Dyrlæger slår alarm: Få testet din hund

Din hund kan være alvorlig syg uden tegn på symptomer. Alvorlig parasit spreder sig med lynets hast.

Livstruende hjerteorm

Dyrlæger over hele landet beretter om mange tilfælde af hunde, der er smittet med alvorlig hjerteorm, der – uden behandling – kan få fatal udgang. Dyrlægerne har haft hunde, hvor ejerne ikke vidste at deres hunde var i potentiel livsfare. Symptomerne på hjerteorme er ofte svære at se. Symptomer omfatter bl.a. hoste, mindre appetit og lavere aktivitetsniveau, som ofte kan forveksles med almindelig ubehag. Men i denne tid må du ikke tøve, og dyrlæger opfordrer til at få undersøgt din hund.

Lise Rovsing, dyrlæge ved dyreklinikken Artemis i Hellerup giver sin vurdering: “Hundeejere ser venners og families hunde blive forfærdeligt syge. Derfor får vi testet flere hunde, der ikke nødvendigvis har nået at udvikle symptomer og kan sætte hurtigt ind med behandling – og dermed afhjælpe en af hundens største sundhedsudfordringer”.

Hvordan smittes hunden med hjerteorm?

Parasitten lever og stammer fra snegle, som hunde og hvalpe især finder interessante. Det er derfor også hunde under 2 år, jagthunde og sporingshunde, som er særligt udsatte.

Sneglene i Danmark har de seneste år haft gode vilkår og formeringsbetingelser, da vintrene har været forholdsvis milde. Sneglenes udvikling har derfor resulteret i udbredelsen af hjerteorm. Men hunde kan også smitte hinanden. Afføringen fra en smittet hund indeholder hjerteorm, som vil kunne overføres til raske hunde.

Som ejer kan du mindske chancerne for smitte, hvis du holder hunden i kort snor og undgår fugtige områder, hvor sneglen normalt har tilholdssted.

Smitterisikoen er allerstørt i løbet af foråret og sommeren, da sneglene på dette tidspunkt er mest aktive.

Behandling

Det kræver en afførings- eller blodprøve for at fastslå om din hund lider af hjerteorm. Hvis din hund er smittet kan den hurtigt og nemt blive behandlet med ormekur, som vil dræbe parasitten. Hvis din hund har påført sig større, indvendige skader kræver dette selvfølgelig ekstra behandling.

Hvis du har mistanke om, at din hund er smuttet med hjerteorm, skal du ikke tøve med at kontakte dyrlægen.

Mest læste artikler