Sådan lærer du din hund at være alene hjemme

Måske har du også prøvet at komme hjem til søer af tis, en halvspist sko og en sur nabo, der igen brokker sig over, at din hund har gøet i flere timer. Det er frustrerende. Og lige så frustrerende er det for din hund. Hjælp din bedste ven med at løse problemet. 

Gøen, hylen eller måske en ødelagt sko

Hunde reagerer meget forskelligt på at være alene hjemme. Nogle hunde lægger sig bare til at sove, mens andre hunde måske gør, hyler eller udviser en destruktiv adfærd. Nogle hunde lider faktisk også i stilhed.

Reaktionen kan variere, men konklusionen er den samme: Er din hund ikke trænet i at være alene hjemme, vil den stresse og føle sig meget utryg.

Derfor er det svært for hunden at være alene hjemme

Grunden til at hunden ikke bryder sig om at blive efterladt er, at det ikke er en del af dens natur at være alene. Hunden er et flokdyr, som jager og lever sammen.

I naturen vil isolation fra flokken derfor resultere i, at hunden ikke kan overleve.

Det er netop derfor, at mange hunde bliver utrygge og nervøse når de efterlades af dens ejer – flokken. Det er i totalt strid med hundens natur og instinkter at blive efterladt, og hunden kan opleve det som en straf.

Kedsomhed eller separationsangst

Hundes psyke er meget forskellige – selv inden for samme race. Hunden vil derfor reagere forskelligt, alt efter om den har en stærk eller svag psyke.

Har din hund en stærk psyke, men alligevel har problemer med at være alene hjemme, kan det skyldes kedsomhed. Ofte bunder problemet nemlig i, at hunden er fyldt med energi og derfor keder sig, når den er alene hjemme.

Hunde med en svag psyke kan være prægede af separationsangst. Det er ofte opdragelsen, der resulterer i dette.

Som hundeejer kan det være svært ikke at være over sin dejlige hund hele tiden, men faktisk kan det resultere i, at hunden får sværere ved at være alene hjemme. Den vil føle en større straf ved at blive efterladt.

Hemmeligheden er træning og tålmodighed

Den eneste vej frem er træning og tålmodighed – og her er hunde også forskellige.

Det er en god ide at starte træningen så tidligt som muligt. Gerne allerede ved 8-9 ugers alderen. Det er her, at det er nemmest at præge din hund.

Ønsker du at lære din gamle hund at være alene, skal du forvente en vanskeligere træningsproces og væbne dig med tålmodighed.

Hundens høje alder betyder at den vil have sværere ved at tilpasse sig nye krav fordi, den højst sandsynligt har flere års dårlige oplevelser med at være alene.

De fleste af os kan nok godt sætte os ind i, hvor svært det kan være at bryde et vanemønster.

5 gode råd til at træne din hund i at være alene hjemme

1. Aktivér din hund

Der findes råd for at undgå, at din hund er rastløs og keder sig, når den er alene hjemme. 

Det er en god ide at have luftet din hund, inden du efterlader den alene.

Motion er ikke nok. Din hund skal også mentalt trættes. Det kan du gøre ved eksempelvis at smide foderet ud på græsplænen i stedet for at hælde det i skålen, lave forskellige øvelser med din hund eller give den et tyggeben, inden du går ud af døren.

2. Skab tryghed

Sørg for at din hund har en hundeseng, som den kan ligge og putte i, mens du er væk. Du kan også give den et tæppe eller en t-shirt, som dufter af dig. Det vil mindske din hunds separationsangst og i stedet skabe tryghed.

3. Forebyg ødelæggelser i hjemmet

Sørg for at der er legetøj til rådighed for din hund. Især bidelegetøj er godt at lægge ud på gulvet, da det vil mindske risikoen for, at din hund sætter tænderne i sofaen eller skoene.

4. Skab ritualer og rutiner

Hunden er et vanedyr. Derfor kan det være godt, hvis du skaber nogle ritualer, der tydeliggør, at du er på vej ud af døren og at hunden nu skal være alene hjemme. 

Et ritual kan eksempelvis være at tage sko på eller siger ’vi ses’ til hunden, inden du går. Det skal blot være en konsekvent handling, der indikerer, at du forlader hjemmet. 

5. Søg professionel hjælp

Er du i tvivl om, hvordan du skal lære din hund at være alene hjemme, så søg hjælp.

En hundepsykolog kan løse din hunds problemer med at være alene hjemme eller hjælpe dig med at lave et træningsprogram, som kan guide dig. 

Mest læste artikler