Rottweileren – arbejdshund og familiehund med beskyttertrang

Rottweileren er en bomstærk og gennemsund hunderace med mindst totusinde års historie bag sig som hyrdehund, vagthund og arbejdshund. Læs om den trofaste hund, der som regel er kærlig og god, men som i de forkerte hænder kan blive farlig.

Alt om rottweileren

Overvejer du at anskaffe en rottweiler, eller vil du bare gerne vide mere om racen? I begge tilfælde finder du her det, du søger. Du kan enten klikke dig ned til det specifikke indhold, der interesserer dig, eller i ro og mag scrolle dig igennem hele historien om rottweileren.

Rottweileren – en hund fra det romerske imperium

Rottweileren er en meget gammel race. Den kan sandsynligvis spores tilbage til det romerske imperium. Her har rottweileren blandt andet fungeret som hyrdehund for de store mængder af kvæg, der som levende forråd fulgte i kølvandet på de romerske hære, mens disse drog rundt og undertvang sig verdenen.

Rottweil, som har givet navnet til racen, er en sydvesttysk by der ligger cirka der, hvor det romerske rige og den germanske verden grænsede op til hinanden.

Germanere tog hurtigt selv hunderacen til sig. I middelalderen blev den i den tyske verden blandt andet brugt til at beskytte slagternes penge, der hang i en pung i hundens halsbånd. Hunderacen blev efterhånden kendt som Rottweiler Metzgerhund – slagterhunden fra Rottweil.

Læs også: Shih Tzu | 10 facts for begyndere og let øvede hundejere

Rottweilere som arbejdshund og krigshund

Helt frem til det 19. århundrede blev rottweileren primært brugt som hyrdehund og vagthund. Da jernbanerne kom, og det derfor ikke længere var nødvendigt at drive kvæg rundt til markedspladserne ved hjælp af hyrdehunde, faldt antallet af rottweilere drastisk.

Det var først omkring 1. Verdenskrig, man igen begyndte at interessere sig for rottweileren. Som resultat af krigen havde man nemlig brug for flere politihunde, og man begyndte derfor at avle flere rottweilere. Rottweileren blev også brugt flittigt som vagthund af nazisterne i anden verdenskrig. Det har nok været med til at give rotttweileren et blakket ry.

I dag bliver hunderacen i stort omfang brugt som rednings- og eftersøgningshund. Derudover er den også meget egnet og anvendt som både vagthund og politihund.

5 hurtige facts om rottweileren

 • Rottweilerens pels er nem at passe og skal kun børstes en gang om ugen.
 • En rottweiler skal have mellem 1400 og 3500 gram mad om dagen.
 • En rottweiler bliver som regel mellem 10 og 12 år gammel.
 • En rottweiler skal have mindst to solide gåture dagligt.
 • En rottweiler kan muligvis være aggressiv over for andre dyr.
Rottweiler i snor.
En Rottweiler er modig, men kan også have en tilbageholdende og afventende personlighed.

Rottweilerens personlighed

En Rottweiler er en rolig, selvsikker og modig hund, der sjældent er genert. Rottweileren er dog ikke en hund, der bliver venner med folk, når den møder dem første gang. Rottweileren er generelt en anelse tilbageholdende med en form for ”jeg-venter-lige-og-ser”-attitude.

Rottweileren har dog også et dybtliggende behov for at beskytte sin familie, og hvis den føler, du er i fare, vil den reagere. Det samme gælder familiens børn. Derfor kan det til tider være svært for rottweileren at forstå børns høje og vilde lege.

Der lader til at være en mindre forskel på tæver og hanners personlighed: tæverne er som regel en anelse mere kærlige end hannerne.

Farve, højde og vægt

 • Farve: En rottweilers farve er altid sort med brunlige markeringer over øjnene, på kinderne, på halsen og på benene.
 • Hannen: Skulderhøjden for en han er mellem 61-68 cm, og den kommer som regel til at veje omkring 50 kilo.
 • Hunnen: En hun bliver mellem 56-63 cm og kommer som regel til at veje mellem 40-50 kilo.
Rottweiler med barn.
Rottweileren kan være en god familiehund, hvis den er godt opdraget.

Kan man have en rottweiler, hvis man har børn?

Der skal dog ikke herske nogen tvivl om, at rottweilere bestemt godt kan lide børn. Det gør sig især gældende, hvis den er vokset op sammen med dem. Det er dog vigtigt at påpege, at du altid bør holde godt øje, hvis din rottweiler og dine børn opholder sig i samme rum alene. Det gælder især, hvis du har mindre børn.

Fordi rottweileren oprindeligt er en fårehund, vil den nemlig have en tendens til at læne sig op ad barnet eller eksempelvis skubbe til det. Det er noget, der ikke nødvendigvis er ondt eller aggressivt ment, men det kan være en ubehalig oplevelse for barnet. Dette er også grunden til, at det som udgangspunkt er bedst at vente med at få sig en rottweiler, indtil børnene er lidt ældre. Dine børn skal nemlig være i stand til at vurdere, hvordan man skal opføre sig sammen med hunden.

3 tips til at træne en rottweiler

Rottweilere kan godt være lidt af en håndfuld, hvis man skal træne dem. For dig, der måske ikke er en garvet hundeejer, kan det godt føles som en overvældende opgave. Her er tre tips til opdragelsen:

Vær dominerende: Denne hunderace kræver, at du er dominerende. En rottweiler er nemlig oftest overbevist om, at det er ham eller hende, der bestemmer i hjemmet. Det er ikke tilfældet, og det skal du sørge for at vise den. Det kræver altså, at du er meget, meget bestemt, når du skal træne din rottweiler, og det kræver samtidig, at du er helt konsistent med det, du siger. Sagt med andre ord: Hvis du ikke tager styringen, så gør rottweileren det.

Start tidligt: Det er vigtigt, at du kommer i gang med at træne rottweileren så tidligt som muligt. Så sørg for at blive tilmeldt et hvalpehold lige så snart, du får hvalpen hjem. Træningen skal nemlig i gang, inden hvalpen når at tillære sig dårlige vaner, som kan være svære at slippe af med efterfølgende.

Væn den til andre hunde og til gæster: Det er også vigtigt, at du lærer din hund, hvordan den skal møde andre hunde såvel som mennesker. Rottweileren er socialt anlagt men den er også ret varsom, når det kommer til dem, den ikke kender. Sørg derfor for, at rottweileren bliver vant til at møde andre hunde, når den er ude, og at den også kan acceptere de gæster, venner eller familie, du får på besøg.

Rottweiler i positur, der minder om en kamphunds.
Rottweileren er ikke en kamphund, og den er derfor ikke forbudt at have. 

Er Rottweileren forbudt i Danmark?

For nogle mennesker er Rottweileren lig med en voldsom kamphund, men det er vigtigt at slå fast, at den ikke nødvendigvis derfor er farlig.

Opfattelsen skyldes i høj grad at det er en hunderace, der ofte er blevet portrætteret som vred, farlig og aggressiv på film og tv. Det kan måske også være grunden til, at rottweiler-racen i 2010 røg på den officielle danske observationsliste. Listen skulle afgøre, hvorvidt rottweileren og en række andre hunderacer som eksempelvis staffordshire bull terrier og bullmastiff skulle gøres illegale i Danmark.

På baggrund af en undersøgelse foretaget af Københavns Universitet blev det besluttet, at det pr. 2013 ikke længere var nødvendigt at opretholde observationslisten, og den blev derfor afviklet. Rottweileren er derfor hverken forbudt at eje i Danmark, ligesom den heller ikke er på nogen observationsliste længere.

Angst for rottweilere

Man er dog som ejer af en rottweiler nødt til at forholde sig til, at der findes mange mennesker, der er bange for rottweilere.

Det særligt intimiderende ved rottweileren er, at den er så stor og stærk. Denne styrke er en grund til, at en rottweiler kan gøre større skade end de fleste andre hunderacer, hvis den har fået en dårlig opdragelse og har en ejer, der ikke formår at håndtere den ordentligt.

Rottweiler ligger ifølge en amerikansk undersøgelse af hundeangreb fra 2008 i midterfeltet blandt alle hunderacer med hensyn til bid og angreb på ejere og på andre hunde. Dette virker i sig selv ikke foruroligende. Undersøgelsen peger dog samtidig også på, at rottweileren er mere aggressiv over for fremmede end gennemsnittet af andre hundracer. Dette forhold kan som rottweil-ejer være godt at have i baghovedet.

Rottweilerens helbred

Rottweileren er gennemgående en sund race. Den drager fordel af, at den i modsætning til nogle nyere racer ikke er præget af indavl, men har udviklet sig naturligt over mindst totusinde år. Rottweileren har dog som visse andre størrre hunderacer en tilbøjeliged til at udvikle hoftedysplasi.

Der er nogle få andre arvelige sygdomme, der rammer rottweileren med en vis overhyppighed, men ikke noget, der er alarmerende, og som bør skræmme kommende rottweiler-ejere bort.

En Rottweiler er den rigtige hund for dig, der gerne vil have en hund, der er:

 • Stor, bred og muskuløs hund.
 • Flot og nem at pleje.
 • Meget loyal overfor sin familie.
 • Rolig, afslappet og selvsikker.
 • Intimiderende.

Når du skal købe en Rottweiler-hvalp

En Rottweiler-hvalp koster alt mellem 5000 og 10.000 kroner. Det anbefales, at man som udgangspunkt går efter at vælge den hvalp, der ikke er den vildeste i flokken, men som heller ikke er den mest generte.

Det kan også være en god idé at møde én eller begge hvalpens forældre. Oftest er det den letteste løsning at møde hvalpens mor. Det kan nemlig sige meget om, hvordan din Rottweilers personlighed vil udvikle sig.

Mest læste artikler