Sådan får du sikkert hunde og katte gennem julen

Julen rummer mange fristelser for katte og hunde, så vær opmærksom på, hvad du kan gøre for at få dem sikkert gennem juletiden. Den er nemlig ikke helt ufarlig for de små venner. 

Pas på dit kæledyr i julen

Juletiden er fyldt med god mad, pynt og hygge, men det betyder også, at der er mange fristelser og farer for hunde og katte, som dyreejere skal være særligt opmærksomme på. Risikoen for at de skader sig selv og i værste fald dør øges nemlig, når vi mennesker fylder hjemmet med jueblomster, levende lys, pakkebånd og julekugler. 

Se her, hvad du skal kigge efter, hvis du har hund eller kat i hjemmet. 

Giftige juleplanter

Det kan være fristende for kæledyrene at gnave i planter og blomster, men det kan være farligt for dyret. Julestjerne, mistelten og kristtorn er alle tre giftige og bør derfor holdes uden for rækkevidde eller slet ikke være i hjemmet. 

Desuden er juleroser, hyacinter, amaryllis og liljer også giftige, og især liljer kan være livsfarlige for katte. Har du kat, bør du helt undgå liljer, da både blomster og vandet fra planten give problemer med maven og i værste tilfælde give nyreproblemer.

Mad

I julen er der masser af god mad og konfekt, og det kan være, at det falder lidt ekstra af til hunden eller katten, men det er ikke en god idé. Julemaden er meget fed og salt, og det er svært for dem at fordøje og kan i værste fald ende med diarre og betændelse i bugspytkirtlen. 

Du skal også passe på med at give hunden andeskroget, da knoglerne kan sætte sig fast i halsen eller irritere maven, hvilket kan føre til ubehag, irriteret slimhinde og forstoppelse.

Chokolade er også en klassisk synder, som desværre er giftig for kæledyrene, så sørg for, at de ikke kan komme i nærheden af det. 

Ud over disse ting skal du passe på med at give dyrene løg, rosiner, vindruer og nødder, da de kan give nyeskader, betændelse og indeholder giftstoffer, som er farlige for dyrene. Det samme gælder alkohol, dej og pebernødder. 

Gavebånd og pynt

Det kan være sjovt at lege med gavebåndet for dyr, men husk at pakke det væk igen, så de ikke kommer til at spise det, da det kan give skader på tarmene. 

Det samme gælder glimmer og anden julepynt, så sørg for, at dyrene ikke har mulighed for at få fat i det og indtage det. Glimtende julekugler kan også være meget fristende, men hvis de f.eks. er lavet af glas, kan det hurtigt ende galt, så vær opmærksom på, hvor du hænger pynt op. 

Juletræ

Sørg for, at juletræet står godt fast, så dyret ikke kan vælte det, og undgå at hænge pynten, så dyrene kan nå det. Er juletræet kunstigt, skal du holde øje med, at dyrene ikke tygger på noget.

Levende lys

Der er altid en risiko ved at have stearinlys tændt, når man har dyr, og i juletiden tænder vi gerne flere lys for hyggens skyld, så det kan let gå galt. Et godt alternativ kan være elektrisk lys, som også giver en fin hyggebelysning, men ikke kan give forbrændinger.

Ledninger

Både hunde og katte har tendens til at tygge i ledninger, og det kan give forbrændinger i munden. Det er derfor en god idé at gemme dem lidt af vejen, så de ikke kan få fat i dem.

Stress

Sidst, men ikke mindst, er det vigtigt at være opmærksom på, at uvante situationer og mange mennesker godt kan stresse dyrene, så sørg for, at de har mulighed for at gå et andet sted hen og få noget ro. 

Kilder: netdyrlæge.dk, mx.dk

Mest læste artikler