Hund og baby – sådan introducerer du din hund for et nyfødt barn

Mødet mellem en nyfødt baby og hunden derhjemme må bare IKKE gå galt. Gør det lettere for dig selv, din hund og din baby ved at følge disse 8 råd til sikker introduktion af hund  små børn.

Topmødet mellem hund og baby

Intet skal overlades til tilfældlighederne, når der kommer en lille nyfødt ind i et hjem, hvor en hund tidligere har været det absolutte kæle- og pylrecentrum. Mødet mellem de to væsener kræver det helt store diplomati og forbereddelser som er et topmøde mellem to supermagter værdigt.

Der er alle muligheder for, at mødet mellem hunden og babyen skal blive en stor rungende succes, men overlad intet til tilfældighederne, for det kan også blive et tænderskærende drama.

Processen handler først og fremmest, at hunden skal lære de grænser, den er nødt til at respektere, hvis samlivet med babyen skal være sikkert og trygt for alle parter. Det gør man ved at kommunikere med hunden på et sprog, den forstår – dens eget.

Her er de 8 råd til sikker introduktion af hund og baby: 

1. Lær hunden kommandoer

Har din hund endnu ikke lært de basale lydighedskommandoer, så er tiden inden til at indhente det forsømte, inden barnet kommer til verden. Det er kommandoer som: Sit, dæk, kom, læg den, bliv, på plads. Det er vigtigt, at din hund kan agere på disse kommadoer, så du kan kontrollere din hunds færden omkring det ellers temmeligt hjælpeløse barn, der kommer ind i dit hjem. 

2. Glem ikke hunden

En hund kan nemt blive frustreret og vise jaloux adfærd, hvis den mærker, at den ikke længere får den vante opmærksomhed. Sørg derfor for at strukturere din hverdag, så der er tid og rum til at opretholde de faste gåture af med en vanlig længde og til at værne om kvalitetslegetiden.

Det er en stor prøvelse for alle, når et opmærksomhedskrævende baby gør sin entré. Derfor vil det være godt at alliere sig med en hundelufter, naboens barn eller andre gode venner til at lege og gå ture med hunden, når du og I nu i en periode ikke har det samme råderum over jeres tid. 

3. Giv hunden barnevognstræning

Barnevognen vil i mange måneder og hele år blive dit foretrukne køretøj. Det kan blive en fest for din hund, at al den luftning af barnet vil fungere som akkurat det samme for din hund.

Det kan dog være svært for din hund at vænne sig til det mystiske amfibium, som pludselig skal ledsage den og dens herrer på gåturene. Introducér derfor allerede hunden for barnevognen, inden barnet er født. Lad hunden snuse til barnevognen, så den er bekendt med lugten. Giv eventuelt ved disse lejligheder din hund en godbid, så den forbinder barnevognen med noget positivt.

Kør også små ture med hunden og den tomme barnevogn. Det er nu, du har tid til at give hunden din fulde opmærksomhed. Benyt dig af det til at lære hunden at gå ved siden af barvognen og ikke komme i karambolage med den. Hjælp processen på vej med små godbidder, når hunden løser sine opgaver til din fulde tilfredshed. 

 
En hund og en baby kan sagtens leve i fuld fordragelighed.  

4. Lad hunden vænne sig til babyens duft

Sørg for at tage for eksempel en lille halsklud med lidt gylp fra babyen med hjem fra fødselsgangen, og lad hunden snuse til den. På den måde har hunden allerede vænnet sig til barnets lugt, INDEN babyen kommer hjem for at blive. 

Læs også: alt du skal vide om hunde i løbetid

5. Tjek loppekur og flåtmidler

Undersøg, om de forskellige skadedyrsmidler, du eventuelt anvender til at beskytte din hund, er godkendte i et sådan omfang, at dit barn kan tåle at være i nærheden af hunden, når disse midler er bragt i anvendelse. 

6. Få ikke hund og baby samtidig 

Det er en stor ting at få hund. Det er en endnu større ting at få barn. At få begge ting samtidig er uhensigtsmæssigt stort. Det vil kræve dobbelt opmærksom og dobbelt overskud, og det er ikke den slags, man har mest af i den undtagelsessituation, som de første måneder med en baby ofte vil være.

Læs også: Hunde og kulde – hvornår er det for koldt for din hund?

 
En pomeranier slog for 17 år siden i et ubevogtet øjeblik en halvt år gammel baby ihjel.  

7. Hundens race har ingen betydning

En schäfer eller en rottweiler med et stort gab er naturligvis mere respektindgydende end en lille bomuldshund. Det afgørende er dog hundens sindelag og dit lederskab. En chow-chow, der ikke er styr på, er et langt mere alvorligt problem end en pittbull, der har lært at respektere dine og din babys grænser. En lille Pomerianer bed for eksempel et 6 måneders barn ihjel i Rhodes Island i USA i år 2000, da barnepasseren havde forladt barnet for at gøre en flaske mælk klar. Så desværre kan det gå alvorligt galt, hvis opdragelsen af hunden svigter – uafhængigt af størrelse og race.

8. Dit barns sikkerhed kommer først

Hvis din hund begynder at snerre ad dit barn og vise truende adfærd, så er det nu, du skal kontakte en hundetræner, der har erfaring med introduktion af hunde for babyer.

Hvis arbejdet med en hundetræner ikke giver det ønskede resultat, og hunden stadig virker upålidelig og uforudsigelig over for din baby, så bør du alvorligt overveje at finde et andet hjem til din hund. Barnets og babyens sikkerhed har trods alt første prioritet, uagtet hvor tætte bånd du igennem årene har opbygget med din hund.

Mest læste artikler