når den engelske bulldog er fuldt udvokset, er den ikke lige så legesyg som den var i hvalpeperioden. Den engelske bulldog nyder at dase og at slappe af. Den vil meget gerne bare ligge på gulvet og observere sin familie.

Lidt klodset og knapt så klog

Mange opfatter Den engelske Bulldog som en fjollet, men charmerende hunderace, der til tider er lidt klodset. Nogle gange kan Den engelske Bulldog blive så ivrig, at den støder ind i alt på sin vej, når den skal fra A til B. Racens korte ben gør det ikke nemt for den at styre uden om eventuelle forhindringer – særligt hvis den er i fuld firspring. 

Den engelske bulldog er heller ikke placeret højest på hundenes intelligens-liste – for at sige det på en sød måde. Derfor sker der nogle gange sjove ting, når man er nær den engelske bulldog. Hunderacens knapt så opvakte karakter er nok medvirkende til, at det kan være svært at lære Engelsk Bulldog basal lydighedstræning. Det kræver defor tid og tålmodighed, når din engelske bulldog skal trænes. 

Hvad Den engelske Bulldog ikke har i “brains” har den derimod i “looks”. Dens flade næse og det rynkede ansigt giver den engelske bulldog et tilforladeligt, nuttet og anderledes udseende, som mange mennesker ikke kan stå for.

Til toppen

Pelspleje hos Engelsk Bulldog

Engelsk Bulldog med folder i ansigtet.  
Pelspleje hos Engelsk Bulldog vil også sige folderne i ansigtet.  

Den engelske bulldog har en meget kort og fin pels, som ligger tæt ind til kroppen. Hvis du børster den jævnligt, får du alle de løse hår med, og så vil din engelske bulldog ikke gå rundt og fælde i hele huset.

Udover jævnlig børstning er det vigtigt at dens rynker og folder, som den har en del af, bliver holdt rene. På den måde undgår du, at din engelske bulldog får svamp og hudproblemer. Med en tør klud kan du rense folderne og rynkerne. Vær særligt opmærksom på folden over næsen, da der her kan samle sig masser af skidt, når din hund render rundt og snuser og leger.

Pelsen kræver stort set ingen anden pasning, hvis blot du børster den jævnligt og holder folderne rene. Den engelske bulldog er derfor meget nemmere at passe i forhold til pelsplejen hos langhårede hunderacer.

Til toppen

Helbredsproblemer

Igennem tiden er den engelske bulldog blevet avlet, således at racen desværre har fået nogle racetypiske skavanker.

Den flade næse giver tendens til snorken og giver ligeledes problemer med vejrtrækningen. Næsekanalen er ganske enkelt så smal, at det kan give hunden problemer med vejrtrækningen. 

Det store hoved, som Engelsk Bulldog er blevet fremavlet til at have, har også den uheldige konsekvens, at kejsersnit er meget udbredt som fødselsmetode. I England foretages over 80 procent af alle fødsler faktisk ved kejsersnit. Problemet er, at hovedet simpelthen er for stort til at kunne komme gennem fødselskanalen uden komplikationer. 

Hoftedysplasi er også et forholdsvist stort problem hos Engelsk Bulldog. Både i England og i USA scorer denne hunderace i undersøgelser allerdårligst, når det drejer sig om denne medfødte fejl i hofteskålen. Af engelske bulldogs testet i USA over 30 år var ca. 75 procent faktisk ramt af hoftedysplasi.

Til toppen

Vægt, højde og alder

Engelsk Bulldog er en mellemstor hunderace. Hannerne vejer lidt mere end hunnerne.

 • En hanhund vejer ca. 25 kilo
 • En hundhund vejer ca. 23 kilo
 • En engelsk bulldog måler mellem ca. 30 og 40 centimeter i højden
 • En engelsk bulldog bliver typisk mellem 8 og 10 år. Den gennemsnitlige levealder er genelt lidt kortere, end det er tilfældet for en del andre racer.

Til toppen

Pris på engelsk bulldog

En engelsk bulldog er en af de mere kostbare hunderacer. Alene det faktum, at de fleste engelske bulldogs fødes ved kejsersnit, gør det mere kostbart for avlere at gøre hvalpe købsklare.

Det er altid en god idé at udvælge sig velrenommerede avlere, hvis man overvejer at købe en Engelsk Bulldog frem for at tage chancen med en engelsk bulldog hos en mere obskur avler med hunde med mangelfuld udfyldt eller slet ingen stambog.

Priserne på Engelsk Bulldogs er som ved de fleste andre racer lidt højere på Sjælland end i Jylland. En English Bulldog kan let koste over 10.000 kroner. 

 toppen

English bulldog på skateboard

Engelsk Bulldog skal til at løbe på skateboard.  
Engelsk Bulldog på vej op på et skateboard.  

Tro det eller ej, men den engelsk bulldog er faktisk dygtig til at stå på skateboard. Hvis du er ejer af en engelsk bulldog, kan du prøve at aktivere den med et skateboard – dét vil den elske. 

8 ting du skal vide, før du køber en engelsk bulldog

 1. Engelsk Bulldog var engang en kamphund, men er i dag 100 % en familiehund
 2. Racen trækkes med en række til tider alvorlige helbredsproblemer
 3. Vær sikker på, at du kan håndtere dens stædighed
 4. Overvej om din bolig passer til racen. Har du en masse trapper, er den engelske bulldog ikke det mest optimale valg
 5. Vær opmærksom, at racen til tider kan være lidt klodset
 6. Den vil meget gerne vil være en del af familien og elsker opmærksomhed
 7. Det er ikke er en hund du skal tage med på lange løbeture
 8. Den er livsglad, rolig og meget ukompliceret, når den har tilpasset sig hjemmet og familien

Til toppen

Mest læste artikler