Dit kæledyr kan også have allergi

Det er ikke kun os mennesker, som kan have allergi. Din hund eller din kat kan faktisk også være allergisk over for støv, pollen eller bestemte fødevarer.

Hvad er allergi?

Allergi kan bedst beskrives som kroppens overdrevne forsvarsreaktion på stoffer – de såkaldte allergener – som findes i omgivelserne eller i føden. Når der sker en allergisk reaktion, er der altså tale om en overreaktion af immunsystemet, hvor kroppen reagerer negativt på ting, som normalvis ikke er farligt for kroppen og derfor ikke bør udløse en reaktion.

Allergiske reaktioner kan ramme dit kæledyr hele dens liv. Det er altså ikke nødvendigvis en medfødt tilstand eller en udvikling i kæledyrets tidlige leveår, men kan derimod sagtens ramme senere. Det er derfor vigtigt altid at være opmærksom på dit kæledyrs helbred.

Forskellige former for allergier hos hunde og katte

Allergiske reaktioner kan både være akutte og kortvarige, ligesom de kan være kroniske og ofte livsvarige.

Nældefeber – akut allergi

Nældefeber er en typisk akut allergi, som kan ramme både katte og hunde. Symptomerne på nældefeber er ofte tydelige, hvor hundens eller kattens snude vil svulme op og senere få pletter på hele kroppen på størrelse med mønter. Nældefeber vil klø på dit kæledyr. 

Nældefeber behandles med antihistaminer. 

Loppeallergi – kronisk allergi

Loppeallergi er den hyppigste hudsygdom hos hunde og katte på verdensplan. Den er faktisk så almindelig, at vi godt tør vove at påstå, at mange af os ikke tænker over, at kløe efter et loppebid faktisk er en allergisk reaktion. Det er loppens spyt, som hunden eller katten har udviklet allergi mod. Et loppebid kan klø i op til to uger efter.

Symptomerne kan være vanskelige at spotte på en kat, da de er mere diskrete, når de skal klø sig. Hvor hunde har tendens til at klø sig i fuld offentlighed, trækker katte sig gerne tilbage i enerum. Desuden kradser katte sig ikke, men slikker sig derimod, hvilket blot kan opfattes som en mere renlig kat en normalt. Katten vil typisk også blive mere kælen og bruge dig som ”kløpind”. Hold derfor øje med din kats hud, som vil afsløre røde knopper særligt omkring nakken.

Loppeallergi behandles ved at fjerne lopperne fra dyret og dens omgivelser. Hvis betændelsestilstanden i huden er meget slem kan det være nødvendigt at behandle med antibiotika og kløestillende piller. Ved loppeallergi kan det være en god ide at forebygge med de såkaldte ”pour-on” præparater, som dryppes i nakken på hunden eller katten.

Indåndingsallergi (Atopi) – kronisk allergi

Indåndingsallergi og atopi er den klassiske type af allergi, som blandt andet skyldes husstøvmider, pollen og lignende. Indåndingsallergi og atopi er allergi over for allergener, som optages i kroppen primært gennem indånding – men også gennem fordøjelseskanalen og huden.

Symptomerne vil ligesom de ovenstående vise sig ved kløen, dog oftest uden synlige forandringer i huden. Kløen er typisk særlig kraftig i ansigt, ned ad forben, på poterne, i armhuler og lysker. Denne allergi er arvelig og livsvarig, og symptomerne vil typisk starte omkring 1-2 års alderen. Desuden vil øregangsbetændelse for mange hunde være en tilbagevendende gene. Andre symptomer kan være slimet flåd fra øjnene, hævede, røde øjenslimhinder og nysen – som vi selv kender det.

Er der tale om symptomer et par gange om året, vil behandlingen typisk være rettet mod symptomerne. Hvis der derimod er tale om symptomer mere end to gange årligt, vil en nærmere undersøgelse af årsagen til allergien typisk igangsættes, da for store mængder medicin kan give bivirkninger. Dette vil ofte foregå som priktest, hvor forskellige allergener sprøjtes ind i huden på hunden eller katten og derefter aflæses. Det vil ofte kræve bedøvelse, da de færreste dyr kan ligge stille – her er særligt kattene udfordrede. 

Den bedste behandling er derefter at undgå det, der giver den allergiske reaktion, men da det kan være svært at undgå støv og pollen eksempelvis, så er den ideelle behandling et vaccinationsprogram, hvor hunden eller katten vaccineres med de allergener, som dyret ikke kan tåle.

Fødevareallergi

Fødevareallergi dækker over en udvikling af allergener for bestemte fødevarer. Denne allergi kan opstå når som helst i kattens eller hundens liv. Symptomerne vil vise sig ligesom ved indåndingsallergi.  

Der findes desværre ikke en fødevareallergitest, som kan afgøre hvilket fødevaremiddel hunden eller katten har udviklet allergener mod. Derfor er den eneste metode en udelukkelsesdiæt, hvor der på skift udelukkes forskellige fødevarer. Den bedste behandling er altså at undgå de(n) fødevare(r), som giver allergiske reaktioner.  

Kontaktallergi

Kontaktallergi er ikke en udbredt allergi – måske fordi pelsen i mange tilfælde dækker for direkte kontakt med omgivelserne. Symptomerne viser sig typisk på de sted, hvor der har været kontakt. Dette kunne eksempelvis være på snuden, som har været i kontakt med en plastikskål, rundt om halsen fra et halsbånd eller poterne, som har ramt et bestemt underlag, der har frembragt allergener.

Allergien kan tjekkes ved en lappetest, hvor hunden eller katten får et plaster med det mistænkte allergen på huden. Dernæst er den bedste behandling at fjerne årsagen til allergien, men hvis dette ikke er muligt, kan der behandles med medicin, der dæmper kløe.

Derfor får din hund allergi

En af grundende til, at indåndingsallergi er så udbredt er, at vi i højere grad holder vores kæledyr indendørs. Ved hunde der bor i velisolerede hundehuse udendørs, ses der færre tilfælde af indåndingsallergier.

Disse hunderacer er særligt udsatte for allergi

Ved indåndingsallergier er disse hunderacer særligt udsatte:

 • Dalmatiner
 • Golden retriever
 • Newfoundlænder
 • Chowchow
 • Schæfer
 • Engelsk setter
 • Irsk setter
 • Lhasa apso
 • Kinesisk shar pei
 • Små terriere
 • Boxer
 • Engelsk bulldog
 • Miniature schnauzer
 • Beagle
 • Akitu inu

Loppeallergi kan desuden ramme alle hunderacer.

Kilder: Netdyredoktor.dk

Mest læste artikler