Hvad koster det at have hund eller kat?

Det er på ingen måde gratis at have hund, kat eller andre kæledyr for den sags skyld. Her får du en oversigt over, hvad de forskellige kæledyr koster at have.

Tænk på omkostningerne før du anskaffer dig et kæledyr

Drømmer du eller familien om at anskaffe sig en hund, kat eller måske et helt tredje kæledyr? Så bør du på forhånd undersøge, hvor meget det vil koste dig at have kæledyret. Det nye familiemedlem kan nemlig vise sig at blive en chokerende udgift.

Hvad koster en hund, kat, kanin, akvariefisk, hamster eller undulat så?

Den privatøkonomiske tjeneste Zmarta har sammenlignet udgifterne for anskaffelse, udstyr, vaccination og forsikring af seks populære kæledyr: Hund, kat, kanin, akvariefisk, hamster og undulat.

– At købe et kæledyr er en stor privatøkonomisk beslutning, og det er der god grund til at tænke på, inden beslutningen træffes. Foruden pris for anskaffelsen kommer tilbehør, forsikring og eventuelle vaccinationer, som tilsammen kan blive en rigtig høj udgift, siger Mattias Hallgrim, som er markedsdirektør hos Zmarta. 

Så meget koster det at have hund

Ikke overraskende viser tallene fra Zmarta, at hunden er det dyreste kæledyr, når man tænker på den relativt lange levetid.

Den gennemsnitlige levealder for en hund er 12-13 år, men det afhænger selvfølgelig efter race.

Sammenligningen viser, at hunden i de første leveår hurtigt koster 15.000 kroner. Under hele dens levetid koster hunden i gennemsnit 120.000 kroner. 

Så meget koster katte dig

Katten er heller ikke et billigt kæledyr, men dog væsentligt billigere end hunden. Beregningen fra Zmarta viser, at katten gennemsnitligt har årsomkostninger for omkring 5.000 kroner og en livsomkostning på omkring 75.000 kroner.

Påtænker du at anskaffe dig en hund eller kat, bør du derfor tegne en forsikring, som hjælper dig, hvis hunden eller katten bliver skadet eller syg.

Akvariefisk er det billigste kæledyr

Det absolut billigste kæledyr, som du kan anskaffe dig, er akvariefisk. De har årlige omkostninger for cirka 700 kroner og en livsomkostning på lige omkring 2.250 kroner.

– Omkostningerne er langt fra alt, når du skal vælge dit kæledyr, men det er en vigtig faktor at tage hensyn til. Håbet med denne sammenligning er, at den bidrager til, at flere kan finde et kæledyr at glæde sig over, uden at være nødt til at risikere at få et chok hvad angår udgifterne, siger Mattias Hallgrim.

Gennemsnitlige årsomkostninger

 1. Hund: 9.938 kroner
 2. Kat: 4.980 kroner
 3. Kanin: 1.737 kroner
 4. Akvariefisk: 715 kroner
 5. Undulat: 2.813 kroner
 6. Hamster: 1.468 kroner

Gennemsnitlige livsomkostninger

 1. Hund: 119.260 kroner
 2. Kat: 74.716 kroner
 3. Undulat: 28.132 kroner
 4. Hamster: 4.406 kroner
 5. Kanin: 12.164 kroner
 6. Akvariefisk: 2.147 kroner

Mest læste artikler