10 overraskende ting du bør vide om katteracen siameser

Har du en siameser? Så test dig selv! Vidste du nedenstående 10 ting om din kat? Advarsel: Hvis du ikke har en siameser, vil du få lyst til at få en, efter at have læst dette. 

1. Siameserens blå øjne skyldes manglende pigment

De smukke, blå øjne siameseren er specielt kendt for, skyldes faktisk en fejl i deres gener. Eller det vil sige, at det gen, der sørger for det specielle pelsmønster, de siamesiske katte har, også begrænser mængden af pigment i øjnene.

Siameserens blå øjne kan dog volde dem problemer med synet, især om natten.

Læs mere: De 10 mest populære katterace – hjælp til at vælge

2. Siameseren snakker dagen lang

Racen er kendt for at have en stemme og ikke være genert for at vise det. Siameseren er en meget vokal race, der gerne udtrykker deres følelser overfor deres ejere med et sortiment af miaver, der er specifikke for hvert behov.

Hvis du leder efter en kat, der er elskværdig og snaksalig, er dette den perfekte race for dig.

3. Ikke en enspænder

Dette er på ingen måde en selvstændig race, og de egner sig ikke til et miljø, hvor de vil blive efterladt alene hjemme på en rutinemæssig basis.

En siameser kan faktisk blive deprimeret, hvis de efterlades uden selskab for ofte, og hvis du ejer en af disse smukke katte, vil du bemærke, at de sætter en ære i at følge dig rundt i alle hjemmets rum.

På grund af deres rolige og blide natur, trives siameseren godt sammen i omgivelser hvor der er børn, hvilket gør den til et oplagt valg som familiens kæledyr. Det kan dog anbefales at du anskaffer dig to siamesere, så de kan holde hinanden ved selskab, stimulere hinanden og være der for hinanden, når de skal være alene hjemme.

Læs mere: 8 af de mest kælne katteracer

4. Siameseren stammer fra Thailand og er en af verdens ældste katteracer

De siamesiske katte kommer fra Thailand, tidligere kendt som siam katte, med rødder, der går helt tilbage til det 14. århundrede. Deres usædvanlige udseende og personlighed gjorde dem meget populære hos den royale familie.

Faktisk troede man, at når et medlem af den kongelige familie døde, ville sjælen videregives til en siamesisk kat. Katten ville herefter blive flyttet til et tempel, hvor den skulle tilbringe resten af dens liv i luksus, tilset af præster og munke.

Så vidt man ved, fik racen sin første optræden på den vestlige halvkugle på Londons Crystal Cat Palace i 1871. Det er gennem tiden den mest populære racekat, der findes.

5. Siameseren har en stor familie

Siameseren er den mest kendte af de fire nært beslægtede orientalske katteracer. De er alle fire meget slanke og særprægede katte med stærke personligheder og træk. Katteracerne er spontane, kælne og livlige – og så snakker de meget. Den orientalske familie består herudover af:

Orientalsk korthår (tidligere bare orientaler)

Det er en korthåret kat svarende til siameseren, bare uden maske. Den har farve eller mønster på hele kroppen og græsgrønne øjne. Den findes med eller uden hvidt. Orientalere kan være bærere af maske genet og kan så få maskede siameser-killinger.

Balineser

Det er en semilanghåret siameser.

Orientalsk langhår (tidligere javaneser)

Det er er semilanghåret og ellers som korthårs-racen.

Seychellois

Det er en race, der findes i både en korthåret og semilanghåret race. Denne race har hvide aftegninger på større eller mindre dele af kroppen.

Læs mere: disse planter er giftige for din kat og din hund

6. Der findes to varianter af den siamesiske kat

Denne race består af enten udstillings- eller traditionelle siamesere. Udstillingssiamesere har lange kroppe og lange haler. Deres hoveder er kileformet med store, trekantede ører.

Traditionelle siamesere har en lidt mere rund og “buttet” krop, og deres hoveder er langt mere afrundede. Denne type kaldes også “æbleformede siamesere”. Begge typer af de siamesiske katte har de velkendte, blå øjne.

Overordnet er en siameser en slank og elegant kat med tydelige muskel aftegninger. Det forholdsvis slanke kileformede hovede, de store øre og en slank næse er – sammen med de blå øjne – alle kendetegn for racen.

Siameseren er også en meget let kat. Det er ikke ualmindeligt at en fuldt udvokset kat kun vejer omkring 2 kg, men generelt vil vægten ligge på lidt mere. Omkring 2,5 – 4,5 kg er ideelt for en siameser.

7. Siameseren er en levende varmesensor

Eller det vil sige at siameseren har et gen, der er varmesensitivt. Som nyfødt killing er alle racerene siamesere helt hvide. Med tiden vil deres karakteristiske aftegninger begynde at vise sig.

Dette sker omkring 4 ugers alderen, på grund af det førnævnte gen i deres kroppe, som er varmefølsomt. Genet påvirker de pigmenter i kattens hud og efterlader et resultat, der viser sig på de køligere dele af deres krop. Det kan som regel næsen, ørene, halespidsen, poterne og andre yderpunkter.

Dette bliver også omtalt her i artiklen om burmeseren: Derfor er burmeseren en speciel albinokat

8. “Lær mig alt!”

Siameseren er en utroligt intelligent katterace, der er meget nem at træne og lære kunstner. Siamesiske katte kan nemt trænes til at udføre tricks på kommando og gå i snor. De nyder en udfordring, så udfordrende og stimulerende legetøj, klikkere og endda små agilitybaner er alle gode muligheder for at lege med din siameser.

9. Temperament og personlighed hos siameseren

Som tidligere nævnt er siameseren ikke særlig selvstændig og trives ikke alene. Det er en meget social kat, der elsker at lege og tilbringe tid med sin familie. Siameseren er kendt for sit talent indenfor kommunikation, og bruger gerne miaven til at få budskabet om dens ønske frem. Du kan få et tæt og hengivent forhold til din kat, hvis du anskaffer dig en siameser.

Læs mere: Lær at forstå din kats kropssprog

10. Siameserens helbred og pelspleje

Pelsen kræver næsten ingen pelspleje og kan nøjes med at blive “støvet af” engang imellem.

Generelt er siameseren en sund katterace, men der er som altid ting, der er værd at være opmærksomme på med visse racer. Eksempelvis ses der sommetider problemer med mundhulebetændelse, som følge af tandsten hos siameseren, så det er vigtigt, at du kontrollerer mundhulen jævnligt.

Luftvejsproblemer er også kendte hos siameseren. Hvis katten hoster eller trækker vejret hurtig og virker anstrengt, bør du kontakte dyrlægen, så problemet kan blive tilset i tide, og på den måde minimerer følgerne af sygdommen.

I modsætning til mange blåøjede katteracer, der bærer recessive gener og derfor er tilbøjelige til at have problemer med hørelsen, er der ikke blevet rapporteret problemer med dette hos de blåøjede siamesere.

Kilder: netdyredoktor.dk, mom.me, kattepote.dk, iheartcats.com

Mest læste artikler