Derfor bør du ikke dele seng med dit kæledyr

Din hund eller kats soveplads bør ikke være i din seng. Se her hvorfor, og lær, hvordan du vænner kæledyret (og dig selv) af med den dumme vane.

hund i seng

40 procent af danskerne er indehaver af et kæledyr. Næsten halvdelen af dem lader deres hund eller kat sove i sengen. Det kan være ganske hyggeligt at vågne op ved siden af sit højtelskede kæledyr – men det er ikke desto mindre er sundhedsskadeligt. 

Sundhedsskagelige sygdomsspredere

Dyrlæge Lene Boysen afslører, at du kan blive smittet af flere sygdomme, hvis du har kæledyret som sidemakker i sengen. Kæledyrene kan blandt andet smitte os mennesker med ringorm, bændelorm, skab, lopper, parasitter og bakterier fra urin og afføring, der sidder i pelsen. 

Hver fjerde hund er desuden inficeret med farlige antibiotika-resistente bakterier, der kan gøre os mennesker meget syge. Derfor er det også vigtigt, at vi husker at vaske hænderne jævnligt, hvis vi er indehaver af et kæledyr.

At vaske hænderne hjælper dog ikke, når mange lader deres hund slikke sig i ansigtet, eller katten være på køkkenbordet.

Altsammen øger risikoen for viderførelsen af eventuelle sygdomme. Tag derfor dine forholdsregler, når du omgås med din kat eller hund.

Har du astma?

Astma-Allergi Forbundet vil heller ikke råde hunde- og katteejere til at sove i samme seng som dyrene. Dette er selvom, der ikke umiddelbart er dokumentation for, at kæledyr i sengen forhøjer risikoen for allergi.

– Man kan sige, at det giver et meget forhøjet antal af allergener i sengen, hvis man sover med dyr, men der er ikke dokumentation for at sige, at flere allergener giver større risiko for allergi. Dette udtaler rådgivningschef i Astma-Allergi Forbundet Betina Hjorth. Hun konkluderer endvidere, at det er ‘sund fornuft’ at holde dyrene væk fra sengen. 

Børnene har størst risiko for sygdomme

Der er tonsvis af videoer, der florerer på internettet, hvor hunde sover sammen med- eller slikker små børn i ansigtet. Det er altsammen meget sødt, men i realiteten er det oftest børnene, der står for skud, når vores kæledyr smitter os med sygdomme.

Dette skyldes primært, at børns immunforsvar ikke er nært så veludviklet som voksnes. Du bør således tænke en ekstra gang over, hvorvidt hunden eller katten skal overnatte i dit barns seng.

– Det er logisk, at der er en større risiko for, at børn bliver smittet. Barriererne mellem kæledyret og barnet er mindre, så de har mere kontakt end voksne, og børn er heller ikke opmærksomme på, at der er en risiko for smittet, fortæller Luca Guardabassi.

Ødelægger din søvnrytme

Vores kæledyr sover ikke på samme måde som os mennesker, og det er derfor meget normalt, at de bevæger sig rundt i løbet af natten. Dette ødelægger derfor mange ejeres søvnrytme.

Du tænker nok ikke over det længere, men sandsynligheden for, at du får ødelagt din dybe søvn om natten er stor, hvis du har et kæledyr liggende ved siden af dig.

Sådan vænner du kæledyret af med at sove i sengen

Summa summarum er, at du bør lade dit kæledyr sove på gulvet, eller i en kurv. Det er ikke så svært, som det kan lyde.

Hvis du gerne vil have vænnet din hund eller kat af med at sove i sengen, kan du gøre det gradvist. Dette gøres ved at få kæledyret til at lægge sig i en kurv eller på et tæppe, ved siden af din seng.

Læg eventuelt din hånd ned til dit kæledyr, for en beroligende effekt. I de følgende 14 dages tid, skal du gradvist rykke kurven eller tæppet længere og længere væk fra sengen.

Til sidst vil det være muligt, at rykke kæledyrets soveplads ud af dit soveværelse, hvilket med garanti vil forbedre din nattesøvn.

Mest læste artikler