Sådan viser du din hund kærlighed – på hundesprog

Mennesket og hunden har haft et fantastisk bånd i mindst 15.000 år. Alligevel kan det være svært for hundeejere at vise ægte kærlighed til hunden – så det forstås.

en glad hund

Hunde bryder sig ikke om at kramme, men …

Mange hundeejere fik dårlig samvittighed, da det for nylig blev videnskabeligt bevist, at hunde ikke kan lide et knus. Et knus?! Vi mennesker er vant til at kramme dem, vi elsker, og pludselig kommer en gruppe forskere rendende og påstår, at hunde faktisk føler sig ilde tilpas i armene på os …

Når det så er sagt, er der masser af andre måder at vise hunde kærlighed og nærhed. De lever faktisk for din anerkendelse og opmærksomhed, flokdyr, som de er.

Det gælder blot om at lære det ‘sprog’, som hunde kan forstå, og måske bliver du faktisk overrasket, når du læser nogle af disse tricks fra dyreeksperter.

1. Kig din hund i øjnene

Vi har ofte fået at vide, at man ikke må stirre en hund i øjnene. Det er også rigtigt i forhold til fremmede hunde – man laver ikke en stirre-konkurrence med en fremmed vagthund. 

Men du kan sagtens kigge din egen, elskede hund ind i øjnene, viser blandt andet undersøgelser fra en af USA’s dygtigste dyreadfærdsforskere, Dr. Brian Hare, der har skrevet bogen ‘The Genius of Dogs, Den intelligente hund.
“Direkte øjenkontakt bliver opfattet som en udfordring af en fremmed hund, men hvis du kigger din egen hund ind i øjnene, når I er alene i et afslappet øjeblik, vil det udløse beroligende stoffer i hundens hjerne,” fortæller hundeeksperten til iheartdogs.com.

2. Løft det venstre øjenbryn

En gruppe japanske forskere lavede i 2013 en række undersøgelser af hundes ansigtsudtryk, når de får øje på deres ejer.
Resultaterne viste fx, at hundene løfter venstre øjenbryn, når de ser et menneske, de hører til, hvorimod det højre ryger til vejrs i kontakten med fremmede.

Du kan altså signalere den samme form for loyalitet, genkendelse og accept ved at løfte dit venstre øjenbryn, når du skal hilse på din hund, fx efter en lang arbejdsdag.
Det vil ubevidst få den til at føle sig SET, og du fortæller den på et hemmeligt sprog, at I har noget vigtigt sammen.

3. Læn dig op af hunden

Hunde giver ikke kram, men de læner sig op ad deres foretrukne individer.

Du har garanteret oplevet mange gange, at din hund pludselig står og nusser op ad dig i køkkenet, når du er ved at lave mad, og du er nærmest ved at falde over den. Det samme sker igen og igen i sofaen, det ved alle hundeejere.

Så du har hermed grønt lys til at læne dig op ad din hund, dog i et omfang, hvor den ikke føler sig ‘sat på’.

4. Lad hunden sove hos dig

Dette er et spørgsmål, som deler vandene, men alle eksperter er dog enige om, at hunde har det bedst helt tæt på flokken, og det gælder også om natten. De kan også være lykkelige i deres kurv i gangen, men endnu lykkeligere ved siden af dig i sengen.
Det er dog helt op til den enkelte hundeejer at finde en balance, når det gælder hundens plads om natten.

5. Vær dig selv

Klicheen over dem alle, ‘vær dig selv’, gælder i høj grad i menneskers forhold til hunde. Dit kæledyr er bedre til at aflæse din adfærd og følelser, end mange mennesker er. Den bruger en stor del af sine iagttagelsesevner og intelligens på det.

Derfor kan du ikke foregive noget overfor dette dyr. Hvis du har lært hunden, at den tilhører dig, og du respekterer og holder af den, kan den sagtens leve med, at du har off-dage og opfører dig forskelligt, som mennesker nu gør.

Det vil forvirre hunden, hvis du fx ‘spiller glad’, selvom du har en masse, der tynger. Den vil hellere ignoreres end behandles som en irriterende gæst. 

Mest læste artikler