Myten om hund og ejer er sand – ja, de kommer til at ligne hinanden

En ny undersøgelser viser at hunde kan mærke, når du er i dårligt humør eller stresset, og ikke nok med det, de er også tilbøjelige til at efterligne den adfærd, de ser hos deres ejere. 

Når hunde og mennesker knytter bånd

Det siges at hund og ejer ligner hinanden. Det gør de ikke nødvendigvis fra starten af, men med tiden kan der faktisk være noget om snakken. Det beviser en undersøgelse lavet af forskere fra University of Vienna.

Når hunde og deres ejere knytter et tæt bånd, kan deres personligheder påvirke hinanden. Dette indebærer både humør, følelser og endda også stressniveau. Så hvis du er en af dem, der mener, at din hund kan mærke, når du er ked af det eller stresset – så tager du faktisk ikke fejl.

Hund og ejer ligner hinanden

Hovedforfatteren på undersøgelsen, Iris Schöberl fra University of Vienna, siger om deres arbejde: ”Vores resultater passer fint med den praktiske erfaring: Ejere og hunde er sociale dyader (En dynamisk gruppe på to, red.), og de påvirker hinandens stresshåndtering”.

De har nemlig foretaget en undersøgelse, der viser sammenhængen imellem hund og ejers personligheder.

Undersøgelsen

Forskerne arbejdede ud fra psykologiens teori om ‘The Big Five’ – som på dansk bliver omtalt: femfaktormodellen. Modellen består af følgende fem afgørende personlighedstræk:

  1. Ekstraversion – indadvendt sat over for udadvendt
  2. Neuroticisme – bekymret sat over for rolig
  3. Åbenhed – konventionel sat over for original
  4. Samvittighedsfuldhed – upålidelig sat over for trofast
  5. Venlighed – irritabel sat over for godmodig

Her ud fra foretog de målinger på 132 forskellige familiehunde og deres ejere og sammenholdte målingerne med ovenstående teori.

Forskerne undersøgte blandt andet sammenhængen mellem hund og ejers niveau af stresshormonet cortisol, hjerterytmer og om der var forskel i, hvordan hund og ejer reagerede, hvis de oplevede en trussel.

Din hund kan mærke, hvis du er trist, og den vil reagere på dit humør.

Resultatet

Resultatet viste som antaget, at hund og ejer har gensidig indflydelse på hinandens personligheder og adfærd. Ejere har dog mere indflydelse på hundens personlighed, end omvendt.

Resultatet fra undersøgelsen passer godt sammen med teorien om, at hunde er tilbøjelige til at reagere på deres ejers følelsesmæssige tilstand og endda til tider efterligne deres følelser.

Lige som at en hund er i stand til at optage deres ejers angst og negativitet, kan en afslappet hund også være i stand til, at sænke sin ejers stressniveau.

Kilde: Videnskab.dk

Mest læste artikler