Bichon havanais: Derfor elsker vi den lille selskabshund

Den kærlige hunderace bichon havanais er en legesyg hund, som i tidernes morgen blev brugt til at underholde sømænd på deres lange rejser. Læs med her og få al den viden du behøver om en bichon havanais.

Baggrundshistorie om bichon havanais

På nuværende tidspunkt er racen bichon havanais udbredt over det meste af verdenen, men sådan har det ikke altid været. Bichon havanais har rødder helt tilbage til 1700-tallet og stammer fra middelhavslandene. Racen blev stille og roligt udviklet langs de spanske og italienske kyster, og de nuttede bichon havanais bredte sig derfor mere og mere.

Cubanerne havde deres egen opfattelse af, hvordan bichon havanais blev en del af deres hjemland og faktisk også deres eneste nationale hunderace.

Ifølge cubanerne blev de legesyge bichon havanais taget med ud på de italienske og spanske handelsskibe sammen med søfolkene for at være deres underholdning og selskab til den lange rejse, de havde i vente.

Bichon havanais som statussymbol

I Cuba blev bichon havanais givet væk som gaver for at opnå vigtige relationer.
Derfor har denne lille hund været andet end blot en sød og kærlig familiehund, da den simpelthen blev til et statussymbol for velhavende familier.

Senere hen sås dette ikke kun i Cuba, men hele Europa fik opfattelsen af, at man havde højere status, hvis man ejer en bichon havanais.

Selskabshund

En bichon havanais har i al dens levetid haft betegnelsen ”selskabshund”, og det betyder, at den er fremavlet til at holde mennesker med selskab.

Det er derfor vigtigt, når du anskaffer sig en bichon havanais, at du har lyst til at bruge en masse tid på den. Den elsker nemlig at være der, hvor du er, og vil helst ikke efterlades alene hjemme mange timer ad gangen.

Bichon havanais skal derfor fra hvalp af trænes til at kunne være alene hjemme, da den ellers vil have svært ved at blive efterladt.

Da den lille hvide hårtot er en selskabshund, var den i en længere periode knyttet til de velhavende familier som beskrevet tidligere. Bichon havanais var ikke beregnet til at være en vagt- eller jagthund, men blot til at holde folk med selskab. 

Men blot fordi bichon havanais bliver betegnet som en selskabshund, betyder det ikke, at den ikke kan klare sig selv. En bichon havanais er nemlig en intelligent og lærenem hund, som elsker at give og få opmærksomhed.

Pelspleje hos en bichon havanais

Bichon havanais har en overdådig, fin og silkeblød pels, som kræver meget arbejde og pleje. Dog har den ikke særligt meget underuld, og det betyder, at du ikke kommer til at skulle støvsuge oftere end normalt, da en bichon havanais næsten ikke fælder.

Men dét, en bichon havanais har behov for, er en god og omhyggelig pelspleje.
Ikke kun én gang om ugen, men dagligt skal børsten stryges igennem dens lange pels for at undgå filtrede knuder. 

Det er oplagt, at du fra starten af lærer den at blive børstet. Senere hen vil det blive både nemmere og sjovere for din bichon havanais og dig at udføre de daglige pelsplejeritualer.

Hvis din bichon havanais ikke bliver børstet dagligt, bliver pelsen sandsynligvis meget filtret, og du kommer dermed til at bruge endnu længere tid på at børste den næste gang. Derfor er det en god idé at holde pelsen ved lige og tage knuderne i opløbet.

Du kan med fordel investere i nogle gode produkter såsom en hårbørste med svine- og plastikhår og en god shampoo og balsam, som er biologisk nedbrydelig.

Både du og din bichon havanais vil sandsynligvis på længere sigt sætte pris på at købe kvalitetsprodukter, da de vil gøre det hele lidt nemmere og dermed bliver det til en hyggestund i stedet for noget, der blot skal overstås.

Nogle personer vælger at give deres bichon havanais et ”bamseklip”. Det gør de, da det vil gøre det nemmere at holde pelsplejen ved lige. Det er nemlig lettere at køre børsten igennem den korte pels end at køre den igennem bichon havanaisens lange pels, som oftest indsamler skidt som grene og blade på sin vej.

Hvis du vil udstille din hund, skal den dog have en lang pels.

Tip: Hvis du vil gøre pelsplejen endnu lettere, så skal du, før du påbegynder børstningen af din bichon havanais, spraye med en blanding af vand og hundebalsam på bichon havanaisens pels. Det vil gøre det nemmere at få børsten igennem den let filtrede pels.

Bichon havanais som familiehund?

Du kan med fordel holde en bichon havanais som familiehund. Den er nemlig både sød, munter, intelligent og legesyg. Den lille uldtot indeholder dermed en del nuancer af humørspektret, og du har derfor en perfekt familiehund. 

Bichon havanais vil hurtigt bygge et nært forhold til sine ejere, og den vil elske at føle sig som en del af familien. Derudover træder dens legesyge karakter i kraft, når der er optræk til sjov.

En bichon havanais er samtidig god til andre husdyr, så hvis du i forvejen holder kat og overvejer at anskaffe dig en bichon havanais, skal du ikke frygte, at der opstår komplikationer. Denne race har nemlig temperament som sit udseende, og det betyder, at den er meget venligsindet og har et roligt temperament. 

Bichon havanais stiller ikke særlig mange krav til sine ejere og er derfor en nem hund at have med at gøre.

Opdragelse af en bichon havanais

En bichon havanais er en hund med mange følelser, og opdragelsen skal derfor være herefter. Det er vigtigt, at en ejer af denne race så vidt muligt undlader hårde ord og råb, da en bichon havanais reagerer negativt på det.

Den vil blive ked af det og muligvis skynde sig væk fra dig, og den vil desuden ikke lære noget af råd og hårde ord. En bichon havanais tager meget bedre imod ros, opmuntring og rolige stemmer og vil langsomt forstå, hvad den må og ikke må.

Det er derfor vigtigt, at bichon havanaisejere fra start af lærer den lydighedstræning. En simpel nej-kommando vil være oplagt at starte med, og herefter bygge videre med mere avancerede kommandoer.

Så snart en bichon havanais har lært ordet ”nej”, reagerer den på det, og du behøver derfor ikke at hæve stemmen eller råbe. 

Din bichon havanais kan godt lide at lege og få stillet udfordringer. Prøv at gøre dette til en del af opdragelsesrutinen ved eventuelt at kast dens foder ud på græsset om sommeren. På den måde skal din bichon havanais selv finde maden, og det, synes den, er sjovt.

Er en bichon havanais allergivenlig?

En bichon havanais er som udgangspunkt allergivenlig. Du skal ikke lade sig snyde af al pelsen, da dette ikke har noget at gøre med, om den er allergivenlig.

Hvis du har allergi for hunde, skal du undersøge om de har underuld, og om de har skæl, da disse to ting har indflydelse på, om hunden er allergivenlig eller ej. Bichon havanaisen har næsten ingen underuld og ingen skæl, og derfor hører racen ind under allergivenlige hunde.

Allergikere kan dog aldrig være helt sikker på, om de kan tåle hunden, og det er derfor en god idé at prøve og være i nærkontakt med hunden, inden du som allergiker afgør, om det skal være ens nye familiemedlem. Der er i virkeligheden ingen allergisikre racer, blot allergivenlige racer, der kan være nemmere at håndtere for allergikere.

Få mere at vide om allergivenlige hunderacer her. 

3 ting du skal overveje, før du anskaffer dig en bichon havanais

  1. Der følger en masse pelspleje med, hvis du anskaffer dig en bichon havanais. Du skal derfor være helt sikker på, at du har tiden og lysten til at bruge i hvert fald 20 minutter om dagen på at holde din bichon havanais velplejet.
  2. En bichon havanais har brug for at være der, hvor du er og få en masse opmærksomhed. Alene tid er et no-go. Så hvis du arbejder hele dagen uden mulighed for at komme hjem forbi din lille, nye ven, skal du måske genoverveje, om det er en bichon havanais, du vil have.
  3. Vil du bruge den som udstillingshund eller blot til nærvær og hygge? Hvis du vælger at bruge sin bichon havanais som udstillingshund, skal pelsplejen være ekstra god, og du må ikke få den ”bamse-klippet”.

 Kilder: Cocuba.dk, olivers.dk og myhanese.dk

Mest læste artikler