Går du lang nok tur med din hund?

En hund giver en masse glæde, men kræver også deres. En ny undersøgelse viser, at mere end halvdelen af norske hunde får for lidt motion. 

Hunden har brug for gåturen

Alle hunde skal ud og bevæge sig i en til to timer hver dag. Gåture er vigtigt for alle racer, ikke kun arbejdshunde, men også såkaldte selskabshunde og de helt små racer, siger dyrlæge Ingvild Blaker på AniCura Animal Hospital Oslo.

De har lavet en undersøgelse, hvor 60 procent af hundeejere siger, at de går mindre end en time med deres hund hver dag. Endnu mere bekymrende, 11 procent svarede, at de ikke gå tur med hunden hver dag.

Tag hunden med på arbejde

Dyrlægen forstår fuldt ud, at folk har travle liv, og at det er svært at finde de timer, der er nødvendige. Så er det tid til at tænke lidt alternativ, siger hun:

– Kan du tage din hund med på arbejde? Så får den lidt ekstra motion til og fra destinationen. Eller måske kan du tage den med ud og handle?

En hund, der bliver sluppet løs, eller går med lang snor, får langt mere ud af en times gåtur end en hund, der får kort snor, siger Blaker.

Hunden keder sig når den er alene hjemme

Hvis du sørger for at gå længere og oftere med din hund, får du bonus effekten af hverdagens gåtur selv. Men for hunden er det også guld værd. Hunden får frigjort energi gennem bevægelse. Motion er afgørende for at forebygge fedme, som igen er kilden til mange livsstilssygdomme – også for hunde.

Desuden kan længere ture være nyttigt, hvis din hund har tillagt sig nogle dårlige vaner.

Tonje Hennig er adfærdsmæssige terapeut, og har arbejdet med adfærdsmæssige problemer hos hunde i 15 år. Hun ser en klar sammenhæng mellem problemadfærd i hundene og for lidt motion og stimulering:

– En hund, der er alene en masse og måske keder sig det meste af dagen, kan hurtigt blive meget opfindsomme. De kan begynde at gnave på møbler, gø af alt og alle former for lyde eller “gå på toilettet” indenfor. Nogle kan også have destruktiv adfærd såsom at bide i sine egne poter eller jagte sin egen hale, siger hun.

Det er imidlertid også vigtigt at hvile. Nøglen til et harmonisk hund er at give den en balanceret mængde af motion, hjernegymnastik og hvile, siger Hennig.

Dyrlæge Ingvild Baler anbefaler, at tilmelde sig en gruppe aktivitet for at få yderligere motivation for at dyrke motion sammen med sin hund. Der findes mange af disse slags grupper på sociale medier, du kan søge ind i.

Undersøgelsens resultater

Hvor lang tur går du med hunden hver dag?

  • Mindre end 10 minutter: 7%
  • 10-30 minutter: 25%
  • 30-60 minutter: 30%
  • 1-2 timer: 17%
  • Mere end 2 timer: 8%
  • Går ikke med hunden hver dag: 11%

Kilde: YouGov / AniCura

Mest læste artikler