Nej, et menneskeår svarer ikke til 7 år hos en hund

Hvis du er en af dem, der altid har regnet med, at teorien om ét menneske år, skulle svare til syv hundeår, kan du godt tro om igen. 

Et menneskeår svarer ikke til 7 år hos en hund

Myten om hundeår og menneskeår

Du har sikkert hørt det før: “et hundeår svarer til syv menneskeår”. Det har været den almene tro blandt mange, men faktisk er det ikke helt korrekt.

Det viser sig nemlig, at hunde bliver kønsmodne omkring et års alderen. Det vil sige, at hvis et menneskeår svarede til 7 hundeår, ville det i overført betydning sige, at et barn på syv skulle være kønsmoden og klar til at formere sig.

Det er dog ikke alle hunde, der bliver kønsmodne på samme tid. Det afhænger meget af størrelse og race. Vi har lavet en infografik, der forklarer, hvordan de forskellige racer varierer i forhold til hinanden.

Myten om hundeår og menneskeår - hundeår

En hund er kønsmoden i løbet af det første år

Hvis vi tager udgangspunkt i den forrige teori om, at et menneskeår er syv hundeår, altså at mennesker skulle modnes syv gange langsommere end hunde, ville det, som tidligere påpeget betyde, at mange af os i virkeligheden skulle være kønsmodne og klar til at reproducere i en alder af syv år.

Det ville ydermere også betyde, at mange af os ville leve længere og faktisk ofte kunne blive helt op til 150 år gamle. Det er ikke en realistisk sammenligning, og det var også det, der endte med at få skudt teorien til jorden.

En af grundene til at 1:7-teorien ikke holder stik er, at hunde modnes meget hurtigere i de første leveår end mennesker gør. Dog er det værd at huske på, at der kan være faktorer der spiller ind, og medvirker til, at forskellige racer modnes forskelligt, ligesom at der kan være mennesker, der modnes meget forskelligt.

Små hunde modnes hurtigere end store hunde

Hunderacer, der hører til den lille vægtkategori, har tendens til at leve lidt længere, end de store hunderacer. Små hunde modnes hurtigere i de første leveår og i takt med, at årene går, nedsættes hastigheden for modningsprocessen.

Derfor bliver små hunde hurtige kønsmodne og klar til at formere sig, hvor de større hunde tager længere tid om dette. I den anden ende af livscyklusen lever de små hunde ofte længere, fordi modningsprocessen sættes en smule i bero, hvor der ved de større hunde, oftest vil være en kortere levetid, fordi modningsprocessen ikke på samme måde går langsommere eller bliver sat i i bero jo ældre de bliver.

Et eksempel på dette er, at en lille hund på ni år er 52 hundeår. En mellem hund på ni år, ville i dette tilfælde så være 56 hundeår. En stor hund på ni ville være 61 hundeår. Til sidst ville en hund fra en kæmpe hunderace være 71 hundeår, hvis den var 9 menneskeår.

Du kan sige: jo større hunden er, jo hurtigere bliver den ældre i hundeår.

Hvilken vægtkategori er din hund?

  • Små hunde: 9 kg eller under.
  • Mellem hunde: 10 – 22 kg.
  • Store hunde: 23 – 40 kg.
  • Kæmpe hunde: over 40 kg.

Kilde: Businessinsider.com, priceeconomics.com 

Ajourført september 2023

Se også: Fuldmåne – årets månekalender og månefaser

Mest læste artikler