Må din hund få is?

Is er noget af det bedste, når det er varmt, og du er ved at smelte i heden. Det er der også nogle hunde og nogle af deres mennesker, der synes. Men er is noget for hunde? Få svaret her en gang for alle.

Is er ikke noget for hunde. Der er dog forskelle på hunde og på is.

Det korte svar

Det korte svar er, at is ikke er noget for hunde. Der er dog forskelle på hunde og på is. Derfor er der også et lidt mere detaljeret svar. Det vigtigste i denne forbindelse er, at du skal være særlig påpasselig med bestemte former for is. Se hvilke her.

“Ice cream gate”

En gang imellem går internettet amok. I sommeren 2016 blev det rødglødende under den såkaldte “ice cream gate”. Det var, da den dengang knapt tre-årige prins George fra det engelske kongehus tilbød sin hund at smage på sin is.

Der var tilsyneladende mange læsere af royalt stof, der havde hørt, at is kke var noget for hunde, og det var sandsynligvis dem, der bidrog til den twitterstorm, der lyste lilleprinsen i band.

Der var dog også dem, der talte om overreaktion. Den canadiske dyrlæge Peter Dobias er en af dem, der opfordrer folk til at slå koldt vand i blodet.

“Min erfaring siger mig, at det kun er koncentreret mørk chokolade, der kan give kliniske symptomer hos en hund. Når man ser folk flippe ud over en hund, der spiser lidt af en beigefarvet is, så er det et tegn på, at de ved meget lidt om, hvor meget mørk chokolade en hund egentlig skal spise for at blive syg”, skriver Peter Dobias på sit eget website.

Undgå chokoladeis til hunde

Chokolade er dog faktisk en af de ingredienser i is, som man skal være påpasselig med, da der findes stoffer i chokolade, som hunde ikke kan tåle.

Det er særligt to stoffer i chokolade, som ikke egner sig for hunde: theobromin og kaffein. Disse stoffer speeder hundens puls op, og stimulerer hundens nervesystem på uhensigtigsmæssig vis. Reglen er, at jo mere koncentreret chokoladen er – jo værre: kakaopulver er værst – hvid chokolade er mindst giftig for hunde.

Undgå is med rosiner til hunde

Rosiner er ikke en hovedingrediens i nogen is, men de kan godt indgå som smagselement i visse istyper. Is med rosiner bør ikke tilbydes hunde. Rosiner og druer er nemlig af endnu ikke helt klarlagte årsager giftige for hunde.

Undgå is med mælk til hunde

Is baseret på mælk er generelt ikke en god idé til hunde. Efter hvalpes afvænning udvikler de fleste hunde nemlig hurtigt intelerans over for laktose. For stort indtag af mælk gennem mælkeis bør derfor frarådes. Dette kan blandt andet forårsage diarré, opkast og forstoppelse.

Undgå kunstige sødemidler til hunde

Sørg for at sikre dig, at den is, din hund enten forsætligt eller uforsætligt indtager, ikke indeholder et kunstigt sødemiddel som f.eks. xylitol, som er direkte giftig over for hunde.

Tænk på hundens helse

Hunde har ikke selv muligheden for at gå på kur, hvis deres sundhedstilstand kraftig forværres af for meget fedt og sukker. Ikke mindst derfor bør man holde tilbage med lækkerbiskner beregnet til mennesker. Mennesker bør nok også holde sig lidt tilbage fra sukker og fedt i is i store mængder, men det er en helt anden sag.

Alternative hunde-is

Der findes alternative hunde-is, som kan komme på tale, når sommeren er over os, og is er det, der skal til.

  1. Yoghurt-is: Yoghurt er fermenteret og indholder blandt andet derfor mindre laktose. Yoghurt-is er derfor en mulighed – dog ikke de sukkerbomber, man kan få i yoghurt-isboder og i køledisken.
  2. Blendede, modne og frosne bananer. Se opskrift her.
  3. Nedkølede græskar nævnes også som et sundt is-alternativ til hunde.

Kilde: American Kennel Club, Peter Dobias.

Mest læste artikler