Der må selvfølgelig ikke ske noget med menneskets bedste ven, så det er vigtigt, at du ved, hvordan du skal reagere overfor dine kæledyr, hvis du bliver syg.
Smitte fra menneske til dyr
Der er ingen beviser for, om corona kan smitte fra menneske til dyr, og her tales der selvfølgelig om hunde og katte, altså kæledyr. Da der ikke er nogen konkret viden, skal du være forsigtig med den måde du omgås dine kæledyr, hvis du bliver syg, fortæller Den Danske Dyrlægeforening. For selvom der ikke er beviser for, at corona kan smitte fra mennesker til dyr, er der heller ikke beviser for, at den ikke kan. Derfor skal du være opmærksom, og du kan læse hvordan her:
Smitte fra dyr til menneske
Det er heller ikke bevist, at kæledyr kan overføre smitte til mennesker, men selvom der ikke er beviser for det, eller det modsatte, skal du stadig være opmærksom på din hygiejne når du omgås dit kæledyr. I skal nusse og klappe som i sikkert plejer, der skal bare vaskes fingre før og efter.
Dog er der nogen der spekulerer i om hundens pels kan bære virussen rundt hvis en smittet person har klappet hunden. Stadig er der ingen beviser, men sørg for at der ikke er nogen fremmede der klapper din hund i disse perioder. For hvis pelsen på dit kæledyr kan bære coronavirussen rund, kan det være en stor kilde til smitte.
Hvad skal du gøre med dit kæledyr hvis du bliver syg
Hvis du er syg med coronavirus, skal du for en sikkerheds skyld undgå direkte kontakt med dit kæledyr, herunder klap og kram.
Hvis du har mulighed for det så lad en fra husstanden passe dit kæledyr. Det vigtige er at personen der passer dyret er rask og ikke i karantæne. Og som beskrevet ovenover er håndhygiejne et must, da der ikke er bevis for at kæledyret ikke kan overføre virussen til mennesker.
Har du brug for dyrlægehjælp til dit dyr?
Det er vigtigt, at dyr, der er syge og har brug for hjælp, kommer til dyrlægen.
Hvis du har brug for dyrlægehjælp til dit dyr, og er du bekræftet syg med coronavirus eller har mistanke om det, skal du lade en rask person uden for hjemmet tage dit dyr til dyrlægen. Du skal sørge for at give personen en fuldmagt til det.
Kontakt dyrlægen for en tid og oplys om, at dyret kommer fra et hjem med coronavirus.
Hvis du er rask og ikke er i karantæne, så kan du sagtens selv tage dit dyr til dyrlægen.
Nogle dyrehospitaler og klinikker modtager kun akutte henvendelser. Dette skyldes ikke frygt for smitte fra dyr til mennesker eller mellem dyr, men at man ved at reducere antallet af mennesker og dyr i klinikken bedre kan efterleve regeringens retningslinjer om at begrænse social kontakt mellem mennesker.
Nogle dyreklinikker og -hospitaler har også ændrede arbejdsgange. Dette kan fx være, at dyreejeren venter udenfor, mens dyrene behandles, at fodersække stilles ud mv.
Sørg altid for at tale med dyrlægen om eventuelle forholdsregler, når du henvender dig for at bestille tid.